Isnin, November 28, 2016

Cuti sekolah nanti balik kampung tak?

Ok, setiap kali menjelang musim cuti sekolah, soalan yang paling banyak aku jawab adalah

Cuti sekolah nanti balik kampung tak?

Setiap kali itu juga lah aku menjawab:

Insyallah tak balik.

Maka soalan seterusnya:

Kalau tak balik kampung, pergi kemana cuti sekolah nanti?

Aku dah agak akan ada soalan ini juga, jawapan aku:

Tak kemana, duduk sibu je. Buat aktiviti dengan anak-anak kat rumah.

Kalau korang macam mana?

Printcious~saya berniaga tanpa modal


Assalamualaikum dan selamat petang.

Pada petang yang berbahagia ini saya nak kongsikan apa yang sedang saya lakukan dan kenapa saya memilih syarikat percetakkan ini. "Printcious". Saya telah lama terlibat dengan Printcious semasa mereka masih menggunakan nama heartbeat. Bawah adalah carta alir mudah.

❤❤❤
2011~ Join Affiliat HeartBeat.
2013~Jadi heartbeat-dropshipper 
2016~Join Printcious sebagai designer.
❤❤❤

Kenapa dengan Printcious, saya dapat berniaga tanpa modal? 
Ini kerana saya menjadi designer untuk printcious tanpa perlu membayar apa-apa yuran. Apa yang perlu saya berikan adalah bakat dan seterusnya mematuhi segala T&C yang ditetapkan.

Apa lagi yang best?
Bagi ibu-ibu yang sibuk dengan anak-anak pasti menghadapi kekangan masa untuk menguruskan tempahan pelanggan dan pembukungsan dan seterusnya penghantaran. Dengan printcious saya tidak perlu melakukan semua itu, saya hanya perlu membuat design mengikut masa saya, upload mengikut kesukaan saya dan seterusnya paparkan di kedai online. Jika ada pembeli, email akan dihantar.Kata orang sekali kerja dapat hasil berkali-kali. Maka buatlah design yang cantik-cantik.








Jumaat, November 25, 2016

Bercerita sambil tengok photobook

Best bercerita dengan anak-anak sambil tengok gambar kenangan dalam photobook.

Yang best anak-anak dapat kenal atok nenek yang dah tiada.

Dan ajar mereka hargai ibu bapa serta orang tua.

5SEBAB KENAPA SURIRUMAH PERLUKAN INSURANS



Insurans adalah komitmen pertama yang saya ambil selepas dapat dapat kerja. Ptptn belum dapat kerja dah kena bayar.  Kenapa? Sebab saya risau jika apa-apa berlaku saya akan membebankan orang yang saya sayang. Masa tue risau susahkan mak ayah. Ye lah belajar bertahun dah susahkan dorg, tak kan dah kerja tetiba jadi perkara yang tak diingini nak susahkan dorg lg.

Sekarang saya kerja biasa2 sahaja, kebanyakan masa duduk rumah. Setiap bulan saya sekadar minta suami bayar insurans sahaja. Jika ada pemberian wang atas tangan saya anggap itu bonus. hehehe...

Kenapa saya masih meneruskan pengambilan insurans walaupun dah tak bekerja bidang berisiko tinggi seperti dulu dan suami seorang penjawat awam.

1. INI KERANA KOS PERUBATAN MAKIN TAHUN MAKIN MENINGKAT

2. INI KERANA UNTUK DAPAT RAWATAN PERCUMA DI HOSPITAL KENA MENUNGGU GILIRAN

3. INI KERANA SESETENGAH UBAT PERLU DIBAYAR SENDIRI KERANA HARGA YANG MAHAL

4. INI KERANA APABILA SAKIT MUNGKIN SAYA HILANG UPAYA UNTUK MENCARI PENDAPATAN SENDIRI

5. INI PALING PENTING, SAYA TAK NAK ORANG YANG SAYA SAYANG MERASA TERBEBAN JIKA SAYA DITIMPA MUSIBAH.

INI BUKAN BERFIKIRAN NEGATIF, TETAPI INI ADALAH LANGKAH PERLINDUNGAN DAN PENCEGAHAN.

Selasa, November 22, 2016

Topeng Muka Vs Anak-Anak

Assalamualaikum dan selamat petang....

Hari ini kami buat aktiviti diy topeng kertas.

Ummu: Kakak nak binatang apa?
Humaira: kakak nak butterfly.
Ummu: Hana?
Hana: hana nak monkey
ummu: abis tue lion ni siapa nak pakai?
Humaira: abi
Ummu: kenapa abi?
Humaira: lion untuk abi, sebab abi garang. monkey untuk hana sebab fia mintak. Panda untuk uwais sebab mata adik kan bulat. buterfly untuk kakak dengan ummu, sebab kitakan cantik.

lepas tue saja nak test kakak, kalau ummu nak buat topeng untuk nenek, binatang apa yang sesuai? kakak jawab kanggaru. Mula lah ummu pelik kenapa nenek jadi kanggaru.

Ummu: kenapa nenek jadi kanggaru?
Humaira: kanggarukan kat depan dia ada anak. nenek kan sayang anak2. nenek suka budak2... nenek bagi makan. lagi pun kanggaru muka dia baik, tak nampak marah pun bawak anak dia. Ummu kalau kakak mintam dukung, asyik cakap berat je...

ok..ini menyentuh perasaan...bukan x nak dukung kakak tp kakak lg berat dari beras 10kg. hahahah..

Kasih ibu, kakak humaira tahun ni baru dua kali jupe nenek tetapi dah merasa dan faham perasaan seorang ibu. itulah keikhlasan dan ketulusan kasih sayang ibu. walaupun jauh kasih tetap terasa.

Sabtu, November 19, 2016

Rumah Hidup adalah Rumah Yang ada Zikir

Assalamualaikum...

Usai solat zohor, aku terus berdoa tanpa berzikir seperti biasa kerana uwais dah buat hal. Tetiba berlaku dialog seperti berikut:

Humaira: Ummu zikirlah.
Ummu: Nantilah kakak.
Humaira: Kakak nak rumah hidup.
Ummu: Rumah mana hidup
Humaira: Ye, kalau ummu zikir, rumah hiduplah.
Ummu: Kenapa rumah hidup kalau ummu zikir
Humaira: Macam pokok berzikir sebab itu dia hidup.


Ok insafi diri....maka sebelum lebih banyak persoalan timbul..sambil unjut buai uwais aysar kita berzikir. Hasilnya humaira hana & uwais tidur...


Jumaat, November 18, 2016

Urus Wang

Assalamualaikum,

Hujung minggu lepas ada seminar perniagaan dekat dewan suarah, sibu. Awal-awal tengok poster dah rasa nak ikut sama. Tapi apakan daya anak-anak perlu dijaga. Maka hanya Mr.Y yang pergi timba ilmu. Lepas solat zohor ayah tercinta telefon tanya perkabaran, bila dia tanya mana Mr.Y. Aku pun bagitahulah Mr.Y pergi seminar peniagaan. Secara tak sengaja tercakap, "kita nak ikut gok sebenornya tapi dop jadi." Ayah dengan positif membalas, "tak apalah, lain kali ada lah rezeki awak. Berniaga ini bukan susah yang penting ada kerajinan dan keinginan."

Ok lepas itu kita terus masuk cerita pasal perniagaan. Ini ilmu yang dapat terus dari orang yang berjaya dalam perniagaan walaupun hanya sebuah kedai jahit. Ilmu yang disampaikan dengan penuh kasih sayang. Jom saya kongsikan:

  1. Dalam pengurusan kewangan perlu tahu 3 perkara penting, 1: dari mana datang duit, 2: kemana duit dibelanjakan & 3:berapa yang disimpan.
  2. Setiap wang yang keluar atau masuk perlu direkodkan, walaupun nilai hanya RM0.01. Ini penting untuk elak ketidak seimbangan.
  3. Jika hendak sesuatu barang berdasar keinginan maka lebihkan usaha mecari dan kumpul duit. Jangan usik duit perbelanjaan keperluan.
  4. Pemasaran penting untuk peniaga. Rancang dan rekod pelan pemasaran anda. Setelah dilakukan rekod lagi.
Insyalah kalau ada lagi ilmu kasih sayang dari ayah tercinta, akan saya kongsikan.

Khamis, November 17, 2016

Macam mana aku boleh ambik insurans


بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Macam mana anda boleh terbuka hati dan minda untuk mengambil insurans? Itu bagi yang ada insurans, dan kenapa pula anda tidak bercadang untuk mengambil insurans? Kali ini nak bercerita sedikit bagaimana aku boleh terjebat mengambil insurans.

Aku mula terbuka minda tentang insurans sewaktu bekerja sebagai pembantu penyelidik di UKM. Macam mana boleh terbuka minda, senang sahaja, bos aku iaitu Prof. Madya Dr. Rokiah Omar tanya adakah aku memiliki polisi insurans. Aku jawab tak ada Dr. Terus dia balas, "Aini, you must have an insurance. Bukan untuk kemudahan awak sahaja, tapi untuk your parents also." Agaknya Dr. tahu apa terlintas dalam fikiran aku saat itu, gaji kecik je RM1400, mana mampu nak bayar insurans tiap-tiap bulan. Dr. sambung, "You wajib ada insurans bukan sekadar ada saja tahu...wajib ye nor aini." Ok balik rumah terpikirlah if ada insurans murah-murah bolehlah ambik. Beberapa minggu lepas itu, berkumpul dengan kawan-kawan satu program dekat universiti. Datang member sorang ini promote insurans. Dia baru buat kerja agen sebagai pendapatan sampingan. Maka aku tanyalah sikit-sikit. 

Waktu bujang, sebulan sekali wajib balik kampung. Kalau tak wajib kadang-kadang sebulan dua tiga kali balik. Oleh kerana waktu kat kampung masih lagi berkira-kira nak ambik insurans ke tidak, maka macam biasa ayah jadi tempat rujukan. Aku tanya ayah, ok tak kalau nak ambik insurans. Ayah jawab molek lah ambik, ayah pun ada ambik insurans untuk family. Ok, aku baru tahu bapak aku seorang yang celik insurans. Mungkin menjalankan perniagaan sendiri membuat ayah lebih memikirkan risiko yang bakal dihadapi jika sesuatu berlaku. Aku tanya balik dekat ayah, "ayah rasa insurans nape kita kena ambik?" Ayah jawab, "ambik takaful lah." Aku tanya lagi, "company mana hok molek ayoh rasa?"  Jawapan ayah setrusnya menjelaskan lagi keperluan insurans kepada aku, "Company mana dok kisah yang penting nape hok dia nok bagi, biar berdasarkan risiko yang bakal awak hadapi pada masa akan datang dan komitmen bulanan biarlah dalam kemampuan, jangan rendoh sangat dop padanan dengan risiko awak hadapi, kalau tinggi sangat dop leh gok, lama-lamakan bereti bayar. Rugi saja." Seterusnya aku mendapat ceramah percuma tentang insurans dari pakar iaitu ayah sendiri, dari insurans diri, masuk insurans kenderaan, seterusnya insurans perniagaan. Waktu ayah ceramah, aku hanya angguk kepala dan betulkan saja. Kata orang masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.

Maka selepas itu aku berjaya melindungi diri dengan satu pelan takaful.

Lepas dari itu aku dah tak ambik tahu pasal insuran, sehinggalah Mr.Y cerita pasal budak dekat pejabat dia masuk wad kena apendik dan perlu pembedahan. Semua perbelanjaan budak itu dibayar oleh insurans yang dia ambik. Apa yang terlintas dekat fikiran aku waktu tue, wow! Untung tak perlu bayar sendiri.

Seterusnya kami kawen dan teruskan hidup seperti biasa sehinggalah berlaku kemalangan dimana anak saudara patah tangan. Dia perlu tinggal di hospital untuk beberapa malam. Apa yang menarik, bapa yang teman anak dekat hospital pun dapat duit. Apa nama untuk pemberian duit ni aku tak pasti.  Tapi pada aku ia amat bagus esp untuk mereka yang kerja sendiri. kalau makan gaji cukup bulan dapat duit. tapi kalau kerja sendiri, buat kerja baru ada duit. 


Ok itu sahaja perkongsian kali ini. Moga bermanfaat!!!

p/s: saya bukan agen insurans tapi saya suka tolong orang nak kenal agen. Gambar di bawah adalah agen terbaru saya.





I Love November

Asalamualaikum, Sekarang dah pertengahan bulan november. 

I love November 

B'coz

Ramai yang sambut birthday bulan ni...paling best, suami dan anak sambut b'day sama.

ok itu sahaja kali ini...

Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email