Jumaat, April 22, 2011

Magic Photo Mug

Salam semua, lagi 2 minggu majlis kat KL akan berlansung. Sempena itu, ktorg plan nak buat sedikit kelainan...yang mana kami nak guna magic photo mug...masalah skrg ada 3 gambar yang perlu dipilih. Maka nak mintak jasa baik kawan2 semua...tolong like mana gambar yang kawan2 suka...nant gambar 2 kami akan buat magic photo mug. klik kat link nie taw...Magic photo mug

Kalu korg nak tahu mcm mana magic photo mug nie...leh tgk vid kat bawah...


Sabtu, April 16, 2011

Sepetang bersama-sama

Salam.... Tadi petang makan2 dgn cikgu Zda & cikgu Faizal. thanks cikgu faizal belanja makan. Memandangkan   diri ini masih amat baru berada di bumi sibu, maka banyak lah kisah yang ingin di ketahui tentang sibu. Untuk pengetahuan semua, 2 teman ini adalah cikgu2 dari song. Kiranya weekend nie dorg turun ke bandar sibu utk cari bekalan di perantauan lah.

Apa yang menarik untuk aku tulis kat sini adalah salah satu topik yg diperbincangkan tadi. Harap2 ia jadi pengajaran dan pembelajaran...semoga kisah ini bakal menginsafkan kita dan membuat kita kembali kepada Yang Maha Pencipta.

"JANGAN SAMPAI HOBI KITA MENJADI SESUATU YANG BERDOSA BAGI KITA"

Melalui sungai rajang, serawak, kita akan sampai di daerah song. Oleh kerana daerah ini berada dipedalaman, maka kuranglah aktiviti sosial seperti di bandar. Di sini ramai cikgu2 dari luar yang dtg mengajar dan merantau terutama cikgu2 dr semenanjung. Salah satu hobi mereka disini adalah memancing ikan. Terdapat sekumpulan guru, sanggup berjaga di tepi sungai dari petang (lps Asar) sehingga tengah malam untuk memancing. Malangnya selalu tidak mendapat hasil yang setimpal dengan penantian. Sewaktu menunggu itu, waktu solat magrib dan isyak ntah kemana. Maksudnya, kerana hobi memancing mereka tidak solat. Berlainan dengan seorang guru yang turut minat memancing tetapi masih tahu tanggungjawab terhadap islam...Dia hanya memancing setelah selesai menunaikan solat isyak. Alhamdulillah, jika kita tidak melupakan Allah, pasti dan sudah tentu Allah tidak pernah sesekali melupakan kita.  Itu lah yang berlaku kepada saudara seorang ini. Dia mendapatkan hasil yang setimpal.

Kesimpulan yang dapat saya katakan; asalnya, hobi memancing itu tidak salah, malah ia bagus untuk mendidik diri dengan sifat sabar. Tapi apakah hobi itu mengizinkan kita utk meninggalkan solat. Sudah pasti tidak, solat itu tiang agama, memancing itu sekadar penyeri masa lapang. Ini bukan hanya terhad kepada hobi memancing sahaja, malahan untuk semua hobi. terutama hobi yang memerlukan kerja luar...

Pesanan untuk diri ini serta sahabat2 agar tidak lupa akan tanggungjawab walau dimana berada.


Sekian....

Ahad, April 10, 2011

Point and Shoot Camera Tips



When taking pictures with a point and shoot camera, you can be very limited with your creativity and flexibility. However, you can still take great shots as long as you follow the tried and true compositional techniques for visual images.

Compositional techniques are not only used for photography, they are used for videotaping, painting, and any other visual media. If you can master composition in photography, you can easily take any other field that is similar. A point and shoot camera is what? A visual capture device and although it doesn’t have the bells and whistles of SLR cameras, it still is very powerful.

Many people assume that because it’s a point and shoot camera they won’t take good pictures. People use this as a crutch and blame the poor images as the result of bad quality cameras. 

Not True at all!

Think back in the day of the pin hole camera. They took nice photos and all they had was a hole that exposed the image. Nothing else.

 Here is a very useful compositional tip that can help you immensely.

Keep it simple. Working on creating simple compositions means isolating the subject, reducing the background clutter, and making the subject of interest very easily viewable. The viewer should instantly be able to know what he or she is to look at. 

You can achieve simpler photos by:
-Moving in closer
-Using the depth of field to blur the background
-Focusing on, for example, one flower instead of five
-Leaving unnecessary information out of the frames of the border.

You can take great photos whether you use a point and shoot camera or a digital SLR. The photo is not made by the equipment but by the eye of the photographer. 


Khamis, April 07, 2011

Alhamdulillah dan terima kasih CINTA

Assalamualaikum semua...Alhamdulillah, dah selamat semua majlis akad nikah dan kenduri...kat sini kan aku nak kongsi lah serba sedikit gambo dari awal hingga akhir....pada kawan2 yg selalu tanya mana gambo kawen 2...ini hadiah aku utk korg...sori lambat update gambo....hehehe...

Majlis akad akan bermula..."Sekejab lagi ye..." Rombongan pengantin lambat sampai sedikit...apa2 pun semua lancar...
Maka sah lah kamu wahai saudara yaman menjadi menantu ke-2 keluarga Mohd Yusof tukang jahit....oleh itu, salam lah mertua sebagai tanda terima kasih...

Antara tetamu lelaki yang hadir dan yang menganbil gamba...untuk pengertahuan kawan2...yg mengambil gamba bagi pihak aku ada 3 org untuk majlis akad nikah.. iaitu aizuddin, arif & abg jak...tema kasih semua...tp x lupa pd abg aim n kakak kesayangan aku yang beroperasi mengambil video.....
Ini gamba tetamu perempuan....malam itu aku mencari gamba ibu dikalangan  tetamu wanita tp tdk ku temui...
Dari kiri: Aziah (kakak sulong), Anisah (adik bongsu manja), Asiah (kakak ke-2) & me...tema kasih  saudari2 ku....love uols...now i miss u soo mucchhh....esp my manja anisah...
with tara...hhihihi....ini budak tidak mau keluar makan selagi x bergambar dgn acu2...sayang tara
Sampai sudah rombongan pengantin...terima kasih farez yg di minta menjadi pengapit saat2 akhir....
Lot of thanks to my dear darling Shaz coz sanggup jd pengapit terjun...x sangka  my dear pakai baju ikut tema n sama mcm fariz...alhamdulillah pelamin sponsor ini cantik . Sangat2 berterima kasih kepada abg Jak & isteri....Nak tgk lg banyak sila ke sini https://www.facebook.com/butikpengantin.sirihpinang?fref=ts
Huhuhu...kesian my hubby time nie lum leh makan macam2....so my hubby just makan nasi, ulam n gulai daging...lain2 lauk belum boleh coz dlm proses nak baik dr chiken pox....thanks 2 kak yah kubang kura n kak tie yang siapkan meja pengantin n termasuk juga kakak asiah  & kak nie yg jd tukang hidang...
Belakang itu adalah ruang makan VIP..khas buat rombongan org sebelah...
Jom makan...dlm itu ada mayonis taw....sedaappppppp!!!
Bergamba lagi.....terpaksa naik tangga nak bg sama tinggi dgn suami tersayang...
♥♥♥TerIMa KAsIH ♥ aYAh, ♥ tERImA kASiH ♥ CiK, ♥ tERiMA kASIh ♥ ADIk-bERaDIk, ♥ tERIMa KaSIH ♥ sAUDArA-mARa ♥ SErTA ♥ TErIMa kASIh ♥ rOMbONGAn ♥ pENGANtIN ♥ LeLAKi♥♥♥

 AKHIR KATA....saya ingin mengucapkan RIBUAN terima kasih kepada semua kawan2 yang dtg dari jauh atau dekat bagi memeriahkan majlis perkahwinan saya dan pasangan... kehadiran kalian amat bermakna untuk kami sekeluarga...

Naimy Art

Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email