Jumaat, November 20, 2015

Tips untuk mudah bersalin

Assalamualaikum, kali ni nak share tips-tips simple untuk mudah bersalin... bukan lain dari lain pun..

  • Jaga hati orang di sekeliling kita, terutama ibubapa. Bukan hanya isteri yang perlu jaga hati ni, suami pun kena juga. Andai ibubapa ingin sesuatu dari suami anda memerlukan beliau, maka izin dan redhalah suami melaksanakan tanggungjawabnya terhadap ibubapa terlebih dahulu. Setiap isteri perlu ingat bahawa darjat ibubapa suami lebih tinggi dari dirinya. Insyalah jika kita membahagiakan ibubapa, keluarga kita pun bahagia.
Tips ini dapat ketika mengandung humaira, macam mana dapat? dari siapa? ok ini ceta ringkasan dia 'Sejak dari kecik aku dengar arwah tok (ganti nama nenek di terengganu) ckp "semek (nama manja cik) kalau beranok mudah benor, baru letok punggung kuar doh budok." Maka saat mengandung humaira aku tanya lah dekat cik (aku pgl mak aku cik) "Tok kata cik mudoh beranok, cik wat gane jadi mudoh?" Cik jawab " tengoh ngandung jaga hati mok bapok penting. kalau ada rasa nak marah ke dop puah hati ke, diam je... pastu kalau dia nak apa2, kalau mampu bagi, bukan bini je kena jaga hati mokbapok, laki pun sama. dop kira lah mokpok sediri ke mokpok tua." Maka aku cuba sebaik mungkin untuk amalkan tips ini. Alhamdulillah nampak keberkesanannya.
  • Ringankan mulut untuk sentiasa berzikir dan membaca surah hafazan. 
Humaira & hana suka kalau ummu dia nyanyi wpun suara tak sedap, kadang2 aku tukar lagu kepada zikir dan bacaan surah2 yang di hafal. sambil bermain sambil berzikir. Kalau tak bermain, kadang-kadang pasang video zikir dan bacaan surah al-quran. Mr.Y pulak selalu pasang orang mengaji dalam kereta. 

  • Amalkan makanan sunnah seperti kurma, kismi, susu kambing dan air zamzam.
Kurma adalah salah satu kudapan dekat rumah. Bekalan kurma dekat rumah jarang putus walaupun bukan bulan ramadhan. Kalau kurma dalam peti habis, humaira & hana akan mintak abi belikan. Selain itu aku juga guna kurma dalam masakan. Supaya daging atau ayam cepat empuk, bila guna kurma tak payah nak pakai gula or pemanis yang lain.

  • Aktifkan diri selagi termampu. 
Ini yang bagus bila ada toddler kat rumah...rasa malas pun kena bangun buat kerja.
  •  Makan makanan berkhasiat & kurangkan makanan luar.
  • Amalkan baca al-quran...kalau dapat khatam saat mengandung lagi bagus.
  • Penggunaan minyak kelapa dara dihujung-hujung kehamilan adalah amat berfungsi.


Pengalaman bersalin 2015 ~ Uwais Aysar Bin Mohd Yaman

Alhamdulillah selamat melahirkan seorang putera tanggal 1 muharam 1437H bersamaan 14 oktober 2015. 

Proses kelahiran kali ini berlaku begitu pantas sekali. Jam 3 pagi terjaga dari tidur akibat rasa nak buang air besar dan kecil. Setelah selesai membuang masih rasa nk membuang. Contraction mula terasa saat ini. Terus buka apps 'contraction timer' untuk tgk selang masa antara contraction. Sambil kira contraction aku betulkan paip air dapur yang tercabut. Secara tak sengaja Mr.Y pun terjaga mendengar bunyi ketukan. Sehingga jam 4 pagi contration selang 5 minit. Mr.Y tanya nak ke hospital ke, aku dgn yakin jwb lps solat subuh lah. Bila kata lepas subuh, maka mr.Y pun masak air, mandi dan solat sunat 2 rakaat. lepas solat aku tgk dia lipat baju. Tapi jam 4.20pagi, rasa sakit contraction yg amat sgt dan tak tahan, trs ajak Mr.Y ke hospital... tengah kelam kabut Mr.Y nak kejut anak2 dan call pengasuh, aku rasa mcm air ketuban nak pecah... yea...

4.30pg: air ketuban pecah dirumah
4.35pg: hantar anak2 kerumah pengasuh
4.40pg: sampai hospital
4.45pg: bersalin tanpa suami disisi...

Secara keseluruhan proses bersalin kali ini mengambil masa lbh kurang 2 jam bermula dengan sakit contraction.

Ringkasan pengalaman bersalin 2015.

Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email