Jumaat, Oktober 20, 2017

Bintulu 2017

Setelah hampir 7 tahun duduk di sibu, baru tahun ini berpeluang ke Bintulu, Sarawak.Sebenarnya ini bukan percutian tapi sekadar menemani Mr.Y yang terpaksa kesana atas urusan kerja. Ye lah last week Mr.Y dan kursus hampir seminggu di Melaka & KL, minggu ini urusan kerja di Bintulu, Insyalah minggu depan ke KL untuk kursus lagi.  Mr.Y tanya sama ada nak ke bintulu or ikut balik KL. Maka kami memilih untuk ikut saja Mr.Y ke bintulu kerana belum pernah sampai dan kena pada waktu cuti sekolah.

Kami bertolak selepas zohor hari ahad dan pulang selepas zohor hari rabu. Kira 4 hari 3 malam. Oleh kerana pergi menemani orang atas urusan kerja, maka kami hanya sempat ke pasar tamu bintulu dan pusing-pusing bandar bintulu.

Sebelum keluar makan malam...bergambar dulu.... New World Suites

Singgah pantai sebelum bertolak balik...

Dua budak yang nak sangat tengok pantai...



Cash out Lagi



Ini adalah royalti terkumpul dari printcius yang belum di keluarkan. Patut lah semalam rasa gatal je tangan kanan..ada duit masuk rupanya.

Ini salah satu cara saya menjana pendapatan pasif. Sudah 2 bulan lebih saya tak upload dan create produk baru, tetapi kedai online sentiasa terbuka. Terima kasih kepada Printcious Gifts kerana menyediakan pentas untuk saya terus berkreatif dan berimaginasi.
 
 

Khamis, Oktober 19, 2017

"First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤"

Assalamualaikum....

Giveaway First Beauty Box Giveaway by Us with Love ❤ dianjurkan oleh MellyaMrs Pip, Shafyqah, AiraSyahirahValiant, dan  Siqahiqa....

http://mellyacrayola.blogspot.my/2017/09/first-beauty-box-giveaway-by-us-with.html#more


Walaupun aku bukan kaki make-up tapi hadiah yang ditawarkan memang menarik. Beauty box bernilai RM250.

Syarat-syarat pernyertaan :
Follow Mellya dan para sponsors;

Follow Instagram:

Like page:
   
 
url giveaway banner: https://3.bp.blogspot.com/-d5TGkuzDknI/WcC0Ub3kPvI/AAAAAAAAGag/bErUAxw7j0UMxq7DSNa9jNWjYTapskQiwCLcBGAs/s1600/first%2Bbeautybox%2Bgiveaway%2Bby%2Bus.jpg
 
 
Done follow semua akaun media sosial penganjur yang dinyatakan di atas... 
SOCIAL MEDIA SAYA
Syarat terakhir peserta giveaway perlu letakkan link social media dalam entri ini. Untuk pengetahuan pihak penganjur, saya follow melalui akaun berikut :
IG : ladyinredplanner
IG : @yamanaimy



Facebook : Sis LZ
Facebook : Nor Aini

1st ANALIFESTYLES GIVEAWAY

Assalamualaikum 
 
Lama dah rasa tak join giveaway anjuran rakan-rakan blogger.... Maka meraikan giveaway pertama oleh sahabat blogger ini, saya join untuk memeriahkan majlis.
 
Syarat-syarat yang dikenakan juga sangatlah mudah..

1st-analifestyles-giveaway

1. Follow blog Ana -> https://raihanalifestyles.blogspot.my
2. Like Facebook Ana ->  CUCKOO-PAGE
3. Follow Instagram Ana -> @raihanaramlan
4. Repost entri ini dan tinggalkan url post anda di ruangan komen di [SINI]..

Saya sudah penuhi semua syarat-syarat semudah A..B..C..

HADIAH
Beg Makeup x 3 
Buku Nota Comel x 2 
Hadiah Special untuk peserta awal & akhir..

TARIKH TUTUP
Tidak pula Ana nyatakan, jadi cepat sertai sebelum terlambat!


Khamis, Oktober 05, 2017

Bila anak bertanya: Kenapa Allah bagi kita sakit?

Anak-anak kecil memang banyak persoalan.

Minggu lepas kakak humaira main pisau, lain yang disuruh ambil, lain yang dibuat. Asal hanya suruh ambil cawan atas rak, memandang dia tinggi dan adik tak sampai. Bila masuk rumah dia tutup tangan, maka naluri seorang ibu muncul dan bertanya. Teknik nak bertanya pun kena ada sebab dia akan menafikan atau mungkin menyembunyikan jika salah tanya.

Sebelum bertanya aku akan cakap terima kasih dan puji atas kerajinan dia tolong ambil cawan. Selepas itu kita akan tanya apa perasaan dia dapat tolong, lain kali nak tolong lagi tak dan soalan last selain ambil cawan kakak buat apa lagi. Sebelum jawab dia tanya kita balik, "kalau kakak bagitahu ummu, ummu marah tak?" hahaha..bila dia tanya macam itu dah dapat kesan mesti ada kesalahan. Tapi jangan terus marah. Nanti anak takut nak bercerita dan mengaku. Apabila ini terjadi sukar untuk kita didik dan fahamkan dia kenapa tak boleh ulangi kesalahan tersebut. Lagi teruk jika dia mula berjinak-jinak untuk  menipu kerana takut kena marah. Apa yang aku buat, aku cakap "kenapa ummu nak marah kalau kakak tak buat salah, kalau kakak buat salah ummu akan tegur jika itu kesalahan pertama, tapi kalau kesalahan yang sama berulang , baru ummu marah dan kena denda macam dekat sekolah. Bila kena denda kakak tak boleh menangis atau marah ummu sebab bukan ummu saja-saja nak denda, ummu nak kakak ingat apa yang kakak buat itu salah dan tak boleh ulang lagi. Ok sekarang ceria apa kakak buat tadi." Maka dengan muka bersalah dia cakap, "tadi masa ambil cawan kakak ambil pisau juga. Kakak nak cuba potong bawang macam ummu buat tapi hujung dia kena jari kakak." Maka kita rawat lah tangan dan nasihatlah kalau nak masak tunggu ummu ada sama, nanti ummu ajar cara pegang pisau dan bawang dengan betul.

Soalan lepas itu aku terpaksa menggunakan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi. Soalan dia "UMMU, KITA SAKIT SEBAB ALLAH BAGI KAN? ADIK DENGAN HANA BATUK, DEMAM DAN SELSEMA SEBAB ALLAH BAGIKAN. KAKAK SAKIT BERDARAH TANGAN PUN SEBAB ALLAH BAGIKAN. KENAPA ALLAH BAGI KITA SAKIT?"

"Kakak sakit ini ada dua jenis, satu yang memang Allah bagi. Kita tak buat apa-apa pun tetiba kena demam, batuk dan selsema. Kadang-kadang kita dah hati-hati jalan tak lari pun tiba-tiba ada orang lain berlari dan langgar kita, kita jatuh sakit. Itu sakit yang Allah bagi. Allah bagi kita sakit sebab Allahs sayang kita, Allah nak kita sentiasa ingat DIA, Allah nak kita sentiasa solat dan mengaji. Tetapi kakak luka tangan dan sakit bukan Allah bagi, itu kakak cari penyakit. Kalau kakak tak main pisau, mesti tangan tak luka dan tak sakit. Macam tue jugak jika kakak dengar cakap ikut peraturan, insyalah tak sakit. Sakit yang kita cari itu tanda peringatan dari Allah supaya lain kali kita tak ulang lagi."

Alhamdulillah penerangan panjang lebar ummu dia faham, tetapi dia masih tanya satu soalan yang aku terdiam, macam mana nak jawab. "ummu mengandung sakit kan. Itu cari penyakit ke Allah bagi?" Jawapan menyelamatkan diri dan tukar kepada topik lain, "Allah bagi mengandung, dekat sekolah belajar apa?"


Kepentingan Pemeriksaan Perubatan

Kadang-kadang kita rasa kita sudah cukup sihat. Hakikat kita tidak sedar mungkin ada fungsi dalam tubuh yang telah mengalami kemerosotan. Inilah faktor penting kenapa perlu dilakukan pemeriksaan perubatan secara berkala. Kalau tak mampu buat enam bulan sekali, setahun sekali sudah memadai. Jika kita dapat kesan apa-apa masalah dari peringkat awal insyalah lebih mudah untuk merawatnya. Kita sering mendengar pepatah mengatakan bahawa mencegah itu lebih baik dari merawat. Kenapa iya? Dari segi menjalankan permeriksaan perubatan ia adalah kerana:
  1. Kos wang melakukan pemeriksaan perubatan secara berkala adalah lebih murah berbanding dengan kos merawat penyakit dan ubatan yang mungkin terpaksa ditanggung setiap bulan.
  2. Bebanan atau skala kesakitan yang bakal dialami pada peringkat awal tidak seteruk apabila penyakit telah menjadi kronik.
  3. Masa yang diperuntukan untuk melakukan pemeriksaan perubatan hanya 2 kali setahun sedangkan masa yang bakal diperuntukkan untuk merawat adalah setiap bulan atau sekurang-kurang 3 bulan sekali.
  4. Bilangan ubat yang terpaksa ditelan, jika penyakit dikesan pada peringkat awal bilangan ubat tidak sebanyak yang dikesan pada peringkat kronik. Mungkin tiada ubat yang perlu ditelan sekadar mengawal pemakanan.

Kita berusaha untuk menjaga tubuh badan sebaik mungkin tetapi yang menentukan kebahagian, kesejahteraan dan kesihatan kita adalah hak milik mutlak Allah. Jika segala langkah terbaik telah diambil dan diamalkan tetapi kita masih dilanda masalah kesihatan, maka redha dan bersyukurlah kerana itu tanda Allah sayang. 



Jumaat, September 29, 2017

Couvade syndrome (sympathetic pregnancy)

Couvade Syndrome atau bahasa mudah, isteri mengandung suami sama dapat alahan.Bukan semua suami akan alami benda ini. Macam wanita mengandung jugak, bukan semua mengalami alahan. Pada aku dan suami, kami sama-sama merasa sorang sikit. Maknanya bukan alahan yang teruklah. Selalunya jika aku yang alami alahan, Mr.Y ok. Kalau Mr.Y yang alami, aku ok. (sebab tue kadang-kadang time mengandung malas nak buat kerja lebih-lebih, kesian Mr.Y kalau kena tempias)

Al-kisah semalam Mr.Y hantar whatsapp bgtahu kaki krem, aku pulak ingat dia krem sebab main sukan ke apa dekat pejabat. Katanya tengah mesyuarat. Krem sampai kena baring dan terpaksa kawan-kawan pejabat tolong. Alamak selalu dapat handle sendiri masalah alahan ni, tapi kali ini teruk bebenar. Seingat aku alahan yang teruk dia alami masa aku pegnant anak pertama. Anak kedua dan ketiga tak teruk mana. Maka malam ni sambil upload design kad nama kita cari maklumat pasal simptom tersebut. Rupanya ada nama, dah nak masuk anak ke-empat baru nak cari info kan...

Apa yang menarik perhatian adalah salah satu rawatan bagi sindrom ini ialah suami terlibat bersama secara aktivif dalam proses isteri mengandung seperti sama-sama pergi checkup, sama-sama hadiri kelas aternatal dan ada disisi isteri ketika proses bersalin.

Maka aku simpulkan, anak pertama Mr.Y alami alahan yang teruk pada anak pertama sebab belum ada pengalaman. Ye lah anak pertama. Alahan pada kandungan anak kedua dan ketiga hanya sipi-sipi kerana sepanjang proses melahirkan anak pertama dan kedua dia ada disisi.Tapi kandungan anak keempat alahan kembali teruk kerana Mr.Y tak sempat berada disisi saat melahirkan anak ketiga, bukan kata Mr.Y je tak sempat, doktor pun tak sempat tengok hanya misi yang ada didepan untuk buat pemeriksaan pendaftaran kononnya.Adakah untuk kali ini kena tahan bagi Mr.Y ada kat sebelah dulu baru bersalin.... tunggu je lah nanti...

Apa pun terima kasih buat kawan-kawan pejabat Mr.Y yang beri rawatan kecemasan yang cepat dan pantas. Boleh jadi sebahagian aktiviti Kesihatan dan keselamatan pekerjaan.

Selasa, September 26, 2017

Kek bajet untuk Uwais Aysar

Tanggal 1Muharam 1436, maka lahir lah seorang putera buat kami. Kelahiran yang melebihi tarik jangkaan. Oleh kerana dia lahir 1Muharam, memang hari cuti lah. Maka terfikir nak beli kek ke nak buat kek. Kebetulan hari selasa hantar kawan ke klinik untuk check up bayi satu bulan. Borak-borak dia pun bagitahu nanti nak tempah kek bajet. Murah saja RM15 sahaja sebiji. Dia cakap ada dalam Facebook. Maka mencari lah.Akhirnya jumpa FB milik Nur Azura Abdul Aziz penjual kek bajet dekat sibu. Maka kita whatsaap nombor telefon yang diberikan. Bincang dan pilih maka selesai masalah kek untuk hari lahir budak 1 muharam.





Rabu, September 20, 2017

Tempat makan sedap SIbu: The Leziz Sandwich

Pada suatu petang isnin, tetiba aku teringat akan sandwich yang pernah Mr.Y beli. Terus tanya,

Me: Leziz sandwich dah tak ada ke sekarang?
Mr.Y: Ada, dah buka kedai dekat bandung.
Me: Laaa... ye ke, ingat dah tak buat pasal lama tak nampak dia kat FB.
Mr.Y: ada dia ckp dekat FB page dia.
Me: Boleh test nanti makan kat sana...hehehe..

Esoknya kita jalani hari seperti biasa, bila petang ambik Mr.Y dekat pejabat. Perjalanan balik Mr.Y terus tak masuk simpang hospital.

Me: Nak kemana?
Mr.Y: Nak beli roti.
Me: Beli roti kat mana? selalu beli area permai or dekat area rumah je.
Mr.Y: (diam je)

Dia diam aku ikut je lah, lagi pun kat rumah tak ada masak apa-apa untuk dinner. Untung nasib dia ajak makan luar. Akhirnya sampai depan kedai The Leziz Sandwich..hahahaha... baru cakap semalam, hari ini dah tunaikan... Alhamdulillah rezeki...


Ambik gambar depan kedai dulu...

Bahagian ini best, dulu order COD, pihak leziz sandwich yang tentukan  sayur dan sos apa kat dalam dan banyak mana sos nak. Sekarang dekat kedai kita bolh pilih apa yang nak dan apa yang tak nak. Maka kami ambik yang kurang sayur dan sos tak pedas untuk anak-anak. Untuk kami laki bini mesti ada sedikit pedas dan semua sayur yang ada. Dah macam Subway aku rasa. Pilihan cheese pulak ada ori & BBQ.

Ini lokasi kedai The Leziz Sandwich
Contact No. 010-886 5575





















Hasil makan-makan disana, kami pulang dengan perut kenyang, lain kali nak pergi lagi...nak cuba yang lain...

Khamis, September 14, 2017

Kebakaran Pusat Tahfiz



 Assalamualaikum, hari ini kita dikejutkan dengan berita sedih berkaitan kebakaran pusat tahfiz seperti berikut:

Kuala Lumpur, 14 Sept. 2017 - Lebih 20 pelajar dan tenaga pengajar dilaporkan maut dalam kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung, di sini, awal pagi tadi. Jabatan Bomba dan Penyelemat Kuala Lumpur berkata, kebakaran dipercayai bermula jam 5.10 pagi dari tingkat atas bangunan. Difahamkan, semua mayat masih di lokasi kejadian. Bomba berkata, 20 mangsa dilaporkan cedera manakala tiga kritikal. Mereka kini dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Polis menutup laluan di Jalan Keramat Hujung, yang menghubungkan Jalan Pasar Keramat ke Bukit Pawang, susulan kejadiam Sama2 kita sedekah Al Fatihah dan semoga mereka ditempatkan bersama-sama orang-orang yg beriman..aamiin..

 Sebagaimana kebiasaan apabila berlaku bencana maka akan ramai yang berkumpul dengan peranan masing-masing termasuk mereka yang ghairah merakam setiap detik yang berlaku. Rakaman dilakukan disebarkan dalam media sosial  yang boleh dikatakan hampir setiap orang ada. Berikut adalah pesanan ringkas dari Dr.Zubaidah Jamil Osman berkaitan video dan gambar yang mula menjadi tular.
Saya dengan rendah hati memohon ahli group tidak memforwardkan video kejadian kebakaran kepada kumpulan lain. Pihak Psych HKL sedang menjalankan Paychological First Aid (PFA) utk mangsa terselamat dan pihak keluarga terdekat. The video clip can be very traumatising and disturbing for those who are trying to cope with these challenging and difficult times.
Terima kasih.

Dr Zubaidah Jamil Osman
President
Malaysian Society of Clinical Psychology              


         
JANGAN SEBAR GAMBAR MANGSA RENTUNG!!!!!

Berikutan kes kebakaran Pusat Tahfiz yang riuh disebar dalam What's Group hari ini. Saya mohon jasa baik semua "JANGAN SEBAR GAMBAR MANGSA RENTUNG ATAU DALAM KEADAAN NGERI!" Jaga hati keluarga mangsa. Apa perasaan kita jika mangsa itu anak2 kita..SANGGUP KITA SHARE? KALAU TAK SANGGUP, JANGAN SHARE...

Tanda iman seseorang adalah MAHU KEGEMBIRAAN UNTUK ORANG LAIN SEPERTI APA YANG KITA DAPAT dan.. TAK MAHU KESEDIHAN UNTUK ORANG LAIN SAMA SEPERTI KESEDIHAN YANG KITA DAPAT..

Kalau dah ada yg share... harap padam dan saling tegur menegur...

#copypaste sila forward!

Ahad, September 10, 2017

Cara masak laksa yang sedap by ROSHAZAREEZA

Assalamulaikum...tengah blog walking jupe cara masak laksa yang sedap dalam blog  ROSHAZAREEZA. Terima kasih kepada tuan punya resepi. Maklumlah saya bukan selalu masak laksa (sekali je kot pernah masak). Alkisah ada kawan hadiahkan 2 bungkus laksa kering sebelum raya haji. Bincang dengan Mr.Y apa nak buat laksa tu. Ye lah Mr.Y dan anak-anak bukan kaki makan laksa, yang buat sebelum ini bawak ke sekolah untuk dihabiskan. Setelah berbincang Mr.Y, dia kata masak, nanti dia bawak pergi mana-mana untuk sedekah kawan-kawan makan. Biasalah orang ramai geng..ada geng surau, ada geng pejabat, ada geng grab, ada geng takaful, dan lain-lain lagi.

Sampai kini belum masak oleh sebab kekangan masa dan kesihatan anak tak mengizinkan. Insyalah jika anak dah betul-betul sihat kita buat. Orang cakap nak anak sihat kena banyak sedekah, maka jom lah bersedekah. Sedekah kenyangkan perut orang ni membahagiakan.

Jom salin dan simpan dulu resepinya... Sekali lagi terima kasih kepada tuan resepi..







Bila dah nak masak baru letak garam. Sesuaikan rasanya yer.

Khamis, September 07, 2017

Homemade Lamb Chop with mash potato

Sekali sekal datang angin tekak nak makan western. Tetapi kos makan dekat luar adalah mahal. Maka dengan baik hati kita buat lah sendiri. Asal hanya mak yang suka lamb chop, bapak boleh lah sikit-sikit. Mungkin air tangan ibu, semalam buat hana & humaira tak berhenti memuji. Humaira jarang nak makan kambing kerana sesetengah orang masak kambing masih ada bau. Setakat hari ini hanya kambing yang dimasak oleh pengasuh dia yang humaira makan, maka menjadi kekaguman lah jugak bila mak masak anak makan beria.

Isnin, September 04, 2017

Public Holiday Replacement - 9September 2017



Baru-baru ini tular di media sosial berkaitan pengantian hari cuti umum bagi Hari Lahir Yang Di-pertua Negeri Sarawak dan DYMM Seri Paduka Baginda Yang di Pertuan Agong XV. Sebagaimana kita tahu tarikh asal adalah pada 9 september 2017 jatuh pada hari sabtu. Konon-konon ia diganti kepada hari khamis dan jumaat. Nasib baik ada hamba Allah yang menjelaskan perkara tersebut. BACA DI BAWAH.

Kabinet di jabatan perdana menteri telah menetapkan jika hari kelepasan am jatuh hari sabtu bagi negeri2 yg hari rehat adalah sabtu maka cuti hari tersebut tidak akan diganti kecuali jika ianya jatuh hari *AHAD maka akan diganti isnin berikutnya.
Tiada keraguan. Sepatutnya semua jelas mengenai perkara ini.

Namun jika YDP Negeri mewartakan hari tersebut  adalah hari kelepasan am   dan diganti maka cuti akan berkuatkuasa.

Rujukan :
1. Akta Hari Kelepasan 1951 (Akta 369) bagi Semenanjung Malaysia
2. Public Holidays Ordinance (Sarawak Cap.8)
3. Holidays Ordinance (Sabah Cap.56)
4. Perintah Wilayah Persekutuan Labuan (Peluasan dan Ubah Suaian Akta Kelepasan) 2005 [P.U.(A)511/2005].

Peringatan:
Kerajaan negeri tidak mewartakan cuti gantian bagi hari kelepasan am pada 09 September 2017.  Petikan gambar yang tular dimana2 media sosial tersebut jelas petikan notis majikan syarikat swasta.

Harap maklum
[02/09 16:22] farid ppd: Semua diperingatkan agar jangan mudah percaya mana2 makluman yang tular jika ianya bukan WARTA kerajaan. Jika pemakluman sesuatu yang rasmi, yang lebih sahih adalah WARTA KERAJAAN.

Harap semua faham ye....hehehe..keja 4hari ler minggu ini.

Khamis, Ogos 31, 2017

Tempat Makan Sibu: Roti Canai Hospital (Roti Canai Pak Ajak)

Tempat makan Sibu kali ini kita ulas pasal kedai roti canai yang terletak di kantin hospital sibu. Selalu kami akan keluar awal kalau nak makan roti canai pak cik ni. Sebab apa, sebab jam 9pagi selalunya dah habis roti canainya. Pak cik ini dikenali dengan nama PAK AJAK, tetapi anak-anak selalu panggil pak ajak dengan panggilan atuk. Atuk ada cucu sebaya dengan hana.





Berminat nak rasa boleh datang setiap hari selagi kantin hospital buka...

Rabu, Ogos 30, 2017

Isteri ikut suami atau suami ikut isteri.

Assalamualaikum....

Haa... topik kali ini macam agak besar sikit. Mungkin agak sensitif. Sebenarnya idea ini terlintas apabila dapat Whatsapp dari Mr.Y tentang seorang rider ini. Sekarang Mr.Y buat part time sebagai Grab Driver. Maka akan berjumpa dengan pelbagai orang dan ragam. Aaakala dia akan kongsi jika hal tersebut dapat memberi pengajaran dan iktibar kepada diri ini.



Kalau baca screen shot diatas dapat faham tak apa masalah sebenarnya. Hasil pemahaman yang cetek ini dapat disimpulkan bahawa si isteri menggunakan kuasa merajuk untuk memaksa suami menurut kehendak diri. Si suami berada dalam keada tertekan dan di persimpangan antara memenuhi kehendak si isteri dan menjaga keselamatan kewangan keluarga. Akhirnya kerana sayang isteri, si suami memilih untuk mengadai kewangan demi memenuhi kehendak si isteri. Ini namanya SUAMI |IKUT ISTERI sedangkan dalam islam ISTERI KENA IKUT SUAMI selagi tidak berlanggar dengan syariat ISLAM.

Tetiba Mr.Y tanya pendapat aku...

Pada pendapat aku lah...

"Jika si isteri tidak bekerja, maka perlu dia ikut suami andai suami suruh ikut.Andai kata si isteri memiliki orang tua yang uzur atau apa-apa komitmen lain, dia tetap kena ikut arahan suami. Maka disini perlu kerjasama dan pemahaman antara suami isteri. Si suami ingin isteri mengikut bukan sekadar untuk memudahkan urusan dia sahaja tetapi untuk sama-sama membesarkan anak-anak, jimatkan perbelanjaan dan yang paling penting menyokong satu sama lain. Bab kata Mr.Y tak ada saving dan tak ada tabung kecemasan."

Kenapa penting untuk ada tabung kecemasan? Ingat tabung kecemasan adalah berbeza dengan simpanan yang dibuat setiap bulan. Simpanan setiap bulan adalah untuk hari tua kita, manakala tabung kecemasan adalah untuk kegunaan saat kecemasan seperti ada ahli keluarga yang sakit, meninggal atau hilang pekerjaan. Tabung kecemasan memerlukan sekurang-kurang  enam bulan gaji.

Itu sahaja perkongsian kali ini.




Ahad, Ogos 27, 2017

Dia Lelaki Itu...

Hasil utama balik kampung sewaktu Hari raya yang lepas adalah sesi berborak dengan lelaki di atas. Balik ke Sibu, Mr.Y kata "awak catat perjalanan hidup ayah agar menjadi panduan dan pengajaran buat kita semua. Perjalanan hidup ayah menggambarkan kisah hidup insan berjaya, seorang yang tidak memiliki apa-apa sijil kelulusan akedemik tetapi berjaya membentuk perniagaan yang bertahan sehingga kini iaitu hampir 40 tahun bersama anak didik yang berjaya membentuk perniagaan sendiri." Aku membalas "Insyalllah."

Sebenarnya kalau nak tulis kisah hidup lelaki ini amat panjang dan penuh berliku. Dari zaman sekolah rendah dia menceritkan kisah hidup dahulu secara tidak langsung mengajar anak-anak menghargai setiap titis peluh yang menitis. Dulu aku rasa dia seorang yang kedekut dan berkira, tapi kini aku faham kenapa dia buat semua kira-kira dan catat semua perbelanjaan kerana dalam perniagaan kita perlu tahu aliran wang kemana. Bukan hanya dalam perniagaan dibuat malahan dalam kehidupan berkeluarga, ia penting untuk elak keluarga megalami masalah kewangan runcing pada masa hadapan. Setiap kali aku bagi tahu Mr.Y atau aku pergi kursus kewangan atau perniagaan, maka dia akan cakap "MOLEK..MOLEK...jangan behenti cari ILMU."

Rasa-rasa kalau nak tulis pasal MOHD YUSOF TUKANG JAHIT perlu emosi dan minda yang tajam.... Insyallah...

Merdeka Contest, Mereka Giveaway dan macam macam merdeka....

Assalamualaikum  dan apa kabar semua.... kali ini buka blog nampak banyak sangat org post pasal merdeka. Iya lah kita nak merdeka yang ke-60 kan...Tapi merdeka kali ini sis malas nak join mana-mana contest. Sibuk sangat kot atau badan cepat penat sangat.

Apa pun alhamdulillah nampaknya hampir kembali kepada normal apabila dapat mengadap laptop melebihi satu jam. hehehhe..... biasalah alahan mengandunkan.

Hari ini kami rancangh nak sertai Mr.Y dalam program takaful ikhlas bersama masyarakat sempena sambutan kemerdekaan ke-60.

Macam biasa banner ini  diminta oleh Mr.Y dan team Takaful Ikhlas... Maka hanya design sahaja dibuat, cetakkan dihantar ke kedai...hehehhe..


Selain Banner, flyers juga saya buat....

Rabu, Ogos 23, 2017

Penyakit STML (Short Term Memory Lost)

Assalamualaikum dan salam awal pagi. Hari ini terbaca satu status yang dimuat naik oleh seorang rakan FB (Marlia Ramli). Status berkaitan penyakit STML. Puas ku fikir apalah jenis penyakit ini. Apa kaitan penyakit ini dengan niat nak membantu keluarga dan ibubapa.

Setelah pembacaan dilakukan dengan teliti, maka dapat lah makna di sebalik STML. STML adalah Short Term Memory Lost.

Antara point yang dapat share kat sini:
  1. Penting untuk suami menjadi perancang keewangan keluarga yang bijak. Ada suami jadi perancang kewangan keluarga tetapi tidak bijak kerana tidak ada ilmu keewangan. Maka belajarlah ilmu kewangan untuk membentuk perancangan kewangan yang baik.
  2. Jika suami telah merancang kewanga sebaiknya tetapi isteri dan anak-anak tidak mahu ikut. Maka penting untuk suami menggunakan kuasa veto. Perancangan yang terbaik pun tidak akan berguna jika tidak mendapat kerjasama ahli keluarga.
Semoga bermanfaat.

Isnin, Ogos 07, 2017

Minum air gula....

Assalamualaikum.... lama betul tak bersiaran. Kali ini kita bersiaran dari klinik kesihatan. Pagi-pagi lagi kita dah sampai. semangat nak minum air gula. Alhamdulillah selesai minum. tunggu ambik darah lagi sekali.

Ramai bakal-bakal ibu yang merasa gerun malahan takut jika disuruh minum air gula. Ibarat meminum air gula sesuatu yang menggerunkan. Aku pertama kali minum air gula masa mengandungkan hana. Kesnya berat naik mendadak selepas seminggu duduk rumah mertua. perasaan takut dan gerun, yelah dengar orang cakap macam-macam.. tiba hari kejadian, ok je minum air gula. tapi dia punya melekat sampai perit tekak o...

Hari ini kali ke-3 aku minum air gula. melekat rasa gula masih terasa di tekak.


Khamis, Jun 15, 2017

Giveaway RM1000 by Solehah Shamsuddin dan SGShop Malaysia

http://solehahshamsuddin.blogspot.my/2017/06/giveaway-rm1000-by-solehah-shamsuddin.html?m=0

Assalamualaikum. Kali ini kita nak memeriahkan giveaway oleh Blogger Solehah Shamsuddin. Untuk join contest kali ini ada beberapa syarat yang perlu di penuhi. Syarat-syaratnya adalah:

1. Buat satu entry tentang contest ini.

2.Copy banner dan link kan banner dengan entry asal. (done)

3. Daftar akaun sgShop : Username sgShop⎸Ainimohdyusof (done)

4.Follow blog Solehah Shamsuddin: Id Blog⎸Aini (done)

5. Add friends FB Solehah Shamsuddin: FB⎸Nor Aini Mohd Yusof (done)

6. Follow instagram: Instagram ⎸yamanaimy (done)

 7. Copy link entry anda dalam komen entry asal.

Siap....


Ahad, Jun 11, 2017

Iftar Bersama GRAB family di Dataran Sanyan, Sibu

Assalamualaikum dan salam 16 Ramadhan. Saya hanya ingin kongsikan beberapa gambar menarik sepanjang program berbuka puasa bersama pemandu-pemandu GRAB Sibu. Mr.Y sekarangkan dah join GRAB. Suka sangat tengok gambar cantik-cantik yang diambil oleh salah seorang GRAB Driver ni. Maklumlah dah lama tak dapat shoot gambar cantik-cantik.
Bergambar selepas selesai berbuka.

Mr.Y tengah suapkan uwais jagung rebus. Maklum lah gigi tak berapa nak penuh untuk gigit jagung.

Nak potong kek hari lahir. Kakak hana & kakak Humaira tak sabar nak makan kek pink.

Bakso yang dibawa oleh salah sorang GRAB driver ini sedap, kata Mr.Y rasa dia lebih sedap dari beberapa kedai yang dia pernah makan. Susah nak dengar Mr.Y puji makanan berasaskan sup ni sebab dia bukan peminat sup. Tapi kalau kena sedap dia, maka akan diajak nya makan beberapa kali.



Borak-borak pasal apa bang?


Semua nak menjamu selera.

Mak pak masih nak makan, anak-anak nampak padang apa lagi nak berlari lah.... saat ini kami ibubapa bergilir jaga anak-anak main.

Birthday cake from Mr.Y. Ini je gambar yang boleh claim sbg gambar sdr..lain2 diambil oleh kawan Mr.Y.

Sabtu, Jun 03, 2017

SGshop “Jom Shopping!” Contest

Assalamualaikum...

Ramai rakan blogger join contest "Jom Shopping!". Maka kita pun teruja nak join sama. Contest kali ini kena jawab 2 soalan.  Siapa nak join boleh klik banner kat bawah ye...


 http://www.ayueidris.com/2017/05/sgshop-jom-shopping-contest.html





Jawapan Saya


Q1: Apakah servis yang SGshop tawarkan?

Servis yang ditawarkan oleh SGshop adalah menyediakan kualiti tertinggi perkhidmatan untuk pengguna membeli dari laman web e-dagang Cina dan bekerjasama dengan logistik yang terbaik dan syarikat ekspres bagi pengguna untuk menerima pembelian mereka.

SGshop menawarkan keselamatan dan keadaan siap pesanan.

SGshop juga bekerjasama dengan banyak bank-bank untuk memastikan proses pembayaran adalah terjamin, selamat dan cekap.


Q2: Senaraikan 3 item yang anda mahu beli di platform SGshop Malaysia (Letakkan sekali gambar dan link item) dan berikan sebab kenapa anda nak beli item tersebut.

1. Large double wood simple wardrobe Oxford cloth wardrobe luggage storage rack bold quilt classification
Kenapa saya nak almari ini...jawapan paling mudah kerana saya belum pernah membeli apa-apa almari pakaian untuk anak-anak punya pakaian. Sebab kedua kerana banyak tempat simpan. Faham-faham lah kalau baju budak ada banyak jenis, belum masuk bahagian kecik-kecik.


2. The luggage bag to large capacity travel bag with wheels back luggage 158 dual-use air consignment package

Last beli lugage pada tahun 2012 kot. Kira beg sedia ada dah tak sempurna keadaannya. Tengok beg ini pulak macam berkenan kerana boleh berubah saiz, ada roda lagi. senang nak bawak.


3. 12 girls aged 5-7-9-11-13 students children leisure sports wear a long sleeved spring set

Awal tahun lepas ada beli sweater untuk Hana Khadijah. Maka bila hana dapat sweater si kakak pun nak juga, malangnya saiz dah abis. Lepas itu ada member jual sweater frozen dan segala macam sweater bertema cerita kartun kanak-kanak. Aku pulak jenis kalau boleh tak suka beli benda yang bermusim ni. Sekali tengok dekat SGshop ada sweater budak yang tak bermusim. Kalau dapat kira rezeki kakak Humaira lah ye.
  

Maka itu sahaja entry kita kali ini. Kepada blogger lain yang mencuba nasib saya ucapkan selamat maju jaya.

Jumaat, Jun 02, 2017

Salam Ramdhan 1438H

Alhamdulillah dah masuk hari ke-7 ramdhan untuk tahun ni. Alamak lambatnya ucap. Bukan apa tapi kekangan masa. Maafkan saya.

Ramdhan kali ini bermula saat cuti sekolah. Cabaran ramadhan kali ini adalah apa menu untuk berbuka kerana kami telah buat keputusan untuk tidak membeli apa-apa juadah di bazar ramdhan. Alhamdulillah setakat ini masih berjaya bertahan tanpa singgah ke mana-mana bazar ramadhan. Ramdhan kali ini juga kakak humaira di latih untuk putus botol susu..bukan latih puasa ye... hehehehe...

Walaupun bulan puasa aku tetap masuk dapur macam biasa. Ini lah dikatakan bila ada anak kecil. Tambahan pula anak-anak jenis suka makan. Walaupun diberikan makanan seperti roti atau biskut mereka tetap mencari makanan berat seperti nasi atau mee. Maka sering aku masak lunch mereka merangkap menu untuk berbuka kami. Oleh itu waktu petang adalah peluang mereka untuk main dekat luar. Sampai ada yang tanya, "teman anak main petang2 tak masak ke untuk berbuka." hehehehehe... Maka itu je lah coretan kali ini...

Salam Ramdhan 1438H

 

Ahad, Mei 21, 2017

Idea, bakat & masa.

Idea...
Adakala ia datang saat tidak sepatutnya. Adakala ia tidak muncul-muncul. Adakala customer menyatakan mereka mahu yang begini-begini. Ok, mereka menyatakan keinginan. Kami memerlukan idea yang sepadan untuk menrealisasikan keinginan mereka. Untuk mendapat idea bukan sekadar akal kena cergas tetapi juga memerlukan pembacaan dan pemerhatian. Adakala tengah berborak idea boleh datang. Apa yang perlu dilakukan jika idea datang tiba-tiba buat sedikit lakaran pada note book atau paling tidak dalam handphone. Idea adalah suatu kreativiti.

Bakat
Bakat adalah anugerah sang pencipta kepada kita, Tak semua orang memiliki bakat yang sama. Ada yang diberi kelebihan dengan bakat yang pelbagai tetapi ada juga yang hanya memiliki satu bakat. Apa pun bakat adalah kemahiran yang boleh di asah. Anda tidak tahu mengarang tetapi jika anda sering membaca dan cuba mengarang tidak mustahil anda akan menjadi penulis atau novelis terkenal. Bakat adalah suatu kemahiran yang memerlukan kerajinan kerana ia bisa tumpul dan bisa tajam.

Masa
Ini adalah cabaran paling besar buat sesiapa sahaja. Tak kira apa title anda ada. Masa sepatut diurus dengan bijaksana. Bukan sekadar untuk menyiapkan tempahan tetapi juga masa untuk memahami konsep serta pengurusan keluarga.

 Kenapa Harga Design sahaja dah mahal... belum masuk harga produk?
Apabila ada yang bertanya seperti ini, anda perlu kira 3 hal di atas. Itu belum termasuk dengan kos wang dikeluarkan untuk mempelajari sesuatu design.

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham



Klik Banner untuk Join

Rabu, Mei 10, 2017

Whatsapp group profile picture

Mukah 2017

Assalamualaikum dan selamat petang. Kali ini nak share tentang aktiviti kami ke Mukah 2 minggu lepas. Lambat benor update kan..hahahaha....

Sebenarnya ada dua tujuan utama kami ke Mukah, pertama Mr.Y join booth takaful Ikhlas. yang kedua pulak, nak hantar canvas khat kepada customer.

Sehari sebelum bergerak Mr.Y hantar kereta ke bengkel untuk memastikan semua selamat dalam perjalanan. Seawal jam 6 pagi kami bersiap, tetiba Mr.Y kata dia nak ke bengkel balik sebab air refrigerator kering. Al-kisah orang bengkel lupa nak masukkan air. Mujur juga Mr.Y check balik keadaan kereta sebelum bergerak. Maka perjalan ditunda kepada jam 9pagi. Nak keluar rumah kami pakat baca doa ramai-ramai dalam kereta.

Sampai stesen minyak di pertengahan jalan, tayar kereta koyak pasal terlanggar divider.

Tetiba ada seorang adik datang tanya apa masalah.

Adik ini yang tolong tukar tayar. Cepat dia buat, bila tanya ada pengalaman ke, dia jawab pernah kerja bengkel kereta. 
 Sampai hotel kakak demam pulak. huhuhuhu.... maka tak berkaul mana lah kami.

Perjalanan kali ini banyak memberi pengajaran dan panduan kepada kami.

*apabila kita meletakkan keyakinan kepada Allah dengan sepenuh hati, Allah akan sampaikan bantuan.

*Sebelum bertawakal pastikan kita sediakan semua dalam keadaan terbaik.

*Bersangka baik dengan kejadian yang menimpa kerana ganjaran pasti akan ada. Kami mulakan hari dengan pelbagai dugaan tetapi tak lama selepas Mr.Y pergi ke booth Takaful Ikhlas di tapak Kaul, kami dapat massage dr Facebook Massanger dari customer menyatakan bahawa dia telah menerima produk yang ditempah dan hasil amat memuaskan hati dia. Penghantaran barang kepada customer di mukah juga amat mudah dan senang kerana customer yang datang hotel untuk pick up.

Jom layan gambar lain-lain...
Sampai dah masuk tengah hari kita makan dulu. Kakak macam biasa nak duduk sebelah ummu sahaja.

ini manja abi...

Breakfast pun di kedai sama..

Jumaat, Mei 05, 2017

Asam pedas melaka

Menu lunch yang buat makan nasi bertambah-tambah...

Asam Pedas Melaka yang terbaik, chef dtg khas dr Melaka.

tadi chef cerita dia belajar buat asam pedas, sambal goreng dari mak mertua. sebab chef asal kedah tapi kawen dgn org melaka, maka kena pandai masak asam pedas & sambal. Nampaknya lepas ni kena menuntut ilmu dengan mak lebih lagi.

Apa pun terubat rindu nak makan asam pedas mak. setiap kali balik Kl mak mesti akan buat asam pedas untuk menantu dia ni. walaupun dah cakap tak perlu buat sbb dah ada lauk. tapi dia tetap buat dengan alasan 'tak apalah, ko suka makan asam pedaskan.'

Pandai mak jaga perut menantu... menantu yg jauh ni tak tahu lah pandai tak jaga hati mak. semoga tak pernah dan tak akan buat hati mak tersentuh dengan kesedihan, apatah lagi terluka. Amin

#gembirabilaperutkenyang
#ibubapa
#thankyou
#asampedasmelaka

Ahad, April 30, 2017

Bersiaran dari Mukah, Sarawak

Assalamualaikum dan salam subuh...

Selalu kalau duduk rumah jam 4 pagi kira lambat bangun. tapi bila duduk hotel, ajak mata tidur balik lepas terjaga jam 4pagi. mata tak nak tidur.  maka kita ambil peluang menikmati bacaan buku dengan tenang. almaklum lah laptop tak bawak. kalau bawak dapat buat designkan. tapi Mr.Y kata enjoy your holiday. hahahaha...

Selasa, April 25, 2017

Colour Mugs-Naimy Art gift shop.


Assalamualaikum... entry kali ni saya nak share design colour mug yang ada dekat Naimy Art Gift Shop

Sebahagian design boleh diperolehi dalam bentuk magic Mugs dan Full Colour Mugs.
Saya juga menerima tempahan design custom made. Maksudnya kalau ada yang nak design berbeza dari yang ada dalam store.





















Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email