Khamis, Jun 30, 2016

Program Buka Puasa

Assalamualaikum dan salam sahur....

Alhamdulillah semalam dapat join program buka puasa yang diadakan di surau al-mustaqim. Kali ni kami bawa juadah berbuka bersama. Selalu kalau bawa juadah ke surau saya akan masak kuih atau pemanis mulut. Tetapi kali ni Mr.Y kata tak nak puding karamel. Ok,  sehari sebelum nya saya buat bubuir butir nangka. kata Mr.Y...buat bubur tue pun ok...TAPI mana ada tepung pulut nak buat lagi...

Petang sebelum MR.Y balik, saya suruh dia beli je juadah untuk dibawa ke surau. Tapi Mr.Y cadang buat sambal tumis telur rebus. Maka dengan gembira hati ini kata ok. Kira ini adalah kali pertama saya bawa lauk ke surau untuk dimakan bersama jemaah lain. Alhamdulillah, Mr.Y memang suka sambal. Setidaknya ada satu menu kegemaran Mr.Y untuk berbuka...





Pengalaman berterawih 2016

Assalamualaikum.. 

Jom baca kisah terawih humaira, hana dan ummu bersama baby uwais.

     Selalu selepas berbuka abi akan toling kemas ruang makan dan basuh pinggan. Waktu inilah ummu mandi dan siap-siap untuk solat magrib. Setelah semua siap, abi akan ke surau al-mustaqim untuk solat isyak dan terawih berjemaah. Ummu memamng teringin hendak bersolat berjemaah bersama-sama khairiah surau, tetapi tuntutan untuk ummu berada di rumah lebih penting.
    
Apabila masuk waktu isyak, maka ummu dan kakak akan solat isyak bersama sambil hana bermain dengan baby uwais. Selesai solat isyak kakak humaira akan simpan telekung dan sertai adik-adik untuk bermain manakala ummu akan meneruskan solat terawih.  Masa mula-mula kakak humaira melihat ummu solat terawih, kakak pelik dan bertanya seperti berikut:

Humaira: ummu kenapa solat lagi, tadikan dan solat.
Ummu: Ini solat terawih kakak.
Humaira: Solat terawih tu apa?
Ummu: Solat terawih itu solat sunat bulan puasa.
Humaira: O....tadi tu solat apa?
Ummu: Tadi solat isyak.
Humaira: O..solat isyak sikit, solat sunat banyak...

Kiranya kakak humaira telah dapat jawapan kepada persoalan kenapa ummu solat lepas isyak. Beberapa malam selepas itu kakak Humaira bertanya lagi.

Humaira: Banyaknya ummu solat? Kakak solat sikit je. Allah suka ek kita solat banyak?
Ummu: Ummu solat sunat terawih, ada 8 rakaat ada 20 rakaat. kakak solat isyak.
Humaira: Kakak solat isyak 4rakaat je...Allah suka ek kita solat banyak?
Ummu: Ye kakak Allah suka. 
Humaira: Kakak nak Allah sayang, tapi kakak tak larat lah nak solat banyak. Kakak tolong jaga adik-adiklah...ummu solat dulu.

Persoalan dan pertanyaan tak pernah berkurangan, kadang-kadang tak mampu nak menjawab hanya mampu mengangguk. tetapi lumrah anak kecil tetap inginkan jawapan keluar dari mulut. Adakala apabila si kakak bertanya, si hana khadijah akan turut mengulangi percakapan kakaknya. Ummu kena pastikan jawapan bagi kedua-duanya adalah sama dan menurut kefahaman mereka.

24 june, hari jumaat kami ada majlis berbuka puasa di surau sekolah. Sewaktu ummu lipat telekung dan masukkan kedalam beg, kakak humaira meminta ummu untuk masukan telekung solat dia sekali. Ok, ummu masukkan dan bawa sekali ke sekolah. Sampai saat solat maghrib berjemaah, kakak meminta telekung dan ingin solat bersama. Saat ini hana hanya melihat kakak bersolat. Dalam hati ummu sebelum angkat takbir "kakak ni boleh ke solat bersama saf dan jemaah lain ni...sampai akhir ke solatnya..tawakal kepada Allah je lah, kalau kat rumah ummu dan abi belum abis solat dia dah selesai. ummu dan abi belum rukuk dia dah rukuk. Semoga Allah memudahkan kita beribadat ye kakak, dan hana tidak mengganggu jemaah bersolat." Maka bersolatlah kami bersama jemaah lain, Ya Allah kakak solat berjemaah sehingga selesai. Benarlah,

 YANG MEMEGANG HATI DAN JIWA MANUSIA ADALAH ALLAH, DIA YANG MENGGERAKKAN HATI ANAK KECIL UNTUK DEKAT KEPADANYA. JANGAN DIHALANG KEHENDAK ANAK KECIL UNTUK BERIBADAT KEPADA PENCIPTANYA.

Perasaan ummu selesai solat, syukur hanya Allah yang tahu. 




Rabu, Jun 29, 2016

Mencari atau menanti al-qadar

Assalamualaikum,  malam tadi tonton program 30minit bersama ustaz don. Panel mengatakan kita tak perlu cari malam lailatul qadar. Sebaliknya kita perlu menanti malam tersebut. Bila difikir betul juga, kalau mencari mungkin tak jumpa. Tapi insyalah akan jumpa kalau kita menanti sambil beribadat. Jangan menanti sambil tidur... hehehehe....

Isnin, Jun 27, 2016

Apa itu difteria

Jom kenali penyakit difteria. Penyakit yang kembali meningkat di negara kita akibat mereka yang anti vaksin.


Enjoy little things

Assalamualaikum... Sekarang dah masuk 10 malam ramadhan terakhir. Adakah anda gembira dengan pesta ibadah ramadhan kali ini?
Semoga segala keberkatan adalah milik kita bersama.

Ahad, Jun 26, 2016

Shopback: Hari raya Promotion

Assalamualaikum....
Salam ramadhan...
Salam menjelang syawal...

Mesti ramai yang memcari peluang tambah pendapatan menjelang syawalkan. Ada yang jual kuih muih, ada yang jual kek, ada yang jual pakaian. Sebenarnya kita bukan setakat kena standby duit lebih untuk hari raya, kita juga kena standby duit lebih untuk waktu-waktu selwpas hari raya la....
Panjang pulak mukadimah... post kali ni saja nak bagitahu rakan-rakan blogger lain yang shopback ada wat promosi besar-besaran untuk raya. Bagi yang belum pernah join shopback bolek klik dekat banner di bawah  atau >>>DISINI<<<untuk join...

Nak tahu lebih detail ttg shopback... tgk video ni:



Rabu, Jun 22, 2016

NAOMIEXMELVITA GIVEAWAY

Assalamualaikum

Jom Join NAOMIEXMELVITA GIVEAWAY


Dan anda berpeluang memenangi Melvita Start Organic Pack bernila RM100+

Klik Banner Atas atau Link >>>INI<<<

Iftar with yong taufu

Salam sahur....
Beberapa hari lps Mr.Y ada tag di fb saya resepi yong taufu. Ye lah disibu agal sukar mendapatkan yong taufu halal. Maka setelah kaji cara dan kaedah pembuatannya, kami ajak cik syidah & hazirah untuk join iftar bersama.

Isnin, Jun 20, 2016

"Ramadhan/Syawal Giveaway by Nadia Reza"


"Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016 "

Hye hye salam perkenalan . 
Kami adik beradik Ema & Lisa ingin mengucapkan SALAM SAYANG salam Ramadhan . Blog VetoVirago sudah pun 1 tahun 4 bulan & ini merupakan first giveaway kami , dengan harapan agar semua bloggerian senyum selalu dan happy-happy ajerrr ...
KLIK GAMBAR UNTUK JOIN GIVEAWAY
Hadiah yang ditawarkan untuk
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
ini adalah :- jengg , jengg , jenggg !!!
Untuk SEORANG yg bertuah sahaja ... (pemenang dipilih oleh adik kembar kami berusia 9 tahun) :
  • 1 x T-shirt Exclusive Sabun Sejuk Sedap berharga RM 58
... dan +10 hadiah menarik yg lain , iaitu :
  • 2 x Sabun Sejuk Sedap berharga RM 35 
  • 2 x Sampul Duit Raya Sabun Sejuk Sedap
  • 2 x Tapak iklan di Top Sponsor Blog selama sebulan
  • 2 x Duit Raya RM 5 / boleh tukar ke topup
  • 2 x Beg Tote Bercorak - tinggi 44cm x lebar 37cm
(boleh pilih design kegemaran)
Terima kasih sudi join
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
Moga anda bertuah & berjaya
Tarikh Mula :15.06.16 (Rabu)
Tamat : 30.06.16 11.59 malam (Khamis)
Keputusan pada : 02.07.16 (Sabtu)

Giveaway Ramadhan Bersama Azlinda Alin

Bersempena dengan bulan Jun 2016 yang merupakan ulang tahun perkahwinan ke-4 mummy, bulan Ramadhan Al Mubarak,  dan kelahiran putera sulung mummy, Dzal Aidi Fiqry yang kedua tahun. Mummy berbesar hati untuk menjayakan satu Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin khas untuk pembaca blog mummy www.azlindaalin.com . Mummy tak buat syarat berat untuk Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin. 



GIVEAWAY RAMADHAN 2016 BERSAMA AZLINDA ALIN 



Giveaway Ramadhan 2016 Bersama Azlinda Alin


Sabtu, Jun 18, 2016

" Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 "

Assalamualaikum

Hari ini dah masuk hari ke 13 puasa....buka blog Dunia Cik Akak nampak ada give away raya. Peluang baik nak cuba ni. Mana tahu ada rezeki dapat kita dapat duit untuk berayakan. Giveaway kali ni di taja oleh web shoping online Nile.com.my. Cara nak join mudah je... Ikut step by step di bawah.


1.Tajuk : " Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 "


2. Letak banner di bawah dan link kan banner dengan link ini:  http://www.nile.com.my/page.php?cd=111


3. Langkah ke-3, pilih 5 item yang kita suka dari web Nile.com.my. Maka barang yang saya pilih adalah yang berikut:


ProductTraveler Backpack 
JLM2016 Sales price: RM19.90
Date: 30/06/2016
Time Start:3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only

ProductWaterproof Backpack
JLM2016 Sales price: RM22.90
Date: 27/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only


ProductCute Cartoon Triangle Baby Romper

JLM2016 Sales price: RM9.90
Date: 21/06/2016
Time Start:2.00pm
Time End: When limited quantity sold out

Limited Quantity: 180 units only



JLM2016 Sales price: RM8.50
Date: 17/06/2016
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only




JLM2016 Sales price: RM42.90
Date: 20/06/2016
Time Start: 11.00am
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only

4. Dah siap, email kepada give_away@nile.com.my beserta dengan maklumat berikut:

Subjek:  Jualan Raya Meletop 2016

Link Blog:
Nama Penuh:
No.Telefon: 

5. Keputusan boleh semak >>>  DISINI <<<. Tarikh tutup penyertaan pada 30.06.2016 11.59pm

Alhamdulillah siap entry  " Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 ". Moga ada rezeki dibulan Ramadhan ni untuk saya....

 #Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016
 #Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016
 #Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016

Sekian..Wassalam....

Jumaat, Jun 17, 2016

Homemade biskut bayi & toddler

Assalamualaikum. .kali ni nak share resepi biskut sedap... bahan utama adalah oat. Resepi di olah ikut kesesuai bahan yang ada dirumah dan peralatan yang ada...

Bahan-bahan
1cawan rolled oat (di goreng tanpa minyak sekejab dan blender sehingga halus)
1cawan unsalted butter (aku guna majerin biasa, may b next buat pakai yg unsalted)
2 cawan tepung gandum*
1/2cawan susu tepung*
1/2cawan tepung jagung*
2sudu makan tepung kastard*
3/4cawan puree buah yang disukai.

Cara-cara
Ayak bahan bertanda*
Pukul butter hingga kembang
Masukkan puree buah
Setelah sebati masukkan oat.
Akhirnya masuk campuran tepung yang diayak sedikit-sedikit hingga mrnjadi doh.
Bentuk doh ikut bentuk yang di sukai dan masuk dalam loyang.
Panas pemanggang ajaib lebih kurang 5 minit dan bakar biskut dalam tempoh 10-15mint menggunakan api perlahan.

Khamis, Jun 16, 2016

Tips bersahur bagi ibu menyusu...


Kadang-kadang rasa malas sangat nak bangun sahur, tetapi memikirkan ia adalah perkara sunat yang digalakkan maka kami gagahkan juga diri untuk sahur. Al-kisah mak menyusu badan lagi lah kena bersahur..untuk apa kena bersahur supaya dapat berpuasa dengan jayanya....Ok tips kali ini bukan diambil dari mana-mana pihak. Ia adalah pengalaman penulis sendiri.


  1. Jangan skip sahur
  2. Makan makanan berat 
  3. Jangan tinggal kurma
  4. Jangan lupa minum air kosong jugak.
  5. Jangan lupa doa dalam hati... "Ya Allah, permudahkan lah urusan ku dalam menunaikan ibadat kepada mu."
Ok itu sahaja tips dari saya... selamat menjalani ibadah puasa.

Rabu, Jun 15, 2016

Perkahwinan di pekan Saratok dan BBQ di Roban

Assalamualaikum, Sebenarnya tengah tunggu file gambar transfer dari handphone ke laptop untuk molah (buat) photobook mini square. Maka kita cerita lah sedikit sebanyak tentang pengalaman kita ke daerah saratok pada 4june2016. Kira-kira ini adalah kali ke-3 pergi ke saratok, Pertama kali ke saratok untuk menghadiri Pekahwinan di Kabong, kali ke dua sewaktu mengikuti program kimia ke desa Mr.Y , maka ini adalah kali ketiga menjejakkan kaki ke bahagian Saratok.

Kali ni kita pergi penggilan (kenduri kawen) kawan pejabat Mr.Y. Oleh kerana pekan Saratok berada agak jauh dari Bandar Sibu, maka rombongan kami bertolak lebih kurang jam 6.30pg. Semua anak-anak di kejut mandi seawal jam 5.30pagi...Layan gambar sama cerita ok.

Bukan selalu kami ber "wefie"..hehehhee...

Ok, kita bergambar dengan pengantin...

Golongan wanita lak bergambar dengan pengantin...eh..eh..baby uwais pun nak join gak..

Uwais & abi..sama tak kami...

Ramai betul yang suka pegang uwais...alhamdulillah sepanjang perjalanan, uwais jadi budak baik..

Ini lah door gift dari pengantin dan keluarga..tahu tak ada custom made fridge magnet untuk yang dewasa. 
Selepas dari makan-makan pengilang rombongan singgah sekejab dekat rumah Asmah aka "buk semah". Ini macam agenda pre-puasa. Siap dihidangkan lemang lagi...memang terbaik lah. 

Ok, ini pulak gambar pre-lebaran. Depan chalet yang kami semua menginap. Kami sekeluarga kongsi chalet yang agak besar bersama keluarga Noreden .

BBQ bermula..

Bapak-bapak yang menjaga dan membakar...mak-mak layan anak-anak...

Kan dan cakap ini hari adalah agenda pre-puasa... meriah..dah lama tak merasa kemeriahan mcm ni. macam duduk kampung pun ada. Uwais pun makan sama tapi menu dia lah.


Kenapa kami duk satu chalet dengan keluarga Noreden kerana ada kawan kakak dan hana... abg haiqal....
Maka itu je lah cerita short trip we all ke kabong.


Jumaat, Jun 10, 2016

Latihan minda

Setiap hari kita akan menghadapi situasi yang berbeza. Bukan semua situasi kita nampak yang baik, adakala kita tak lepas dari melihat keburukan dalam sebuah situasi.
Apabila berlaku konflik, kita perlu latih minda melihat kebaikan dari konflik tersebut.

Khamis, Jun 09, 2016

Tip hilang tekana @ stress.

Pergi kerja - STRESS 
Bangun pagi untuk pergi kerja, macam-macam hal kena setelkan, siapkan anak-anak yang sekolah, sarapan suami dan anak-anak, hantar anak-anak ke sekolah dan rumah pengasuh. Masuk kerata dalam perjalanan lak jalan jem memanjang, patut dah sampai opis tapi belum sampai.

Sampai tempat kerja - STRESS
Masuk pejabat tengok atas meja fail bertimbun nak kena setel, kawan opis pulak mood pusing-pusing, dapat pulah bos yang pushing.. eh..eh stress lagi...

Balik rumah - STRESS
Nak kena ambik anak, pengasuh dah call suruh cepat, nursery dah nak tutup, Jalan jem lagi.

Sampai rumah - STRESS
Sampai rumah bertambah stress, yang abang nak makan, yang adik nak berak, yang kita apa pun tak siap lagi. nak masak nak basuh baju kemas rumah. sekali baby nak nyusu. Dapat pulak laki yang bila sekali mintak tolong sekali buat, banyak-banyak mintak tolong kena marah. 

Situasi diatas bukan berkaitan dengan saya kerana saya tiada anak yang sekolah dan tak kerja pejabat. Saya buat online biz dan jadi cikgu KAFA je. Tetapi tetap ada tekanan. Cara nak hilang stress yang saya amalkan adalah:
  1. Tanam minat terhadap pekerjaan anda. tak kira lah kerja dirumah atau di tempat kerja.
  2. Cari masa untuk membuat hobi yang anda suka. Macam saya suka mengedit gamba dan photo shoot. Kadang-kadang saya akan siapkan props yang simple dan minta anak-anak menjadi model. tak salah minta dorg pakai cantik-cantik untuk photo shoot dalam rumah. percaya tak, anak-anak pun enjoy aktiviti ni.
  3. Cuba sebaiknya jika ada yang meminta bantuan anda.

Ahad, Jun 05, 2016

Resepi Som Tam -Sibu Style

Assalamualaikum,  insyalah esok kita akan menyambut 1Ramadhan1437H. Sekejab je dah setahun berlalu ramdhan 1436H.  Maka untuk makan malam sehari sebelum ramadhan ni kita buat lah som tam.

Sebenarnya menu tak di rancang ni.  Dekat rumah ada beberapa biji mangga muda pemberian kawan opis Mr.Y...Tengah masak kari ayam permintaan si kakak duk fikir apa lah nak buat dengan mangga muda ni. Nak buat makan cicah saja jgn harap lah Mr.Y dan anak2 nak makan... mereka bukan makan masam2 ni. Makan colek sorg2 tak best. Maka terlintas... eh..eh.. mangga muda boleh buat som tam ni...

Siap semua ready nk dinner, aku bg uwais makan sambil Mr.Y layan hana & humaira makan nasi. Eh..eh...bertambah lak makan..selera je nampak... ini yang x sabar nak makan ni. Yes...rasa kena... sedap nyer....

RESEPI UBAH SUAI
1biji mangga muda (separuh sagat & separuh racip)
1btg kacang panjang
1biji cili hidup
1ulas bawang putih
1biji limau kasturi
1/4 biji tomato
1bungkus kecil kacang tanah (15g)
Sedikit garam
Sedikit gula perang
Sedikit serbuk ikan bilis

Cara-cara
1. Tumbuk bawang putih & cili hidup bersama garam & gula agak lumat.
2. Masukkan kacang panjang, tomato, kacang tanah & serbuk ikan bilis.
3. Last sekali masukkan mangga dah gaul sebati & hidang.


Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email