Jumaat, Disember 08, 2017

Give Away Hadiah Misteri dari ASTraveler!

http://www.akuseorangtraveler.com/2017/11/give-away-hadiah-misteri-dari-astraveler.html
Assalamualaikum dan salam sejahtera... Luangkan sedikit masa selepas selesai kerja-kerja Naimy Art dengan memenuhi jemputan sahabat blogger untuk join give away kali ini.

Bila dikatakan hadiah misteri, maka ia adalah kejutan.

kepada semua yang join, good luck...

Jumaat, Disember 01, 2017

Printcious- Upload artwork is under maintenance and temporarily disabled.

Alahai kita dah buat design tapi website pulak under maintenance..sabar je lah ye...

Design terbaru nak masuk adalah khaligrafi islam iaitu khat kufi.

Ayat seribu dinar dan ayat kursi. Sesuai sangat nak buat hiasan dinding.

25/11 ~ Happy Birthday Mr.Y & Hana

Setiap tahun tanggal 25/11 maka akan ada sambutan 'double birthday' bagi family yamanaimy. 25/11 adalah tarikh lahir Mr.Y dan puteri kedua kami. Pada awalnya scan baby hana dalam perut menunjukkan tarikh due adalah 26/11, sama dengan tarikh lahir Cucah...tapi scan kali kedua menunjukkan 25/11, sama dengan Mr.Y pulak. Maka masa tue, tak kisah pun dia lahir tarikh mana-mana... tambahan pengalaman kakak humaira yang overdue...

Tahun ini kami buat kelainan sedikit dengan mengadakan sambutan di rumah pengasuh. Sekali lagi tempah kek bajet sibu...Masa nak tempah siap buat permintaan nak gambar bapak dengan anak lagi. Penjual kata ok..boleh buat...warna dan corak serah sepenuhnya dekat dia. kita bgtahu je nak perisa apa.



Sedikit kisah sebelum sambutan....

Beberapa hari sebelum sambutan, aku cakap dengan pengasuh (ktorg panggil mak) nak buat hari jadi hana dekat rumah. Alhamdulillah mak kata ok. Mintak dia buat mee goreng dan ayam bakar skali. Balik rumah malam tue kakak sibuk tanya betul ke nak sambut birthday hana dekat rumah mak nanti..kami cakap betul lah...

Esoknya sambil lepak tengok tv kakak humaira dan hana kata, nanti boleh beli topeng, topi, belon dan tiup-tiup. Oleh kerana aku dalam kategori mak kedekut dan isteri berkira, aku cakap terus dekat mereka, "tak payah nak beli benda-benda tue....MEMBAZIR!!! nanti main skejab trs rosak". Maka dengan muka hampa dia sedih dan jawab, "ktorg pakai duit dalam tabung lah nanti." aku pun tanya "apa jadi topi dan segala brg yang dia dapat waktu sambut birthday seorang kenalan tue?" Mereka jawab, "dah koyak." Aku tanya lagi, "rugi tak simpan duit tapi beli brg main sekejab dah rosak." Kebetulan mereka nak beg sekolah baru (humaira punya lama dh rosak dan hana belum pernah beli lagi sebab next year baru masuk sekolah), aku pun cdgkan dkat dia..apa kata duit dalam tabung itu guna untuk beli beg sekolah. Terus berubah dan muka teruja sebab mmg kami ada survey harga barang keperluan sekolah kakak beberapa minggu lepas. Mula lah dia bercerita nak beg frozen, stationary princess dan segala macam yang memuaskan mata dia. Aku pun kata...boleh beli semua tue kalau duit dalam tabung cukup...hehehee..

p/s: sebenarnya ktorg tak guna pun duit tabung dorg, bila cukup banyak duit tabung dimasuk ke akaun bank...cuma ktorg nak ajar mereka hargai apa yang ada dengan berjimat dan bebelanja dengan cara berhemah...

Kebetulan hari lahir Mr.Y dan Hana , aku ada jamuan akhir tahun KAFA, banyak pulak hiasan belon dorg sediakan...apa lagi ambik lah beberapa ikat bagi budak-badak main. Masa nak ambik terfikir dah, nanti dorg kata Ummu tipu sebab malam cakap tak nak beli, tetiba ada. tapi ambil jugak..hehehe...lepas abis jamuan kita pergi cari pinggan dan cawan kertas, lalu dekat party set dekat DIY. Lama kami laki bini duduk depan tue, rasa hati nak beli tapi ingat apa kata kat anak-anak jadi berbelah bagi...sudahnya balik tanpa beli pun party set tue...sebab kita tak nak anak-anak cakap, mak ayah tipu, mak ayah cakap tak serupa bikin.

Malam lepas sambut kakak tanya mana dapat belon, maka bgtahu dapat masa jamuan dengan kawan-kawan..dia boleh terima.

Alhamdulillah, segala berjalan lancar. Kek pun dapat cantik, mak masak mee goreng sedap (anak-anak berlalak makan), abg in in dan hazeq bakar ayam pun sedap.


"Kualiti masa bersama jauh lebih penting dari kuantiti masa bersama."

Sabtu, November 25, 2017

MEGA CUCKOO GIVEAWAY

https://raihanalifestyles.blogspot.my/2017/11/mega-cuckoo-giveaway_23.html
MEGA CUCKOO GIVEAWAY
SYARAT-SYARATNYA :
1. Follow blog ana ANALIFESTYLES.
2. Like Facebook page Cuckoo-Mart CUCKOO-MART
3. Follow Official Instagram Cuckoo-Mart CUCKOOMART.
4.Repost entry ini . Senang je kan? 
5. Tinggalkan link blog korang, instagram dan facebook korang sekali. 
** Special Prizes - Kepada Entry yang paling kreatif, paling menarik / post berkenaan dengan CUCKOO akan memenangi Special prizes kami! Haa apa je hadiahnya?? Shh rahsiaa~ **
Mesti ramai yang tertanya-tanya apa hadiah yang Cuckoo-Mart sponser untuk pemenangnya ye?? 
HADIAH!
CUTE MUG X 2
Related image
CUTE NOTEBOOK X 2

Image result for CUTE NOTEBOOK
EARPHONES X3
Image result for IPHONE earphones
TABUNG X 2


SMALL NOTEBOOK X 3
Image result for cute small notebook
CUTE EARING X 4
Image result for CUTE EARRING
MAKE UP BAG X3
Image result for MAKEUP BAG
SUNGLASSES X 2
Image result for SUNGLASSES
CUTE MIRROR X 2
Image result for CUTE MINI COMPACT MIRROR
SPECIAL PRIZES X 1 * BEST REPOST BLOG *
Image result for mystery box
RANDOM STATIONERY X 3
Related image
Menarik sangat hadiah-hadiah yang ditawarkan ini. Bertuah kepada yang bakal menang. Kita join sambil diperhatikan oleh anak-anak dara... jangan lupa klik banner di atas untuk join.... kita sama-sama meriahkan giveaway yang dianjurkan....

Pemenang 1st ANALIFESTYLES GIVEAWAY - Buku nota yang comel

Assalamualaikum.....hari ini buka blog pagi2 dah dapat berita gembira.....alhamdulillah dapat hadiah untuk 1st ANALIFESTYLES GIVEAWA. Terima kasih kepada yang menganjurkan giveaway.


Ini lah buku yang bakal kita dapat....

Admin blog ini juga RAIHANA RAMLAN tengah menganjurkan Mega cuckoo Giveaway. Masyallah hadiah-hadiah nya menarik.... nak join klik link ini...
https://raihanalifestyles.blogspot.my/2017/11/mega-cuckoo-giveaway_23.html
tak salah mencubakan...


Ahad, November 19, 2017

Blog Hop Giveaway By Yasmin Aris


Assalamualaikum, kita dapat jemputan untuk join Giveaway by Yasmin Aris. Salah satu syarat dalam Giveaway kali ini adalah "Tulis apa yang memberi inspirasi dalam hidup."

Inspirasiku

Berdasarkan Kamus Pelajar Edisi kedua, inspirasi bermaksud sesuatu yang menggerakkan hati untuk mencipta sesuatu (hasil seni dll); ilham. Dalam kehidupan ini, inspirasiku berubah mengikut keadaan dan tempat.Kita pergi satu persatu.

Pengurusan kewangan dan ilmu. Sumber inspirasi pengurusan kewangan aku adalah bapa aku sendiri. Bukan kerana dia bapaku tetapi kerana dia adalah insan yang hanya belajar setakat darjah 6. Walaupun belajar hanya setakat darjah 6 tetapi beliau berjaya mewujudkan perniagaan yang bertahan selama lebih 40tahun. Jika anda ke terengganu dan tanya kenal tidak "mohd Yusof tukang Jahit" dikalangan tukang jahit sekitar kuala terengganu, insyalah mereka mengenali beliau. Bagaimana beliau dapat berjaya ialah apabila tidak pernah berhenti untuk mencari ilmu,sama ada ilmu perniagaan atau ilmu kehidupan dan akhirat. Pengurusan perniagaan, pengurusan akaun dan lain-lain keperluan dalam perniagaan diambil dari kursus-kursus luar. Jangan terkejut jika beliau berbahasa inggeris mengalahkan anak-anak yang belajar hingga ke universiti. Ketika aku darjah 6, balik kelas tambahan waktu malam aku terpaksa menunggu dibelakang kelas al-quran dan bahasa arab beliau sehingga habis. Saat anak-anak lain telah tidur jam 12 malam, aku baru nak balik rumah. Selain berjaya dalam pengurusan kewangan sendiri, beliau berjaya mendidik anak-anak untuk mengutamakan keperluan berbanding keinginan. Sejak dari sekolah, segala wang dihulurkan kepada anak-anak akan diminta perincian bagaimana wang digunakan. Bukan sekadar tanya tetapi direkod dalam buku. Ini mengajar kami anak-anak untuk lebih menghargai setiap nilai duit yang dibelanjakan.

Pendidikan anak-anak. Aku ada seorang mak saudara yang hanya bekerja sebagai suri rumah. Memiliki anak seramai 10 orang, 8 lelaki dan 2 perempuan. Apa yang menjadi inspirasi adalah bagaimana beliau mendidik kesemua anak dengan akidah yang mantap dan berjaya semuanya.

Photography dan design. Sumber inspirasi adalah keinginan pelanggan dan sesuatu yang menjadi trend semasa. Selalunya inspirasi designing akan muncul saat awal pagi ketika semua sedang tidur.

Hubungan sesama insan. bagaimana kita berhubung dengan insan lain memberi gambaran tentang diri kita. Apatah lagi jika diperhatikan oleh anak-anak.... Insan bernama rodziah abbas atau mayuni banyak mengajar topik ini saat aku masih bujang, tetapi ilmu ini amat berguna selepas berkahwin, ada anak dan mertua disamping kawan-kawan dan saudara mara. Antaranya:
  1. Jangan mengeluh menjaga dan memnuhi keinginan orang tua terutama ibubapa kita dan mertua kita. Kerana kebahagian rumah tanggan kita terletak pada redha dan restu orang tua.
  2. Saat suami lagi marah atau mood tidak bagus, jangan keluarkan kata-kata yang boleh menyakitkan hati atau membuat sesuatu yang boleh membangkitkan lagi kemarahan.
  3. Dalam perhubungan suami isteri tidak boleh 2-2 banyak bercakap pada masa yang sama terutama didepan anak-anak. Seorang perlu menjadi pendengar. Ini penting supaya anak-anak belajar menghormati orang yang sedang berucap.
  4. Abaikan mulut-mult yang bercakap sesuatu tidak elok tentang kita atau insan lain, lebih baik digelar kera sumbang daripada berkumpul mengumpul dosa.
  5. Jangan ungkit apa yang kita korbankan demi insan yang kita sayang.
  6. Bantu kawan ikut kemampuan, jangan sampai kita sendiri terbeban. 
Rasanya setakat ini jelah karangan inspirasiku hari ini. Matahari pun telah menampakkan diri, maka jom lah kita buat sarapan  untuk perut-perut yang bakal bangun sekejab lagi. Apa menu sarapan hari ini....?

Selasa, November 14, 2017

Majlis Ihtifal Dan Khatam Al-Quran (KAFA) 1439H/2017

Assalamualaikum....hari ini saya nak cerita serba sedikit tentang penglibatan saya dalam majlis Ihtifal Dan khatam Aenda L-quran. Sebenarnya majlis ini adalah agenda utama KAFA setiap tahun sejak tahun 2013, tetapi penglibatan saya sekadar dibelakang tabir...(nama tak pernah ada dalam buku program..hahaha...)

Nak dijadikan cerita tahun ini terlibat secara aktif. Bermula daripada menjadi setiausaha bidan terjun.  Maka anak-anak selalu kena tinggal dengan pengasuh sampai lewat petang pada hari-hari menghampiri majlis.

Pada mulanya ingat hari majlis Mr.Y ada di sibu, tapi tak jangka saat-saat akhir Mr.Y terpaksa ke KL atas urusan lain. Maka perancangan berubah daripada tinggalkan anak kepada Mr.Y, kepada pengasuh, tetapi pada hari kejadian terlewat pulak bergerak keluar, buku program masih ada bersama...untuk elak kecelaruan dan kekalutan pada AJK lain, saya buat keputusan untuk hantar buku program dahulu ke Dewan Kompleks Islam. Maka sampai sana...semua anak-anak ikut turun, dan timbul perasaan malas nak patah balik hantar budak-budak ke rumah pengasuh.

Maka bermulalah kami empat beranak berada di dewan sepanjang majlis. Bagaimana saya uruskan anak-anak sambil melakukan kerja. Alhamdulillah, anak-anak jenis dengar kata dan tak banyak ragam. Semua duduk setempat bersama bekal yang disediakan. Ada juga lah guru-guru KAFA lain main dengan mereka tetapi apabila diajak berjalan atau ikut kemana-mana, mereka tak ikut tanpa izin dari mak nya dulu. Ini memang dilatih dari mereka kecil untuk minta izin kemana-mana atau ikut siapa. Pernah suatu ketika kami memarahi anak-anak kerana mengikut pak saudara tanpa pengetahuan kami. Bukan kami tak bagi tapi pada kami biar kami tahu dimana dan dengan siapa keberadaaan mereka. Memarahi perlu dengan alasan dan sebab yang jelas, terang sehingga mereka faham, ini penting supaya mereka ingat dan tak ulangi.


Bermula dari bertolak ke Dewan sampai saat nak pulang, uwais asyik makan, Last sepruh perjalan balik dia tidur.

majlis khatam, gimik perasmian, kad undangan dan buku program.

Kad undangan dan buku program hanya design yang simple aku buat. Kekangan masa tak dapat nak buat yang lebih baik. Sekadar menggunakan publisher. Jika sebelum-sebelum ini kad undangan dan cover buku program akan guna adobe photoshop.

#tempahankadundangan

Sabtu, Oktober 28, 2017

Magic Easy Clean

Magic Easy Clean adalah "multipurpose cleaner'. Kegunaan dan kelebihan bolehlah baca pamplet yang disediakan. Untuk tempahan dan pertanyaan hanya  klik FB Magic Easy Clean.

Kisahnya:

Beberapa minggu lepas owner whatsapp mintak buat design stiker untuk produk baru dia. Aku pun tanyalah detail produk dan saiz stiker dia nak. Bayangkan dia kalau boleh nak siap design stiker dalam hari yang sama. Memandangkan waktu dia whatsapp aku lagi sibuk dengan anak-anak, aku bagitahu waktu rehat mengajar KAFA aku buat. Kebetulan hari itu ada KAFA kan, kalau tidak, aku kena bagitahu malamlah aku buat. Buat pun guna apps 'picsart' dekat telifon sahaja. So hasil stiker berpuas hati. Itu yang dekat botol tu ya lah.

Apabila aku cerita tentang produk ini dekat Mr.Y dan tunjuk gambar yang dah dibuat, maka terus Mr.Y mintak beli. Aku pun bagitahu lah untuk pos sebotol ke sibu. Bila nak bayar dia kata tak payah lah, hadiah tolong design stiker. Yeay....

Cun dah dlm keta Mr.Y, hilang kesan percikan air coklat anak-anak di bumbung kereta.

Bahagian dalam bumbung kereta.

sinki
 p/s: owner ini adalah adik aku, sebab itu aku tak ambik bayaran untuk design stiker sebagai tanda sokongan awal perniagaan dia jalankan. Lagi pun adik aku ini selalu jugak bagi job dekat aku since ktorg ada minat yang sama iaitu ambik gambar. Bezanya dia ambik gambar orang kawen. So kalau customer dia nak photobook skali, dia akan bagi aku untuk buat. Bukan suka-suka design free ye....hihihihi


Photobook Weeding Sarah & Tahfiz

Ini adalah photobook perkahwinan yang tertunda. Pasangan pengantin telah menempah photographer bersama pakej album gambar sekali. Photo-photo yang diterima ada yang telah di edit dan ada yang masih raw. Apa pun photographer tersebut memang pandai shoot gambar sebab walaupun gambar tidak diedit ia tetap menangkap kalbu. Pasangan pengantin adalah anak kepada cikgu humaira dan telah melangsung perkahwinan pada bulan mac 2017. Nak dijadikan cerita, aku dan Mr.Y  decide nak bagi photo mug untuk hadiah hari guru kepada cikgu-cikgu humaira. Apabila dapat photomug yang diedit gamba sewaktu Mr.Y bagi ceramah dekat sekolah, cikgu-cikgu tanya, dekat mana buat. Maka aku bagi tahu, aku buat sendiri sebab aku buat service edit gambar dan cenderahati. Aku beri contoh photobook family yang kebetulan memang ada dalam kereta.

Tak berapa lama cikgu kakak bagitahu dia nak buatkan photobook untuk majlis kahwin anak dia, memandangkan album gambar yang diperolehi adalah sticky album. 



Tema: Heart Warming 
Type: Fullwrap Hardcover with Box
Page: 40pages
Size: 16" x 12"

Bajet 2018-Bantuan Khas Guru KAFA

Tanggal 27 Oktober 2017, jam 3.00 petang, Perdana Menteri Malaysia selamat membentangkan bajet 2018.
 
Antara perkara yang menarik bagi aku pada bajet kali ini adalah bantuan khas Guru KAFA & Takmir, Imam, Bilal dan Siak sebanyak RM1500. Pembayaran secara one-off iaitu RM1000 pada januari 2018 dan RM500 sebelum aidilfitri 2018. Sepanjang aku menjadi guru KAFA iaitu hampir 7tahun, ini adalah kali pertama bantuan khas untuk guru KAFA diberikan. Alhamdulillah. Boleh belanja buat beli barang baby nanti...

Jumaat, Oktober 20, 2017

Bintulu 2017

Setelah hampir 7 tahun duduk di sibu, baru tahun ini berpeluang ke Bintulu, Sarawak.Sebenarnya ini bukan percutian tapi sekadar menemani Mr.Y yang terpaksa kesana atas urusan kerja. Ye lah last week Mr.Y dan kursus hampir seminggu di Melaka & KL, minggu ini urusan kerja di Bintulu, Insyalah minggu depan ke KL untuk kursus lagi.  Mr.Y tanya sama ada nak ke bintulu or ikut balik KL. Maka kami memilih untuk ikut saja Mr.Y ke bintulu kerana belum pernah sampai dan kena pada waktu cuti sekolah.

Kami bertolak selepas zohor hari ahad dan pulang selepas zohor hari rabu. Kira 4 hari 3 malam. Oleh kerana pergi menemani orang atas urusan kerja, maka kami hanya sempat ke pasar tamu bintulu dan pusing-pusing bandar bintulu.

Sebelum keluar makan malam...bergambar dulu.... New World Suites

Singgah pantai sebelum bertolak balik...

Dua budak yang nak sangat tengok pantai...



Cash out Lagi



Ini adalah royalti terkumpul dari printcius yang belum di keluarkan. Patut lah semalam rasa gatal je tangan kanan..ada duit masuk rupanya.

Ini salah satu cara saya menjana pendapatan pasif. Sudah 2 bulan lebih saya tak upload dan create produk baru, tetapi kedai online sentiasa terbuka. Terima kasih kepada Printcious Gifts kerana menyediakan pentas untuk saya terus berkreatif dan berimaginasi.
 
 

Khamis, Oktober 19, 2017

"First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤"

Assalamualaikum....

Giveaway First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ dianjurkan oleh MellyaMrs Pip, Shafyqah, AiraSyahirahValiant, dan  Siqahiqa....

http://mellyacrayola.blogspot.my/2017/09/first-beauty-box-giveaway-by-us-with.html#more


Walaupun aku bukan kaki make-up tapi hadiah yang ditawarkan memang menarik. Beauty box bernilai RM250.

Syarat-syarat pernyertaan :
Follow Mellya dan para sponsors;

Follow Instagram:

Like page:
   
 
url giveaway banner: https://3.bp.blogspot.com/-d5TGkuzDknI/WcC0Ub3kPvI/AAAAAAAAGag/bErUAxw7j0UMxq7DSNa9jNWjYTapskQiwCLcBGAs/s1600/first%2Bbeautybox%2Bgiveaway%2Bby%2Bus.jpg
 
 
Done follow semua akaun media sosial penganjur yang dinyatakan di atas... 
SOCIAL MEDIA SAYA
Syarat terakhir peserta giveaway perlu letakkan link social media dalam entri ini. Untuk pengetahuan pihak penganjur, saya follow melalui akaun berikut :
IG : ladyinredplanner
IG : @yamanaimy



Facebook : Sis LZ
Facebook : Nor Aini

1st ANALIFESTYLES GIVEAWAY

Assalamualaikum 
 
Lama dah rasa tak join giveaway anjuran rakan-rakan blogger.... Maka meraikan giveaway pertama oleh sahabat blogger ini, saya join untuk memeriahkan majlis.
 
Syarat-syarat yang dikenakan juga sangatlah mudah..

1st-analifestyles-giveaway

1. Follow blog Ana -> https://raihanalifestyles.blogspot.my
2. Like Facebook Ana ->  CUCKOO-PAGE
3. Follow Instagram Ana -> @raihanaramlan
4. Repost entri ini dan tinggalkan url post anda di ruangan komen di [SINI]..

Saya sudah penuhi semua syarat-syarat semudah A..B..C..

HADIAH
Beg Makeup x 3 
Buku Nota Comel x 2 
Hadiah Special untuk peserta awal & akhir..

TARIKH TUTUP
Tidak pula Ana nyatakan, jadi cepat sertai sebelum terlambat!


Khamis, Oktober 05, 2017

Bila anak bertanya: Kenapa Allah bagi kita sakit?

Anak-anak kecil memang banyak persoalan.

Minggu lepas kakak humaira main pisau, lain yang disuruh ambil, lain yang dibuat. Asal hanya suruh ambil cawan atas rak, memandang dia tinggi dan adik tak sampai. Bila masuk rumah dia tutup tangan, maka naluri seorang ibu muncul dan bertanya. Teknik nak bertanya pun kena ada sebab dia akan menafikan atau mungkin menyembunyikan jika salah tanya.

Sebelum bertanya aku akan cakap terima kasih dan puji atas kerajinan dia tolong ambil cawan. Selepas itu kita akan tanya apa perasaan dia dapat tolong, lain kali nak tolong lagi tak dan soalan last selain ambil cawan kakak buat apa lagi. Sebelum jawab dia tanya kita balik, "kalau kakak bagitahu ummu, ummu marah tak?" hahaha..bila dia tanya macam itu dah dapat kesan mesti ada kesalahan. Tapi jangan terus marah. Nanti anak takut nak bercerita dan mengaku. Apabila ini terjadi sukar untuk kita didik dan fahamkan dia kenapa tak boleh ulangi kesalahan tersebut. Lagi teruk jika dia mula berjinak-jinak untuk  menipu kerana takut kena marah. Apa yang aku buat, aku cakap "kenapa ummu nak marah kalau kakak tak buat salah, kalau kakak buat salah ummu akan tegur jika itu kesalahan pertama, tapi kalau kesalahan yang sama berulang , baru ummu marah dan kena denda macam dekat sekolah. Bila kena denda kakak tak boleh menangis atau marah ummu sebab bukan ummu saja-saja nak denda, ummu nak kakak ingat apa yang kakak buat itu salah dan tak boleh ulang lagi. Ok sekarang ceria apa kakak buat tadi." Maka dengan muka bersalah dia cakap, "tadi masa ambil cawan kakak ambil pisau juga. Kakak nak cuba potong bawang macam ummu buat tapi hujung dia kena jari kakak." Maka kita rawat lah tangan dan nasihatlah kalau nak masak tunggu ummu ada sama, nanti ummu ajar cara pegang pisau dan bawang dengan betul.

Soalan lepas itu aku terpaksa menggunakan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi. Soalan dia "UMMU, KITA SAKIT SEBAB ALLAH BAGI KAN? ADIK DENGAN HANA BATUK, DEMAM DAN SELSEMA SEBAB ALLAH BAGIKAN. KAKAK SAKIT BERDARAH TANGAN PUN SEBAB ALLAH BAGIKAN. KENAPA ALLAH BAGI KITA SAKIT?"

"Kakak sakit ini ada dua jenis, satu yang memang Allah bagi. Kita tak buat apa-apa pun tetiba kena demam, batuk dan selsema. Kadang-kadang kita dah hati-hati jalan tak lari pun tiba-tiba ada orang lain berlari dan langgar kita, kita jatuh sakit. Itu sakit yang Allah bagi. Allah bagi kita sakit sebab Allahs sayang kita, Allah nak kita sentiasa ingat DIA, Allah nak kita sentiasa solat dan mengaji. Tetapi kakak luka tangan dan sakit bukan Allah bagi, itu kakak cari penyakit. Kalau kakak tak main pisau, mesti tangan tak luka dan tak sakit. Macam tue jugak jika kakak dengar cakap ikut peraturan, insyalah tak sakit. Sakit yang kita cari itu tanda peringatan dari Allah supaya lain kali kita tak ulang lagi."

Alhamdulillah penerangan panjang lebar ummu dia faham, tetapi dia masih tanya satu soalan yang aku terdiam, macam mana nak jawab. "ummu mengandung sakit kan. Itu cari penyakit ke Allah bagi?" Jawapan menyelamatkan diri dan tukar kepada topik lain, "Allah bagi mengandung, dekat sekolah belajar apa?"


Kepentingan Pemeriksaan Perubatan

Kadang-kadang kita rasa kita sudah cukup sihat. Hakikat kita tidak sedar mungkin ada fungsi dalam tubuh yang telah mengalami kemerosotan. Inilah faktor penting kenapa perlu dilakukan pemeriksaan perubatan secara berkala. Kalau tak mampu buat enam bulan sekali, setahun sekali sudah memadai. Jika kita dapat kesan apa-apa masalah dari peringkat awal insyalah lebih mudah untuk merawatnya. Kita sering mendengar pepatah mengatakan bahawa mencegah itu lebih baik dari merawat. Kenapa iya? Dari segi menjalankan permeriksaan perubatan ia adalah kerana:
  1. Kos wang melakukan pemeriksaan perubatan secara berkala adalah lebih murah berbanding dengan kos merawat penyakit dan ubatan yang mungkin terpaksa ditanggung setiap bulan.
  2. Bebanan atau skala kesakitan yang bakal dialami pada peringkat awal tidak seteruk apabila penyakit telah menjadi kronik.
  3. Masa yang diperuntukan untuk melakukan pemeriksaan perubatan hanya 2 kali setahun sedangkan masa yang bakal diperuntukkan untuk merawat adalah setiap bulan atau sekurang-kurang 3 bulan sekali.
  4. Bilangan ubat yang terpaksa ditelan, jika penyakit dikesan pada peringkat awal bilangan ubat tidak sebanyak yang dikesan pada peringkat kronik. Mungkin tiada ubat yang perlu ditelan sekadar mengawal pemakanan.

Kita berusaha untuk menjaga tubuh badan sebaik mungkin tetapi yang menentukan kebahagian, kesejahteraan dan kesihatan kita adalah hak milik mutlak Allah. Jika segala langkah terbaik telah diambil dan diamalkan tetapi kita masih dilanda masalah kesihatan, maka redha dan bersyukurlah kerana itu tanda Allah sayang. 



Jumaat, September 29, 2017

Couvade syndrome (sympathetic pregnancy)

Couvade Syndrome atau bahasa mudah, isteri mengandung suami sama dapat alahan.Bukan semua suami akan alami benda ini. Macam wanita mengandung jugak, bukan semua mengalami alahan. Pada aku dan suami, kami sama-sama merasa sorang sikit. Maknanya bukan alahan yang teruklah. Selalunya jika aku yang alami alahan, Mr.Y ok. Kalau Mr.Y yang alami, aku ok. (sebab tue kadang-kadang time mengandung malas nak buat kerja lebih-lebih, kesian Mr.Y kalau kena tempias)

Al-kisah semalam Mr.Y hantar whatsapp bgtahu kaki krem, aku pulak ingat dia krem sebab main sukan ke apa dekat pejabat. Katanya tengah mesyuarat. Krem sampai kena baring dan terpaksa kawan-kawan pejabat tolong. Alamak selalu dapat handle sendiri masalah alahan ni, tapi kali ini teruk bebenar. Seingat aku alahan yang teruk dia alami masa aku pegnant anak pertama. Anak kedua dan ketiga tak teruk mana. Maka malam ni sambil upload design kad nama kita cari maklumat pasal simptom tersebut. Rupanya ada nama, dah nak masuk anak ke-empat baru nak cari info kan...

Apa yang menarik perhatian adalah salah satu rawatan bagi sindrom ini ialah suami terlibat bersama secara aktivif dalam proses isteri mengandung seperti sama-sama pergi checkup, sama-sama hadiri kelas aternatal dan ada disisi isteri ketika proses bersalin.

Maka aku simpulkan, anak pertama Mr.Y alami alahan yang teruk pada anak pertama sebab belum ada pengalaman. Ye lah anak pertama. Alahan pada kandungan anak kedua dan ketiga hanya sipi-sipi kerana sepanjang proses melahirkan anak pertama dan kedua dia ada disisi.Tapi kandungan anak keempat alahan kembali teruk kerana Mr.Y tak sempat berada disisi saat melahirkan anak ketiga, bukan kata Mr.Y je tak sempat, doktor pun tak sempat tengok hanya misi yang ada didepan untuk buat pemeriksaan pendaftaran kononnya.Adakah untuk kali ini kena tahan bagi Mr.Y ada kat sebelah dulu baru bersalin.... tunggu je lah nanti...

Apa pun terima kasih buat kawan-kawan pejabat Mr.Y yang beri rawatan kecemasan yang cepat dan pantas. Boleh jadi sebahagian aktiviti Kesihatan dan keselamatan pekerjaan.

Selasa, September 26, 2017

Kek bajet untuk Uwais Aysar

Tanggal 1Muharam 1436, maka lahir lah seorang putera buat kami. Kelahiran yang melebihi tarik jangkaan. Oleh kerana dia lahir 1Muharam, memang hari cuti lah. Maka terfikir nak beli kek ke nak buat kek. Kebetulan hari selasa hantar kawan ke klinik untuk check up bayi satu bulan. Borak-borak dia pun bagitahu nanti nak tempah kek bajet. Murah saja RM15 sahaja sebiji. Dia cakap ada dalam Facebook. Maka mencari lah.Akhirnya jumpa FB milik Nur Azura Abdul Aziz penjual kek bajet dekat sibu. Maka kita whatsaap nombor telefon yang diberikan. Bincang dan pilih maka selesai masalah kek untuk hari lahir budak 1 muharam.





Rabu, September 20, 2017

Tempat makan sedap SIbu: The Leziz Sandwich

Pada suatu petang isnin, tetiba aku teringat akan sandwich yang pernah Mr.Y beli. Terus tanya,

Me: Leziz sandwich dah tak ada ke sekarang?
Mr.Y: Ada, dah buka kedai dekat bandung.
Me: Laaa... ye ke, ingat dah tak buat pasal lama tak nampak dia kat FB.
Mr.Y: ada dia ckp dekat FB page dia.
Me: Boleh test nanti makan kat sana...hehehe..

Esoknya kita jalani hari seperti biasa, bila petang ambik Mr.Y dekat pejabat. Perjalanan balik Mr.Y terus tak masuk simpang hospital.

Me: Nak kemana?
Mr.Y: Nak beli roti.
Me: Beli roti kat mana? selalu beli area permai or dekat area rumah je.
Mr.Y: (diam je)

Dia diam aku ikut je lah, lagi pun kat rumah tak ada masak apa-apa untuk dinner. Untung nasib dia ajak makan luar. Akhirnya sampai depan kedai The Leziz Sandwich..hahahaha... baru cakap semalam, hari ini dah tunaikan... Alhamdulillah rezeki...


Ambik gambar depan kedai dulu...

Bahagian ini best, dulu order COD, pihak leziz sandwich yang tentukan  sayur dan sos apa kat dalam dan banyak mana sos nak. Sekarang dekat kedai kita bolh pilih apa yang nak dan apa yang tak nak. Maka kami ambik yang kurang sayur dan sos tak pedas untuk anak-anak. Untuk kami laki bini mesti ada sedikit pedas dan semua sayur yang ada. Dah macam Subway aku rasa. Pilihan cheese pulak ada ori & BBQ.

Ini lokasi kedai The Leziz Sandwich
Contact No. 010-886 5575





















Hasil makan-makan disana, kami pulang dengan perut kenyang, lain kali nak pergi lagi...nak cuba yang lain...

Khamis, September 14, 2017

Kebakaran Pusat Tahfiz



 Assalamualaikum, hari ini kita dikejutkan dengan berita sedih berkaitan kebakaran pusat tahfiz seperti berikut:

Kuala Lumpur, 14 Sept. 2017 - Lebih 20 pelajar dan tenaga pengajar dilaporkan maut dalam kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung, di sini, awal pagi tadi. Jabatan Bomba dan Penyelemat Kuala Lumpur berkata, kebakaran dipercayai bermula jam 5.10 pagi dari tingkat atas bangunan. Difahamkan, semua mayat masih di lokasi kejadian. Bomba berkata, 20 mangsa dilaporkan cedera manakala tiga kritikal. Mereka kini dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Polis menutup laluan di Jalan Keramat Hujung, yang menghubungkan Jalan Pasar Keramat ke Bukit Pawang, susulan kejadiam Sama2 kita sedekah Al Fatihah dan semoga mereka ditempatkan bersama-sama orang-orang yg beriman..aamiin..

 Sebagaimana kebiasaan apabila berlaku bencana maka akan ramai yang berkumpul dengan peranan masing-masing termasuk mereka yang ghairah merakam setiap detik yang berlaku. Rakaman dilakukan disebarkan dalam media sosial  yang boleh dikatakan hampir setiap orang ada. Berikut adalah pesanan ringkas dari Dr.Zubaidah Jamil Osman berkaitan video dan gambar yang mula menjadi tular.
Saya dengan rendah hati memohon ahli group tidak memforwardkan video kejadian kebakaran kepada kumpulan lain. Pihak Psych HKL sedang menjalankan Paychological First Aid (PFA) utk mangsa terselamat dan pihak keluarga terdekat. The video clip can be very traumatising and disturbing for those who are trying to cope with these challenging and difficult times.
Terima kasih.

Dr Zubaidah Jamil Osman
President
Malaysian Society of Clinical Psychology              


         
JANGAN SEBAR GAMBAR MANGSA RENTUNG!!!!!

Berikutan kes kebakaran Pusat Tahfiz yang riuh disebar dalam What's Group hari ini. Saya mohon jasa baik semua "JANGAN SEBAR GAMBAR MANGSA RENTUNG ATAU DALAM KEADAAN NGERI!" Jaga hati keluarga mangsa. Apa perasaan kita jika mangsa itu anak2 kita..SANGGUP KITA SHARE? KALAU TAK SANGGUP, JANGAN SHARE...

Tanda iman seseorang adalah MAHU KEGEMBIRAAN UNTUK ORANG LAIN SEPERTI APA YANG KITA DAPAT dan.. TAK MAHU KESEDIHAN UNTUK ORANG LAIN SAMA SEPERTI KESEDIHAN YANG KITA DAPAT..

Kalau dah ada yg share... harap padam dan saling tegur menegur...

#copypaste sila forward!

Ahad, September 10, 2017

Cara masak laksa yang sedap by ROSHAZAREEZA

Assalamulaikum...tengah blog walking jupe cara masak laksa yang sedap dalam blog  ROSHAZAREEZA. Terima kasih kepada tuan punya resepi. Maklumlah saya bukan selalu masak laksa (sekali je kot pernah masak). Alkisah ada kawan hadiahkan 2 bungkus laksa kering sebelum raya haji. Bincang dengan Mr.Y apa nak buat laksa tu. Ye lah Mr.Y dan anak-anak bukan kaki makan laksa, yang buat sebelum ini bawak ke sekolah untuk dihabiskan. Setelah berbincang Mr.Y, dia kata masak, nanti dia bawak pergi mana-mana untuk sedekah kawan-kawan makan. Biasalah orang ramai geng..ada geng surau, ada geng pejabat, ada geng grab, ada geng takaful, dan lain-lain lagi.

Sampai kini belum masak oleh sebab kekangan masa dan kesihatan anak tak mengizinkan. Insyalah jika anak dah betul-betul sihat kita buat. Orang cakap nak anak sihat kena banyak sedekah, maka jom lah bersedekah. Sedekah kenyangkan perut orang ni membahagiakan.

Jom salin dan simpan dulu resepinya... Sekali lagi terima kasih kepada tuan resepi..







Bila dah nak masak baru letak garam. Sesuaikan rasanya yer.

Khamis, September 07, 2017

Homemade Lamb Chop with mash potato

Sekali sekal datang angin tekak nak makan western. Tetapi kos makan dekat luar adalah mahal. Maka dengan baik hati kita buat lah sendiri. Asal hanya mak yang suka lamb chop, bapak boleh lah sikit-sikit. Mungkin air tangan ibu, semalam buat hana & humaira tak berhenti memuji. Humaira jarang nak makan kambing kerana sesetengah orang masak kambing masih ada bau. Setakat hari ini hanya kambing yang dimasak oleh pengasuh dia yang humaira makan, maka menjadi kekaguman lah jugak bila mak masak anak makan beria.

Isnin, September 04, 2017

Public Holiday Replacement - 9September 2017



Baru-baru ini tular di media sosial berkaitan pengantian hari cuti umum bagi Hari Lahir Yang Di-pertua Negeri Sarawak dan DYMM Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong XV. Sebagaimana kita tahu tarikh asal adalah pada 9 september 2017 jatuh pada hari sabtu. Konon-konon ia diganti kepada hari khamis dan jumaat. Nasib baik ada hamba Allah yang menjelaskan perkara tersebut. BACA DI BAWAH.

Kabinet di jabatan perdana menteri telah menetapkan jika hari kelepasan am jatuh hari sabtu bagi negeri2 yg hari rehat adalah sabtu maka cuti hari tersebut tidak akan diganti kecuali jika ianya jatuh hari *AHAD maka akan diganti isnin berikutnya.
Tiada keraguan. Sepatutnya semua jelas mengenai perkara ini.

Namun jika YDP Negeri mewartakan hari tersebut  adalah hari kelepasan am   dan diganti maka cuti akan berkuatkuasa.

Rujukan :
1. Akta Hari Kelepasan 1951 (Akta 369) bagi Semenanjung Malaysia
2. Public Holidays Ordinance (Sarawak Cap.8)
3. Holidays Ordinance (Sabah Cap.56)
4. Perintah Wilayah Persekutuan Labuan (Peluasan dan Ubah Suaian Akta Kelepasan) 2005 [P.U.(A)511/2005].

Peringatan:
Kerajaan negeri tidak mewartakan cuti gantian bagi hari kelepasan am pada 09 September 2017.  Petikan gambar yang tular dimana2 media sosial tersebut jelas petikan notis majikan syarikat swasta.

Harap maklum
[02/09 16:22] farid ppd: Semua diperingatkan agar jangan mudah percaya mana2 makluman yang tular jika ianya bukan WARTA kerajaan. Jika pemakluman sesuatu yang rasmi, yang lebih sahih adalah WARTA KERAJAAN.

Harap semua faham ye....hehehe..keja 4hari ler minggu ini.

Khamis, Ogos 31, 2017

Tempat Makan Sibu: Roti Canai Hospital (Roti Canai Pak Ajak)

Tempat makan Sibu kali ini kita ulas pasal kedai roti canai yang terletak di kantin hospital sibu. Selalu kami akan keluar awal kalau nak makan roti canai pak cik ni. Sebab apa, sebab jam 9pagi selalunya dah habis roti canainya. Pak cik ini dikenali dengan nama PAK AJAK, tetapi anak-anak selalu panggil pak ajak dengan panggilan atuk. Atuk ada cucu sebaya dengan hana.





Berminat nak rasa boleh datang setiap hari selagi kantin hospital buka...

Rabu, Ogos 30, 2017

Isteri ikut suami atau suami ikut isteri.

Assalamualaikum....

Haa... topik kali ini macam agak besar sikit. Mungkin agak sensitif. Sebenarnya idea ini terlintas apabila dapat Whatsapp dari Mr.Y tentang seorang rider ini. Sekarang Mr.Y buat part time sebagai Grab Driver. Maka akan berjumpa dengan pelbagai orang dan ragam. Aaakala dia akan kongsi jika hal tersebut dapat memberi pengajaran dan iktibar kepada diri ini.



Kalau baca screen shot diatas dapat faham tak apa masalah sebenarnya. Hasil pemahaman yang cetek ini dapat disimpulkan bahawa si isteri menggunakan kuasa merajuk untuk memaksa suami menurut kehendak diri. Si suami berada dalam keada tertekan dan di persimpangan antara memenuhi kehendak si isteri dan menjaga keselamatan kewangan keluarga. Akhirnya kerana sayang isteri, si suami memilih untuk mengadai kewangan demi memenuhi kehendak si isteri. Ini namanya SUAMI |IKUT ISTERI sedangkan dalam islam ISTERI KENA IKUT SUAMI selagi tidak berlanggar dengan syariat ISLAM.

Tetiba Mr.Y tanya pendapat aku...

Pada pendapat aku lah...

"Jika si isteri tidak bekerja, maka perlu dia ikut suami andai suami suruh ikut.Andai kata si isteri memiliki orang tua yang uzur atau apa-apa komitmen lain, dia tetap kena ikut arahan suami. Maka disini perlu kerjasama dan pemahaman antara suami isteri. Si suami ingin isteri mengikut bukan sekadar untuk memudahkan urusan dia sahaja tetapi untuk sama-sama membesarkan anak-anak, jimatkan perbelanjaan dan yang paling penting menyokong satu sama lain. Bab kata Mr.Y tak ada saving dan tak ada tabung kecemasan."

Kenapa penting untuk ada tabung kecemasan? Ingat tabung kecemasan adalah berbeza dengan simpanan yang dibuat setiap bulan. Simpanan setiap bulan adalah untuk hari tua kita, manakala tabung kecemasan adalah untuk kegunaan saat kecemasan seperti ada ahli keluarga yang sakit, meninggal atau hilang pekerjaan. Tabung kecemasan memerlukan sekurang-kurang  enam bulan gaji.

Itu sahaja perkongsian kali ini.




Ahad, Ogos 27, 2017

Dia Lelaki Itu...

Hasil utama balik kampung sewaktu Hari raya yang lepas adalah sesi berborak dengan lelaki di atas. Balik ke Sibu, Mr.Y kata "awak catat perjalanan hidup ayah agar menjadi panduan dan pengajaran buat kita semua. Perjalanan hidup ayah menggambarkan kisah hidup insan berjaya, seorang yang tidak memiliki apa-apa sijil kelulusan akedemik tetapi berjaya membentuk perniagaan yang bertahan sehingga kini iaitu hampir 40 tahun bersama anak didik yang berjaya membentuk perniagaan sendiri." Aku membalas "Insyalllah."

Sebenarnya kalau nak tulis kisah hidup lelaki ini amat panjang dan penuh berliku. Dari zaman sekolah rendah dia menceritkan kisah hidup dahulu secara tidak langsung mengajar anak-anak menghargai setiap titis peluh yang menitis. Dulu aku rasa dia seorang yang kedekut dan berkira, tapi kini aku faham kenapa dia buat semua kira-kira dan catat semua perbelanjaan kerana dalam perniagaan kita perlu tahu aliran wang kemana. Bukan hanya dalam perniagaan dibuat malahan dalam kehidupan berkeluarga, ia penting untuk elak keluarga megalami masalah kewangan runcing pada masa hadapan. Setiap kali aku bagi tahu Mr.Y atau aku pergi kursus kewangan atau perniagaan, maka dia akan cakap "MOLEK..MOLEK...jangan behenti cari ILMU."

Rasa-rasa kalau nak tulis pasal MOHD YUSOF TUKANG JAHIT perlu emosi dan minda yang tajam.... Insyallah...

Merdeka Contest, Mereka Giveaway dan macam macam merdeka....

Assalamualaikum  dan apa kabar semua.... kali ini buka blog nampak banyak sangat org post pasal merdeka. Iya lah kita nak merdeka yang ke-60 kan...Tapi merdeka kali ini sis malas nak join mana-mana contest. Sibuk sangat kot atau badan cepat penat sangat.

Apa pun alhamdulillah nampaknya hampir kembali kepada normal apabila dapat mengadap laptop melebihi satu jam. hehehhe..... biasalah alahan mengandunkan.

Hari ini kami rancangh nak sertai Mr.Y dalam program takaful ikhlas bersama masyarakat sempena sambutan kemerdekaan ke-60.

Macam biasa banner ini  diminta oleh Mr.Y dan team Takaful Ikhlas... Maka hanya design sahaja dibuat, cetakkan dihantar ke kedai...hehehhe..


Selain Banner, flyers juga saya buat....

Rabu, Ogos 23, 2017

Penyakit STML (Short Term Memory Lost)

Assalamualaikum dan salam awal pagi. Hari ini terbaca satu status yang dimuat naik oleh seorang rakan FB (Marlia Ramli). Status berkaitan penyakit STML. Puas ku fikir apalah jenis penyakit ini. Apa kaitan penyakit ini dengan niat nak membantu keluarga dan ibubapa.

Setelah pembacaan dilakukan dengan teliti, maka dapat lah makna di sebalik STML. STML adalah Short Term Memory Lost.

Antara point yang dapat share kat sini:
  1. Penting untuk suami menjadi perancang keewangan keluarga yang bijak. Ada suami jadi perancang kewangan keluarga tetapi tidak bijak kerana tidak ada ilmu keewangan. Maka belajarlah ilmu kewangan untuk membentuk perancangan kewangan yang baik.
  2. Jika suami telah merancang kewanga sebaiknya tetapi isteri dan anak-anak tidak mahu ikut. Maka penting untuk suami menggunakan kuasa veto. Perancangan yang terbaik pun tidak akan berguna jika tidak mendapat kerjasama ahli keluarga.
Semoga bermanfaat.

Isnin, Ogos 07, 2017

Minum air gula....

Assalamualaikum.... lama betul tak bersiaran. Kali ini kita bersiaran dari klinik kesihatan. Pagi-pagi lagi kita dah sampai. semangat nak minum air gula. Alhamdulillah selesai minum. tunggu ambik darah lagi sekali.

Ramai bakal-bakal ibu yang merasa gerun malahan takut jika disuruh minum air gula. Ibarat meminum air gula sesuatu yang menggerunkan. Aku pertama kali minum air gula masa mengandungkan hana. Kesnya berat naik mendadak selepas seminggu duduk rumah mertua. perasaan takut dan gerun, yelah dengar orang cakap macam-macam.. tiba hari kejadian, ok je minum air gula. tapi dia punya melekat sampai perit tekak o...

Hari ini kali ke-3 aku minum air gula. melekat rasa gula masih terasa di tekak.


Khamis, Jun 15, 2017

Giveaway RM1000 by Solehah Shamsuddin dan SGShop Malaysia

http://solehahshamsuddin.blogspot.my/2017/06/giveaway-rm1000-by-solehah-shamsuddin.html?m=0

Assalamualaikum. Kali ini kita nak memeriahkan giveaway oleh Blogger Solehah Shamsuddin. Untuk join contest kali ini ada beberapa syarat yang perlu di penuhi. Syarat-syaratnya adalah:

1. Buat satu entry tentang contest ini.

2.Copy banner dan link kan banner dengan entry asal. (done)

3. Daftar akaun sgShop : Username sgShop⎸Ainimohdyusof (done)

4.Follow blog Solehah Shamsuddin: Id Blog⎸Aini (done)

5. Add friends FB Solehah Shamsuddin: FB⎸Nor Aini Mohd Yusof (done)

6. Follow instagram: Instagram ⎸yamanaimy (done)

 7. Copy link entry anda dalam komen entry asal.

Siap....


Teman Blogger