Ahad, Mei 21, 2017

Idea, bakat & masa.

Idea...
Adakala ia datang saat tidak sepatutnya. Adakala ia tidak muncul-muncul. Adakala customer menyatakan mereka mahu yang begini-begini. Ok, mereka menyatakan keinginan. Kami memerlukan idea yang sepadan untuk menrealisasikan keinginan mereka. Untuk mendapat idea bukan sekadar akal kena cergas tetapi juga memerlukan pembacaan dan pemerhatian. Adakala tengah berborak idea boleh datang. Apa yang perlu dilakukan jika idea datang tiba-tiba buat sedikit lakaran pada note book atau paling tidak dalam handphone. Idea adalah suatu kreativiti.

Bakat
Bakat adalah anugerah sang pencipta kepada kita, Tak semua orang memiliki bakat yang sama. Ada yang diberi kelebihan dengan bakat yang pelbagai tetapi ada juga yang hanya memiliki satu bakat. Apa pun bakat adalah kemahiran yang boleh di asah. Anda tidak tahu mengarang tetapi jika anda sering membaca dan cuba mengarang tidak mustahil anda akan menjadi penulis atau novelis terkenal. Bakat adalah suatu kemahiran yang memerlukan kerajinan kerana ia bisa tumpul dan bisa tajam.

Masa
Ini adalah cabaran paling besar buat sesiapa sahaja. Tak kira apa title anda ada. Masa sepatut diurus dengan bijaksana. Bukan sekadar untuk menyiapkan tempahan tetapi juga masa untuk memahami konsep serta pengurusan keluarga.

 Kenapa Harga Design sahaja dah mahal... belum masuk harga produk?
Apabila ada yang bertanya seperti ini, anda perlu kira 3 hal di atas. Itu belum termasuk dengan kos wang dikeluarkan untuk mempelajari sesuatu design.

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham



Klik Banner untuk Join

Rabu, Mei 10, 2017

Whatsapp group profile picture

Mukah 2017

Assalamualaikum dan selamat petang. Kali ini nak share tentang aktiviti kami ke Mukah 2 minggu lepas. Lambat benor update kan..hahahaha....

Sebenarnya ada dua tujuan utama kami ke Mukah, pertama Mr.Y join booth takaful Ikhlas. yang kedua pulak, nak hantar canvas khat kepada customer.

Sehari sebelum bergerak Mr.Y hantar kereta ke bengkel untuk memastikan semua selamat dalam perjalanan. Seawal jam 6 pagi kami bersiap, tetiba Mr.Y kata dia nak ke bengkel balik sebab air refrigerator kering. Al-kisah orang bengkel lupa nak masukkan air. Mujur juga Mr.Y check balik keadaan kereta sebelum bergerak. Maka perjalan ditunda kepada jam 9pagi. Nak keluar rumah kami pakat baca doa ramai-ramai dalam kereta.

Sampai stesen minyak di pertengahan jalan, tayar kereta koyak pasal terlanggar divider.

Tetiba ada seorang adik datang tanya apa masalah.

Adik ini yang tolong tukar tayar. Cepat dia buat, bila tanya ada pengalaman ke, dia jawab pernah kerja bengkel kereta. 
 Sampai hotel kakak demam pulak. huhuhuhu.... maka tak berkaul mana lah kami.

Perjalanan kali ini banyak memberi pengajaran dan panduan kepada kami.

*apabila kita meletakkan keyakinan kepada Allah dengan sepenuh hati, Allah akan sampaikan bantuan.

*Sebelum bertawakal pastikan kita sediakan semua dalam keadaan terbaik.

*Bersangka baik dengan kejadian yang menimpa kerana ganjaran pasti akan ada. Kami mulakan hari dengan pelbagai dugaan tetapi tak lama selepas Mr.Y pergi ke booth Takaful Ikhlas di tapak Kaul, kami dapat massage dr Facebook Massanger dari customer menyatakan bahawa dia telah menerima produk yang ditempah dan hasil amat memuaskan hati dia. Penghantaran barang kepada customer di mukah juga amat mudah dan senang kerana customer yang datang hotel untuk pick up.

Jom layan gambar lain-lain...
Sampai dah masuk tengah hari kita makan dulu. Kakak macam biasa nak duduk sebelah ummu sahaja.

ini manja abi...

Breakfast pun di kedai sama..

Jumaat, Mei 05, 2017

Asam pedas melaka

Menu lunch yang buat makan nasi bertambah-tambah...

Asam Pedas Melaka yang terbaik, chef dtg khas dr Melaka.

tadi chef cerita dia belajar buat asam pedas, sambal goreng dari mak mertua. sebab chef asal kedah tapi kawen dgn org melaka, maka kena pandai masak asam pedas & sambal. Nampaknya lepas ni kena menuntut ilmu dengan mak lebih lagi.

Apa pun terubat rindu nak makan asam pedas mak. setiap kali balik Kl mak mesti akan buat asam pedas untuk menantu dia ni. walaupun dah cakap tak perlu buat sbb dah ada lauk. tapi dia tetap buat dengan alasan 'tak apalah, ko suka makan asam pedaskan.'

Pandai mak jaga perut menantu... menantu yg jauh ni tak tahu lah pandai tak jaga hati mak. semoga tak pernah dan tak akan buat hati mak tersentuh dengan kesedihan, apatah lagi terluka. Amin

#gembirabilaperutkenyang
#ibubapa
#thankyou
#asampedasmelaka

Ahad, April 30, 2017

Bersiaran dari Mukah, Sarawak

Assalamualaikum dan salam subuh...

Selalu kalau duduk rumah jam 4 pagi kira lambat bangun. tapi bila duduk hotel, ajak mata tidur balik lepas terjaga jam 4pagi. mata tak nak tidur.  maka kita ambil peluang menikmati bacaan buku dengan tenang. almaklum lah laptop tak bawak. kalau bawak dapat buat designkan. tapi Mr.Y kata enjoy your holiday. hahahaha...

Selasa, April 25, 2017

Colour Mugs-Naimy Art gift shop.


Assalamualaikum... entry kali ni saya nak share design colour mug yang ada dekat Naimy Art Gift Shop

Sebahagian design boleh diperolehi dalam bentuk magic Mugs dan Full Colour Mugs.
Saya juga menerima tempahan design custom made. Maksudnya kalau ada yang nak design berbeza dari yang ada dalam store.





















Resepi: Ayam Panggang @ Ayam Percik Terengganu

Assalamualaikum, kali ini saya kongsikan resepi ayam panggang turun temurun keluarga saya. Bakar atas arang tempurun dan sabut kelapa memang sedap. Ada beberapa kaedah yang boleh digunakan tapi kali ini saya bagi yang paling senang dan tak banyak karenah.


Bahan-Bahan


  • Setengah ekor ayam (potong 2)
  • 1batang Serai (ketuk)
  • 2ulas bawang merah*
  • 1ulas bawang putih*
  • 1/2 " kunyit hidup*
  • 1/2 " halia *
  • sedikit Lengkuas
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • santan (guna 1/2 kotak santan segera yang kecik)
  • 1 keping asam keping/ sedikit air asam jawa
  • 2 sudu makan cili giling/kering kisar


Cara-cara 

  • Ayam dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-biar sekejab
  • Tumbuk semua bahan bertanda
  • Ayam dan serai masuk dalam kuali, letak air sedikit dan biarkan sehingga masak.
  • Setelah ayam masak, keluarkan dan letak pada pemanggang. 
  • Masukkan bahan tumbuk serta cili giling kedalam kuali yang masih ada air rebusan ayam dan serai tadi.
  • Biar didih  sebentar masukkan asam keping dan santan.
  • Perasankan, dah elok kuah pekat cantik boleh tutup api dan letak tepi.
  • Ayam dipanggang sehingga terbit minyak.
  • Curah kuah yang telah masak keatas ayam dan panggang lagi.
  • Ulangi langkah diatas sehingga dapat rupa ayam panggang ikut selera mata memandang. (pada aku nampak berminyak dan rangup sikit dan ok)
  • Akhir hidang  bersama kuah dan sedia untuk dimakan dengan nasi panas serta ulam timun.

Selamat mencuba...

Ahad, April 23, 2017

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini

Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.
Copy dan klik banner untuk penyertaan
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.

Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict
Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.

Mini Giveaway By Wawa

7 April 2017 - 30 April 2017

Sabtu, April 22, 2017

Kejayaan Suatu Impian Atau Pilihan ~ 10 Tokoh Usahawan Muslimah



Assalamualaikum dan selamat pagi, alhamdulillah malam tadi sempat habiskan baca bab 1 dari buku 10 TOKOH USAHAWAN MUSLIMAH.
Bab 1 dengan tajuk MEMAHAMI KONSEP PERNIAGAAN DALAM ISLAM banyak menceritakan kisah Puan Zawti Ibrahim iaitu pemilik Jatimas Asia Sdn. Bhd. Antara yang menarik perhatian adalah Motivasi Pernigaan yang dapat diterbitkan dari kisah hidup Puan Zawati.

Motivasi Perniagaan

  • Kejayaan adalah pilihan
  • Ujian pemangkin semangat
  • Sanggup belajar
  • Melihat cabaran sebagai peluang
  • Tiada istilah serik atau berputus asa
  • Matlamat pemangkin semangat dan azam adalah teras kekuatan
  • Cari penyelesaian bukan alasan.


Saya pilih topik Kejayaan adalah pilihan pada kali ini. Setiap insan menanam impian untuk berjaya tetapi tidak semua insan menjadikan kejayaan suatu pilihan. Antara faktor adalah semangat dan keyakinan akan kejayaan yang bakal diperolehi tidak ada dalam diri. Perasaan rendah diri dan meragui kemampuan diri menghalang kita untuk memilih kejayaan sebagai pilihan.

Berminat untuk baca lebih, boleh klik gambar buku kat atas. Buku ini saya beli dekat bookcafe.

Khamis, April 20, 2017

GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR


GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR 


SOALAN UNTUK GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR

1. Berikan nama karakter POWERPUFF GIRLS

Blossom
Buttercup
Bubbles

2. Siapakah idola cilik (Malaysia) kepada POWFACTOR - POWERPUFF GIRLs?

Chef Cilik Danish Harraz Abd hafiz @ Abang Danish

3.Bilakah program POWFACTOR ini di tayangkan dan di mana akan di tayangkan?

Ditayangkan di Cartoon Network (Astro Channel 606), Jumaat 14, 21 dan 28 April 2017, Jam 4.00 ptg


4. Lengkapkan slogan ini "Saya ingin memenangi GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR kerana ............................" (tidak melebihi 50 patah perkataan)

Saya ingin memenangi GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR kerana saya ingin memperkenalkan kepada anak-anak saya rancangn kartun kegemaran saya ketika membesar. Hadiah yang ditawarkan amat menarik. 



klik BANNER untuk SERTAI



SYARAT-SYARAT GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR


1. Warganegara Malaysia

2. Jawab semua soalan diatas.

3. Buat satu entri blog yang bertajuk GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR dan jangan lupa sertakan jawapan di entri blog masing-masing ye.

4. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen entri ini.

5. Follow blog , G+ dan subscribe YouTube

6. Penyertaan GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR akan di tutup pada 28 April 2017 jam 11.59 malam (Jumaat)


HADIAH UNTUK GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR







2 pemenang dari FACEBOOK dan 2 pemenang dari BLOG ini di cari. Nak tahu ke apakah hadiah untuk KEMPEN POWFACTOR ini? Ha...hadiahnya agak ekslusif juga tau.

*4 set of Powerpuff Girls plush toys (Blossom, Bubbles, Buttercup)
*4 sets of UBS (Blossom, Bubbles, Buttercup)
*4 Powerpuff Girls notebook
*4 Powerpuff Girls stickers

Jom sertai ! Semoga Berjaya !

Selanjutnya untuk informasi, keterangan lanjut dan lain-lain pertandingan. Boleh lawati ke : Astro Circle website., www.PowerpuffYourself.com , CartoonNetworkAsia.com atau facebook.com/Asia.CartoonNetwork.











Ahad, April 16, 2017

Tutorial Picsart: Magic selfie with Sticker 'Splash Color'

Assalamualaikum dan salam semua, hari ini saya hendak berkongsi cara-cara untuk buat gambar magic selfie menggunakan aplikasi Picsart. Melalui kaedah ini anda hanya perlu satu aplikasi.

1.Muat turun aplikasi 'Picsart' dari 'Play Store'
Pastikan anda telefon anda telah di 'install' dengan applikasi 'PicsArt'. Boleh muat turun secara percuma di 'Play Store' Setrusnya klik icon PicsArt anda.
2. Klik icon '+' dalam bulatan merah jambu dan pilih 'edit'.
Apabila anda klik icon Picsart pada paparan telefon anda, anda akan dibawa ke skrin seperti di atas. Apa yang anda perlu lakukan adalah klik pada icon '+'  untuk memilih sama ada ingin 'edit', 'collage', draw, dan 'camera'. 
Pilih icon 'edit' dan anda akan dibawa ke ruang galeri gambar dalam telefon anda. Pilih mana gambar anda yang paling anda suka dan gemari.
3. Pilih 'Magic'
Apabila anda selesai pilih gambar, sila klik pada icon magic pada bar bahagian bawah seperti yang dalam bulatan. 
Langkah: 1) klik icon 'rainbow'   2) pilih blend 'screen'. Manakala bahagian 'fade' anda boleh ubaht ikut kesukaan anda.Seterusnga anda klik pada tanda '✓' bahagian atas sebelah kanan. Anda akan keluar kepaparan asal dengan gambar yang telah dimagickan. Cari icon draw pada bar di bahagian bawah.


4. Pilih Draw dan langkah berdasarkan nombor-nombor pada rajah.

 
1) Pilik icon pemadam dan padamkan bahagian yang anda tidak ingini. 2) Pindahkan layer ada gambar ke bahagian atas. Icon layer berada bahagian bar bawah sebelah kanan.
5. Tambah stiker pada gambar
1)klik layer yang telah dipindahkan tadi. 2) Pilih icon 'paint' dan akan keluar paparan untuk anda memilih warna, saya cadangkan warna putih, seterusnya klik tanda ✓, Hasilnya akan terlihat seperti diatas. 3) klik pada icon ini dan pilih 'new layer', klik layer yang terhasil. 4) klik icon ini dan pilih sticker.
Saya memilih sticker dari pakej Splash of Colour. Ada beberapa pakej stiker yang boleh didapati secara percuma atau berbayar di Picsart antaranya, fireworks, paint splash dan lain-lain. Klik pada stiker yang anda inginkan dan letakkan pada new layer tadi.
6. Ubah suai saiz dan kedudukan sticker
1) klik pada layer yang telah anda letak stiker pilihan tadi.  2) klik disini akan keluar beberapa menu pilihan, anda perlu pilih 'transform' untuk mengubah saiz stiker anda. seterusnya gerakkan 2 jari anda pada stiker tadi secara serentak anda akan dapat mengubah saiz dan kedudukan stiker. Saya tambah satu layer lagi untuk menambah stiker. 
7. Tambah ayat atau perkataan

Berdasarkan gambar pada langkah ke-enam,  3) Lagi sekali anda perlu tambah new layer. Klik pada new layer, klil pada icon pensil.  4) klik disini dan anda akan dibawa ke paparan seperti dibawah. 
Maukkan perkataan, pilih warna dan bentuk tulisan yang anda inginkan, Di picsart anda boleh menambah jenis tulisan yang anda inginkan. Tutorial menambah koleksi tulisan Picsart saya pernah berikan di sini . Setelah siap sila klik ✓. Seterusnya letak jari anda pada kedudukan mana anda ingin tulisan itu berada dan bawa ia kearah mana yang anda inginkan.  Setelah siap anda boleh pilih icon bertitik 3 bertindih yang terdapat disebelah icon  ✓. Akan keluar beberapa menu untuk anda pilih. Maka pilih lah 'save image'.

TAAAARRRRAAAA....

Inilah hasil yang berjaya saya buat....


Berikut saya kongsikan beberapa gambar 'magic selfie' yang telah saya hasilkan. 











Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email