Khamis, April 28, 2016

Tempat Makan Sibu: Gerai Pak Hussin Tmn Bourgenvilla Batu 8

Assalamualaikum dan selamat petang...

Hari nak promosi gerai Gerai Pak Hussin Tmn Bourgenvilla Batu 8 pengasuh budak2 ni...Sbenar pengasuh anak-anak ni memang pandai masak. Selalu kalau ada makan-makan dekat surau, mereka suami isteri lah yang jadi kepala. Kalau dulu gerai beroperasi waktu petang dan malam je, sekarang pagi pun ada jualan jugak. Layan gambar jom...

Menu utama adalah burger...

Selain itu boleh dapat nasi lemak jugak....
Sebelah petang, sebelah Gerai Pak Hussin, adalah gerai ice blended milik anak menantu pak hussin.

Gerai diberi nama Kim's Ice Blended. Antara menu yang ada dekat gerai ice blended ni adalah...

-milo oreo crush ice blended.

-milo ice blended

-nescafe ice blended
-bandung ice blended
-neslo ice blended


Jangan cakap banyak, kita tengok gambo yer....

Ok..ini hana punya..jangan siapa2 nak...

Kakak pun minum dengan syiok nya...

Cuaca panas menyebabkan mereka berdua berjaya menghabiskan 1 cup setiap seorang. 

Warga sekitar sibu yang berminat kunjungi lokasi 
Perumahan Bougenvilla batu 8, Lorong 4. 
Masa operasi:Jam 4pm-9.30pm


Khamis, April 21, 2016

Petua mengikat dan memikat suami

Assalamualaikum, Ramai yang mencari petua-petua kebahagian rumah tangga, petua memikat hati suami dan sebagainya. Ada yang sanggup belajar buat nasi kangkang, yang tak pernah jumpa bomoh jumpa bomoh nak minta azimat pemikat, ada yang jumpa ustaz mintak air penawar. Buat susah-susah je nak pikat dan ikat suami dengan nasi kangkang, air jampi, jumpa bomoh. Hakikatnya sebelum memikat hati suami kepada kita, kita perlu pastikan bahawa hati suami tersebut terikat dengan penciptanya. Bagaimana nak memastikan hati suami telah terikat dengan penciptanya. Ada dua cara mudah iaitu:

1: Kawal zikir suami- berapa bilangan zikir yang suami kita lafazkan setiap hari, Banyak kelebihan zikir dalam mengawal emosi, Ritma sebutan juga mempengaruhi minda dan perasaan yang melafazkannya. Secara tidak langsung emosi amarah dan nafsu suami dapat dikawal.Seterusnya segala tindakan dan fikiran adalah waras dan tenang. Cuba anda tanya kepada suami anda
.
"Bang, dah berapa zikir hari ni?" 

2: Kawal solat berjemaah suami di surau atau masjid- kerana apabila seorang suami yang sering solat berjemaah di surau atau masjid atau mana-mana tempat secara berjemaah maka, dia akan berkira-kira untuk membuat perkara tak elok. Salah satu sebeb jika tidak takut atau malu kepada Allah, dia akan merasa risau dan bimbang jika ada ahli masyarakat melihatnya.


Sumber: seminar kepimpinan & kekeluargaan islam 2016, 21 april 2016

Selasa, April 12, 2016

Tragedi 28/3/2016

Assalamualaikum. Selamat pagi. Pagi ni kita susuri skit kisah tragedi 28/3/2016. Tragedi ni adalah peringatan dari allah buat kami. Jika berada bersama anak-anak jangan sesekali terlalai walaupun sesaat.
Sampai ke KLIA2 dari krabi kami berjalan dengan senang lenang menuju ke tempat kastam dan seterusnya ambil beg. Sambil-sambil jalan kami bermain nyanyi2 dengan hana & humaira. Penat berjalan kami guna kemudahan yang ada iaitu travolatot. Di penghujung travolator hana takut nak melangkah dan jatuh terduduk. Apabila jatuh terduduk tapak tangan mengikut bilah travolator. Mr.Y mengangkat hana dan dilihat tapak tangan berdarah. Terus ditutup dengan sapu tangan dan berlari anak untuk di bawa kecemasan. Mr.Y bertanyakan kepada staf kastam di mana klinik terdekat. Suatu keberuntungan klinik terdekat berada di level 2 KLIA2.  
Sementara Mr.Y bawa hana khadijah ke klinik, yang lain meneruskan aktiviti seperti yang sepatutnya.
Dalam meneruskan aktiviti seperti biasa aku diminta untuk menghubungi Mr.Y bagi mengetahui keadaan hana.  Tetapi aku memilih untuk tidak menghubungi saat itu. Hanya perlu menanti Mr.Y menghubungi aku. Kenapa aku mengambil tindakkan seperti tidak kisah. Kerana aku tak nak menanbah kekalutan Mr.Y saat itu.
Gambar adalah keadaan luka hana.

Bento 2016 ~ KAFA

Assalamualaikum dan selamat petang. Hari ini 1st time bawa bento ke kelas KAFA untuk guru-guru bagi tahun 2016. Bento hari ni tak ada perancangan awal pun. Tetiba dapat idea nak kongsi nasi lemak dengan kawan-kawan. Maka buat 5 bungkus. Untuk hana & humaira buat love shape. Abi bento mcm biasa.

Ahad, April 10, 2016

Krabi 6 - Penutupan

Sambungan episod terakhir Percutian Bajet Krabi 2016 hari ini. Episod sebelum ini di nyatakan secara jelas baki wang di tangan adalah 1,441THB. Apabila wang ini di tukar kembali ke nilai mata wang semasa malaysia maka nilai yang di perolehi adalah RM160. Maka wang ini dicampurkan dengan baki kumpulan wang sebanyak RM1500 yang masih tersimpan di dalam bank menjadi jumlah keseluruhan adalah RM1660.

Nilai RM1660 ini digunakan untuk menolak perbelanjaan atas talian yang di dahulukan menggunakan wang peribadi MR.Y. Antara perbelanjaan atas talian yang menggunakan wang Mr.Y adalah:

Tiket + Beg ayah ummi KL-KT : RM 58 + RM 37 = RM95
Beg KL-Krabi & Krabi-KL : RM 162 + RM 158  = RM 320
Tempahan bilik iffah & Emi : RM 285
Jumlah : RM700

Maka baki adalah RM1660 - RM700 = RM890.

RM890 dibahagi kepada 11, maka setiap orang akan mendapat kembali wang mereka sebanyak RM81 (dibundarkan bagi memudah pengiraan).

Maka kos sebenar pergi krabi tak masuk tiket adalah RM500 -RM81 = RM419. 

RM419  merangkumi perbelanjaan tour trip, makan, penginapan dan pengangkutan. Apa yang kami kaji kebanyakan pakej percutian hanya menawarkan penginapan, pengangkutan & tour trip. Itu pun ada sesetengah tour itu, kita terpaksa membayar sendiri untuk tiket masuk.

Hurm baki setiap orang adalah RM81, kami cadang nak buat mini square photobook krabi untuk mereka yang berminat dengan menggunakan baki wang yang ada.

Krabi 5 - 28/3/2016

Sambungan dengan baki 3,601THB.

Sarapan hari terakhir, berpeluang untuk pergi sendiri dengan Mr.Y, ayah dan ummi. Kali ini beli sarapan kedai lain kata ummi. Kos belanja sarapan kali ini adalah 800THB.Selesai sarapan, tunggu van abg sobri datang ambik untuk bawa kami semua ke airport. Bayaran van ke airport adalah 720THB. Kira sekarang baki wang dekat tangan adalah:

3,601-720-800 = 2,081THB.

Dengan baki 2,081THB kami tolak 640THB untuk kegunaan ahli rombongan untuk beli apa-apa dekat airport. Maka baki akhir adalah 

2,081-640=1,441THB.

Apa kami buat dengan 1,441THB tersebut?  Kami akan jumlahkan dengan wang yang terdapat dalam bank. Post krabi 2 ada diberitahu bukan semua wang ditukarkan ke matawang thailand. RM1500 di biar dalam bank dan akan guna untuk kecemasan atau keperluan lain. Sambungan krabi 6 akan menjelaskan apa perbelanjaan baki wang tersebut.

Jom layan gambar hari terakhir....


Ayah pilih nasi, manakala aku & ummi pilih ayam goreng berempah. ada 2 peha ayam, maka awal-awal aku cakap dekat ummi, peha satu untuk anisah. Ye lah adindaku suka makan ayam.hehehehe...
Kami nak buat photo family tp mcam2 gaya ada...
Dalam kapal terbang hana duduk sebelah cu cah. Dia kata tak nak kawan dengan ummu & abi. Cucah pun rajin lah melayan dia main apa benda ntah 2.
Setelah seharian berdukung baby uwais mengamuk..masuk surau baringkan dia...alahai seronoknya dia dapat meniarap. rupanya  penat asyik di pgg...


Sabtu, April 09, 2016

Keropok losong di sibu

Assalamualaikum... keropok keping, keropok sira, cuka, keropok kacang dal dan macam2 jenis kerepek boleh dapat di ruang legar daesco star mega mall. Akak ni berniaga kat sini 15hari, bermula 1/4/2016 -15/4/2016.

Selalu kami balik terengganu akan bawak balik stok keropok keping byk2. Goreng 2 tabung dop dan 2 ari licin doh.

Khamis, April 07, 2016

Krabi 4 - 27/3/2016

Sambungan kisah Krabi, hari ke-tiga dengan baki perbelanjaan sebanyak 12,362THB.

Memasuki hari ke-3, awal aku bangun dan bersungguh mengetuk pintu bilik Anisah. Konon nak pergi beli sarapan sama-sama. Mr.Y jaga anak-anak yang masih tidur. Ketuk-ketuk tak buka...akhirnya minta tolong atuk nenek tengok cucu sementara aku dan Mr.Y pergi beli sarapan. Baru jalan separuh nampak Anisah bersama ayah & ummi balik beli sarapan.. patutlah ketuk pintu bilik tak buka, dah jalan awal rupanya.

Tahu apa ni, ini lah nasi kerabu patani. Lain-lain menu sarapan adalah seperti nasi ayam dan sedikit kuih muih. Total perbelanjaan untuk sarapan pagi hari ke-3 adalah  600THB

Selesai sarapan, kami semua menanti van datang ambik untuk lakukan aktiviti hari tersebut. Pakej ini kira 3000THB untuk satu van yang dapat memuatkan 13orang dewasa bagi melakukan tour ke emerald pool, hot stream, tiger temple dan elephant ride. Mula-mula kami semua pergi ke emerald pool. Kos nak masuk emerald pool adalah 200THB setiap seorang, so total bagi 11orang adalah 2200THB. Kanak-kanak percuma. Jarak antara pintu masuk dengan kawasan kolam mandi adalah 800meter, kalau nak ke blue pool jalan lagi 800meter. Pendapat peribadi, tempat ini tak sesuai untuk orang tua dan kanak-kanak bawah 7tahun kerana jauh perjalanan. al-kisah, abah berhenti 3 kali sepanjang perjalanan nak ke kolam dan perjalanan turun kembali pok ta terpaksa dukung humaira kerana mereka kepenatan.

Lihat jarak perjalanan 800meter. last jungle tracking zaman universiti dulu.
Ha...kan nenek dan kena ambik ranting kayu untuk jadi tongkat.
Family photo dulu sekeping
Ada beberapa patung gajah nak masuk emerald pool ni.

Kolam mandi yang licin dan penuh dengan orang..huhuhuhu...

Abi kena kontrol anak-anak mandi di ruang cetek.

Blue pool, jalan lagi 800meter. nak sampai tetapi air nya memang biru. 
Gigih kami bertiga panjat ke atas nak tengok blue pool. Ada pulak pakcik yang baik sedekah duit 20THB dekat baby uwais. Dalam perjalanan nak turun jumpa pulak dengan Kak Nor dan Kamal.
Selesai ke emerald pool, kami kembali ke van untuk ke destinasi seterusnya iaitu hot stream. Kos masuk hot stream adalah 1010THB.  Suhu air kat sini mencecah 40darjah celcius katanya...Jarak perjalanan adalah dalam 120meter.

Orang lain dah mandi tadi, kami sibuk panjat nak tengok blue pool. Maka kami mandi di sini.

Abi & humaira teman nenek rendam kaki dalam air panas.
 Selesai dekat hot stream, semua betul-betul dah penat dan masuk van. Mr.Y bagitahu dekat pemandu untuk terus pulang tetapi pemandu tak faham pulak bahasa oputih or bahasa melayu, kami pulak tak paham bahasa thai, Maka pemandu bawa ke tiger temple...semua tengok dari luar dan cakap lagi sekali balik hotel, tapi di bawa ke kawasan elephant. Kos nak naik gajah adalah 450THB. Time ni anak-anak semua dah tertidur. Maka kali ni betul dibawa kami pulang ke Krabi nemo house. Balik hotel mana yang lapar pergi cari makan, mana yang penat terus masuk bilik mandi, solat & tidur.

Petang lagi sekali Mr.Y contact abg sobri untuk bawa kami ke tempat jual t-shirt krabi murah dan krabi night market. Kira ni saat-saat akhir untuk shopping. Kos pengangkutan adalah 1000THB. 

Ini lah tempat jual t-shirt murah..harga boleh dpat serendah 100THB sehelai
Sweet potato di Kabi @ krabi night market
Taka tao @ Krabi night market
Pasangan ini tidak join kami ke krabi night market, mereka menyewa skuter untuk pusing-pusing pantai aonang.
Business kad abg sobri & Kak ana
Selesai ke krabi night market kami terus berhenti di kedai makan untuk makan malam di kedai yang sama dengan malam sebelumnya, Konon nak test kedai sebelah tapi tutup pulak dah. Kos makan malam kali ni adalah 951THB. Tamat kisah hari ke-3. Jom tengok dulu total perbelanjaan untuk hari ke-3.

600+2,200+1,010+3,000+951+1,000 =  8761THB

Baki : 12,362 THB - 8,761THB =  3,601THB

Ikuti kisah Krabi 5 untuk sambungan.

Rabu, April 06, 2016

Bento 2016

Bulan march tak banyak bento di sediakan kerana masalah yang takbdapat di elakkan. Kalau sedia pun tak sempat nak snap gambar.... ini beberapa yang disediakan.

Krabi 3 - 26/3/2016

Sambungan kisah krabi masuk hari ke dua dengan baki duit Thai bath 29,035THB. 

Penginapan kami di Krabi nemo house, memang best pasal dekat luar di sediakan macam ruang tamu yang boleh lah ahli-ahli rombongan nak melepak sambil borak-borak. ada sedia 3 meja makan. Sarapan hari ke dua, Mr.Y bersama ayah dan ummi pergi beli dekat gerai yang berhampiran dengan penginapan kitaorang. Kos sarapan adalah 320THB. Selepas beli sarapan sempat lagi diaorang singgah kedai beli apa-apa kudapan dan 3in1 berjumlah 272THB.

Pemandangan ruang lepak depan bilik. 
Mr.Y bersarapan bersama mak abah...

Selesai sarapan kami minta pihak penginapan hantar kami ke aonang beach, (penghantaran ke tempat berdekatan adalah percuma dari pihak penginapan)...bestkan... Makanan yang tak habis makan waktu sarapan kami bawa ke pantai.. 
Ayah dan menantu-menantu mandi bersama.

Teacher anis sedang ajar students main pasir.
Best friend humaira dekat krabi...
Sambil menikmati mandi pantai akan ada orang datang promote urutan kaki di pantai, jual air, jual tikar. Kami beli lah sekeping tikar  dan ayah beli sekeping untuk letak barang dan si kecil meniarap. Mereka berminat juga ambik service urutan badan 250THB untuk 1jam.

Pemandangan luar kawasan berurut.

Dalam jam 2ptg kami minta pihak penginapan datang jemput, Sampai tempat penginapan semua dah tak larat maka lunch skip untuk hari tersebut. Ada yang pergi sendiri beli lunch di kedai berhampiran. Mr.Y teman Anisah dan Nor pergi lunch & beli minum petang sekali. Kos minum petang 425THB. Petang tue juga Mr.Y settelkan baki pembayaran hotel sebanyak 14,400THB.

Petang lagi sekali kami minta pihak hotel hantar ke pantai aonang untuk tengok suasana petang dan malam sekitar pantai. Memang happening. Jalan-jalan adalah jumpe satu kedai jual pancake banana neutella. Apa lagi perut dah lapar, semua nak cuba rasa lah kan. Ok lah rasa dia, boleh kata macam rasa roti canai letak pisang & neutella kalau kat kita. Anisah ambik pancake with chestnut & chocolate. 

Semua nak bergambar dekat patung ikan yang besar.
Balik dari jalan-jalan sekitar aonang beach kami terus pergi dinner dekat gerai berhampiran tempat penginapan.

Makan kat sini lagi sedap dan lagi thai rasanya. Kos makan malam adalah 1265THB.

Ini lah kisah hari kedua kami di krabi. Total perbelanjaan adalah:

320 + 272 + 425 + 14,400 + 1,256 = 16,673THB

Baki : 29,035THB - 16,673THB = 12,362THB


Ikuti sambungan Krabi 4 untuk kisah selanjutnya.....

Isnin, April 04, 2016

Krabi 2 - 25/3/2016

Assalamualaikum, kali ni nak sambung cerita pasal percutian di krabi lagi, Kali ini kita cerita detail skit sekali dengan perbelanjaan untuk hari pertama. Untuk pengetahuan semua kami buat collection RM500 setiap orang dewasa dan kanak-kanak adalah percuma. Total collection adalah RM5500. 

Daripada RM5500, Mr.Y awal-awal tukar duit dekat malaysia RM4000 dan dapat dalam 33,600 THB (waktu ni currency lebih kurang RM1=8.4THB) . Balance biarkan dalam bank, akan keluar jika tidak cukup. Wang ini merangkumi perbelanjaan bagi penginapan, sarapan, makan tengah hari, dinner dan pengangkutan.

Awal-awal lagi kami dah decide untuk tidak mengambil mana2 pakej dari mana-mana agensi perlancongan. Kami melakukan perbandingan harga kelihatan perbezaan harga yang amat ketara. ye lah kanak-kanak yang tidur dengan mak bapak pun charge ikut kepala. 

Sebaik sampai kami terus diambik oleh abg sobri iaitu pekerja kak ana (ana rasyid  tour & service). Awal-awal lagi Mr.Y dah booking van dari airport ke tempat penginapan iaitu Nemo House berdekatan pantai aonang. Harga antara aiport ke tempat penginapan adalah 700THB Sebaik jumpa abg sobri, beliau mencadangkan kami terus makan malam dan seterusnya pergi ke Krabi night market. Charge pengangkutan untuk ke krabi night makan dan restoran makan malam adalah 800THB. Krabi Night market hanya ada pada jumaat, sabtu dan ahad. So siapa yang datang weekdays tu rugilah tak dapat pergi krabi night market.


krabi night market. gambar ihsan google.
Total perbelanjaan untuk hari pertama kami sampai di krabi adalah:

800THB+700THB+3,065THB = 4, 565THB

Baki: 33,600- 4,565 = 29,035THB

Ikuti sambungan Krabi 3 untuk hari ke dua.

Syarat derma darah

TSemalam ahad, semua anak beranok ikut abi ke delta mall...konon2 nak teman abi derma darah lah.. memang jadi rutin every 3months Mr.Y akan derma darah. Gift untuk penderma semalan lak adalah sekampit beras liasin 5kg.. sampai je buat pendaftaran... beratur lama tunggu turn check hb. Uwais aysar siap boleh tidur... kakak-kakak macam biasa ada makanan baik. Dorg siapkan tester nasi..so siapa2 yang menunggu derma darah boleh isi perut.

Sampai giliran Mr.Y tak dpt nak derma kerana baru pulang dari oversea. Baru ku tahu...kena tunggu sebulan lepas kembali dari oversea baru dapat derma. Huhhhuhu....

Antara yang tak boleh derma darah:
★Baru balik over the sea.

★Ada tekanan darah tinggi tadi.

★Gula tinggi lebih 7..ada kencing manis.

★Ada datang bulan atau tengah mengandung.

★Ada makan ubat atau amik vaksin.

Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email