Isnin, Ogos 07, 2017

Minum air gula....

Assalamualaikum.... lama betul tak bersiaran. Kali ini kita bersiaran dari klinik kesihatan. Pagi-pagi lagi kita dah sampai. semangat nak minum air gula. Alhamdulillah selesai minum. tunggu ambik darah lagi sekali.

Ramai bakal-bakal ibu yang merasa gerun malahan takut jika disuruh minum air gula. Ibarat meminum air gula sesuatu yang menggerunkan. Aku pertama kali minum air gula masa mengandungkan hana. Kesnya berat naik mendadak selepas seminggu duduk rumah mertua. perasaan takut dan gerun, yelah dengar orang cakap macam-macam.. tiba hari kejadian, ok je minum air gula. tapi dia punya melekat sampai perit tekak o...

Hari ini kali ke-3 aku minum air gula. melekat rasa gula masih terasa di tekak.


Khamis, Jun 15, 2017

Giveaway RM1000 by Solehah Shamsuddin dan SGShop Malaysia

http://solehahshamsuddin.blogspot.my/2017/06/giveaway-rm1000-by-solehah-shamsuddin.html?m=0

Assalamualaikum. Kali ini kita nak memeriahkan giveaway oleh Blogger Solehah Shamsuddin. Untuk join contest kali ini ada beberapa syarat yang perlu di penuhi. Syarat-syaratnya adalah:

1. Buat satu entry tentang contest ini.

2.Copy banner dan link kan banner dengan entry asal. (done)

3. Daftar akaun sgShop : Username sgShop⎸Ainimohdyusof (done)

4.Follow blog Solehah Shamsuddin: Id Blog⎸Aini (done)

5. Add friends FB Solehah Shamsuddin: FB⎸Nor Aini Mohd Yusof (done)

6. Follow instagram: Instagram ⎸yamanaimy (done)

 7. Copy link entry anda dalam komen entry asal.

Siap....


Ahad, Jun 11, 2017

Iftar Bersama GRAB family di Dataran Sanyan, Sibu

Assalamualaikum dan salam 16 Ramadhan. Saya hanya ingin kongsikan beberapa gambar menarik sepanjang program berbuka puasa bersama pemandu-pemandu GRAB Sibu. Mr.Y sekarangkan dah join GRAB. Suka sangat tengok gambar cantik-cantik yang diambil oleh salah seorang GRAB Driver ni. Maklumlah dah lama tak dapat shoot gambar cantik-cantik.
Bergambar selepas selesai berbuka.

Mr.Y tengah suapkan uwais jagung rebus. Maklum lah gigi tak berapa nak penuh untuk gigit jagung.

Nak potong kek hari lahir. Kakak hana & kakak Humaira tak sabar nak makan kek pink.

Bakso yang dibawa oleh salah sorang GRAB driver ini sedap, kata Mr.Y rasa dia lebih sedap dari beberapa kedai yang dia pernah makan. Susah nak dengar Mr.Y puji makanan berasaskan sup ni sebab dia bukan peminat sup. Tapi kalau kena sedap dia, maka akan diajak nya makan beberapa kali.



Borak-borak pasal apa bang?


Semua nak menjamu selera.

Mak pak masih nak makan, anak-anak nampak padang apa lagi nak berlari lah.... saat ini kami ibubapa bergilir jaga anak-anak main.

Birthday cake from Mr.Y. Ini je gambar yang boleh claim sbg gambar sdr..lain2 diambil oleh kawan Mr.Y.

Sabtu, Jun 03, 2017

SGshop “Jom Shopping!” Contest

Assalamualaikum...

Ramai rakan blogger join contest "Jom Shopping!". Maka kita pun teruja nak join sama. Contest kali ini kena jawab 2 soalan.  Siapa nak join boleh klik banner kat bawah ye...


 http://www.ayueidris.com/2017/05/sgshop-jom-shopping-contest.html





Jawapan Saya


Q1: Apakah servis yang SGshop tawarkan?

Servis yang ditawarkan oleh SGshop adalah menyediakan kualiti tertinggi perkhidmatan untuk pengguna membeli dari laman web e-dagang Cina dan bekerjasama dengan logistik yang terbaik dan syarikat ekspres bagi pengguna untuk menerima pembelian mereka.

SGshop menawarkan keselamatan dan keadaan siap pesanan.

SGshop juga bekerjasama dengan banyak bank-bank untuk memastikan proses pembayaran adalah terjamin, selamat dan cekap.


Q2: Senaraikan 3 item yang anda mahu beli di platform SGshop Malaysia (Letakkan sekali gambar dan link item) dan berikan sebab kenapa anda nak beli item tersebut.

1. Large double wood simple wardrobe Oxford cloth wardrobe luggage storage rack bold quilt classification
Kenapa saya nak almari ini...jawapan paling mudah kerana saya belum pernah membeli apa-apa almari pakaian untuk anak-anak punya pakaian. Sebab kedua kerana banyak tempat simpan. Faham-faham lah kalau baju budak ada banyak jenis, belum masuk bahagian kecik-kecik.


2. The luggage bag to large capacity travel bag with wheels back luggage 158 dual-use air consignment package

Last beli lugage pada tahun 2012 kot. Kira beg sedia ada dah tak sempurna keadaannya. Tengok beg ini pulak macam berkenan kerana boleh berubah saiz, ada roda lagi. senang nak bawak.


3. 12 girls aged 5-7-9-11-13 students children leisure sports wear a long sleeved spring set

Awal tahun lepas ada beli sweater untuk Hana Khadijah. Maka bila hana dapat sweater si kakak pun nak juga, malangnya saiz dah abis. Lepas itu ada member jual sweater frozen dan segala macam sweater bertema cerita kartun kanak-kanak. Aku pulak jenis kalau boleh tak suka beli benda yang bermusim ni. Sekali tengok dekat SGshop ada sweater budak yang tak bermusim. Kalau dapat kira rezeki kakak Humaira lah ye.
  

Maka itu sahaja entry kita kali ini. Kepada blogger lain yang mencuba nasib saya ucapkan selamat maju jaya.

Jumaat, Jun 02, 2017

Salam Ramdhan 1438H

Alhamdulillah dah masuk hari ke-7 ramdhan untuk tahun ni. Alamak lambatnya ucap. Bukan apa tapi kekangan masa. Maafkan saya.

Ramdhan kali ini bermula saat cuti sekolah. Cabaran ramadhan kali ini adalah apa menu untuk berbuka kerana kami telah buat keputusan untuk tidak membeli apa-apa juadah di bazar ramdhan. Alhamdulillah setakat ini masih berjaya bertahan tanpa singgah ke mana-mana bazar ramadhan. Ramdhan kali ini juga kakak humaira di latih untuk putus botol susu..bukan latih puasa ye... hehehehe...

Walaupun bulan puasa aku tetap masuk dapur macam biasa. Ini lah dikatakan bila ada anak kecil. Tambahan pula anak-anak jenis suka makan. Walaupun diberikan makanan seperti roti atau biskut mereka tetap mencari makanan berat seperti nasi atau mee. Maka sering aku masak lunch mereka merangkap menu untuk berbuka kami. Oleh itu waktu petang adalah peluang mereka untuk main dekat luar. Sampai ada yang tanya, "teman anak main petang2 tak masak ke untuk berbuka." hehehehehe... Maka itu je lah coretan kali ini...

Salam Ramdhan 1438H

 

Ahad, Mei 21, 2017

Idea, bakat & masa.

Idea...
Adakala ia datang saat tidak sepatutnya. Adakala ia tidak muncul-muncul. Adakala customer menyatakan mereka mahu yang begini-begini. Ok, mereka menyatakan keinginan. Kami memerlukan idea yang sepadan untuk menrealisasikan keinginan mereka. Untuk mendapat idea bukan sekadar akal kena cergas tetapi juga memerlukan pembacaan dan pemerhatian. Adakala tengah berborak idea boleh datang. Apa yang perlu dilakukan jika idea datang tiba-tiba buat sedikit lakaran pada note book atau paling tidak dalam handphone. Idea adalah suatu kreativiti.

Bakat
Bakat adalah anugerah sang pencipta kepada kita, Tak semua orang memiliki bakat yang sama. Ada yang diberi kelebihan dengan bakat yang pelbagai tetapi ada juga yang hanya memiliki satu bakat. Apa pun bakat adalah kemahiran yang boleh di asah. Anda tidak tahu mengarang tetapi jika anda sering membaca dan cuba mengarang tidak mustahil anda akan menjadi penulis atau novelis terkenal. Bakat adalah suatu kemahiran yang memerlukan kerajinan kerana ia bisa tumpul dan bisa tajam.

Masa
Ini adalah cabaran paling besar buat sesiapa sahaja. Tak kira apa title anda ada. Masa sepatut diurus dengan bijaksana. Bukan sekadar untuk menyiapkan tempahan tetapi juga masa untuk memahami konsep serta pengurusan keluarga.

 Kenapa Harga Design sahaja dah mahal... belum masuk harga produk?
Apabila ada yang bertanya seperti ini, anda perlu kira 3 hal di atas. Itu belum termasuk dengan kos wang dikeluarkan untuk mempelajari sesuatu design.

Giveaway Time by Aishah Badrulhisham



Klik Banner untuk Join

Rabu, Mei 10, 2017

Whatsapp group profile picture

Mukah 2017

Assalamualaikum dan selamat petang. Kali ini nak share tentang aktiviti kami ke Mukah 2 minggu lepas. Lambat benor update kan..hahahaha....

Sebenarnya ada dua tujuan utama kami ke Mukah, pertama Mr.Y join booth takaful Ikhlas. yang kedua pulak, nak hantar canvas khat kepada customer.

Sehari sebelum bergerak Mr.Y hantar kereta ke bengkel untuk memastikan semua selamat dalam perjalanan. Seawal jam 6 pagi kami bersiap, tetiba Mr.Y kata dia nak ke bengkel balik sebab air refrigerator kering. Al-kisah orang bengkel lupa nak masukkan air. Mujur juga Mr.Y check balik keadaan kereta sebelum bergerak. Maka perjalan ditunda kepada jam 9pagi. Nak keluar rumah kami pakat baca doa ramai-ramai dalam kereta.

Sampai stesen minyak di pertengahan jalan, tayar kereta koyak pasal terlanggar divider.

Tetiba ada seorang adik datang tanya apa masalah.

Adik ini yang tolong tukar tayar. Cepat dia buat, bila tanya ada pengalaman ke, dia jawab pernah kerja bengkel kereta. 
 Sampai hotel kakak demam pulak. huhuhuhu.... maka tak berkaul mana lah kami.

Perjalanan kali ini banyak memberi pengajaran dan panduan kepada kami.

*apabila kita meletakkan keyakinan kepada Allah dengan sepenuh hati, Allah akan sampaikan bantuan.

*Sebelum bertawakal pastikan kita sediakan semua dalam keadaan terbaik.

*Bersangka baik dengan kejadian yang menimpa kerana ganjaran pasti akan ada. Kami mulakan hari dengan pelbagai dugaan tetapi tak lama selepas Mr.Y pergi ke booth Takaful Ikhlas di tapak Kaul, kami dapat massage dr Facebook Massanger dari customer menyatakan bahawa dia telah menerima produk yang ditempah dan hasil amat memuaskan hati dia. Penghantaran barang kepada customer di mukah juga amat mudah dan senang kerana customer yang datang hotel untuk pick up.

Jom layan gambar lain-lain...
Sampai dah masuk tengah hari kita makan dulu. Kakak macam biasa nak duduk sebelah ummu sahaja.

ini manja abi...

Breakfast pun di kedai sama..

Jumaat, Mei 05, 2017

Asam pedas melaka

Menu lunch yang buat makan nasi bertambah-tambah...

Asam Pedas Melaka yang terbaik, chef dtg khas dr Melaka.

tadi chef cerita dia belajar buat asam pedas, sambal goreng dari mak mertua. sebab chef asal kedah tapi kawen dgn org melaka, maka kena pandai masak asam pedas & sambal. Nampaknya lepas ni kena menuntut ilmu dengan mak lebih lagi.

Apa pun terubat rindu nak makan asam pedas mak. setiap kali balik Kl mak mesti akan buat asam pedas untuk menantu dia ni. walaupun dah cakap tak perlu buat sbb dah ada lauk. tapi dia tetap buat dengan alasan 'tak apalah, ko suka makan asam pedaskan.'

Pandai mak jaga perut menantu... menantu yg jauh ni tak tahu lah pandai tak jaga hati mak. semoga tak pernah dan tak akan buat hati mak tersentuh dengan kesedihan, apatah lagi terluka. Amin

#gembirabilaperutkenyang
#ibubapa
#thankyou
#asampedasmelaka

Ahad, April 30, 2017

Bersiaran dari Mukah, Sarawak

Assalamualaikum dan salam subuh...

Selalu kalau duduk rumah jam 4 pagi kira lambat bangun. tapi bila duduk hotel, ajak mata tidur balik lepas terjaga jam 4pagi. mata tak nak tidur.  maka kita ambil peluang menikmati bacaan buku dengan tenang. almaklum lah laptop tak bawak. kalau bawak dapat buat designkan. tapi Mr.Y kata enjoy your holiday. hahahaha...

Selasa, April 25, 2017

Colour Mugs-Naimy Art gift shop.


Assalamualaikum... entry kali ni saya nak share design colour mug yang ada dekat Naimy Art Gift Shop

Sebahagian design boleh diperolehi dalam bentuk magic Mugs dan Full Colour Mugs.
Saya juga menerima tempahan design custom made. Maksudnya kalau ada yang nak design berbeza dari yang ada dalam store.





















Resepi: Ayam Panggang @ Ayam Percik Terengganu

Assalamualaikum, kali ini saya kongsikan resepi ayam panggang turun temurun keluarga saya. Bakar atas arang tempurun dan sabut kelapa memang sedap. Ada beberapa kaedah yang boleh digunakan tapi kali ini saya bagi yang paling senang dan tak banyak karenah.


Bahan-Bahan


  • Setengah ekor ayam (potong 2)
  • 1batang Serai (ketuk)
  • 2ulas bawang merah*
  • 1ulas bawang putih*
  • 1/2 " kunyit hidup*
  • 1/2 " halia *
  • sedikit Lengkuas
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • santan (guna 1/2 kotak santan segera yang kecik)
  • 1 keping asam keping/ sedikit air asam jawa
  • 2 sudu makan cili giling/kering kisar


Cara-cara 

  • Ayam dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-biar sekejab
  • Tumbuk semua bahan bertanda
  • Ayam dan serai masuk dalam kuali, letak air sedikit dan biarkan sehingga masak.
  • Setelah ayam masak, keluarkan dan letak pada pemanggang. 
  • Masukkan bahan tumbuk serta cili giling kedalam kuali yang masih ada air rebusan ayam dan serai tadi.
  • Biar didih  sebentar masukkan asam keping dan santan.
  • Perasankan, dah elok kuah pekat cantik boleh tutup api dan letak tepi.
  • Ayam dipanggang sehingga terbit minyak.
  • Curah kuah yang telah masak keatas ayam dan panggang lagi.
  • Ulangi langkah diatas sehingga dapat rupa ayam panggang ikut selera mata memandang. (pada aku nampak berminyak dan rangup sikit dan ok)
  • Akhir hidang  bersama kuah dan sedia untuk dimakan dengan nasi panas serta ulam timun.

Selamat mencuba...

Ahad, April 23, 2017

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini

Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.
Copy dan klik banner untuk penyertaan
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.

Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict
Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.

Mini Giveaway By Wawa

7 April 2017 - 30 April 2017

Sabtu, April 22, 2017

Kejayaan Suatu Impian Atau Pilihan ~ 10 Tokoh Usahawan Muslimah



Assalamualaikum dan selamat pagi, alhamdulillah malam tadi sempat habiskan baca bab 1 dari buku 10 TOKOH USAHAWAN MUSLIMAH.
Bab 1 dengan tajuk MEMAHAMI KONSEP PERNIAGAAN DALAM ISLAM banyak menceritakan kisah Puan Zawti Ibrahim iaitu pemilik Jatimas Asia Sdn. Bhd. Antara yang menarik perhatian adalah Motivasi Pernigaan yang dapat diterbitkan dari kisah hidup Puan Zawati.

Motivasi Perniagaan

  • Kejayaan adalah pilihan
  • Ujian pemangkin semangat
  • Sanggup belajar
  • Melihat cabaran sebagai peluang
  • Tiada istilah serik atau berputus asa
  • Matlamat pemangkin semangat dan azam adalah teras kekuatan
  • Cari penyelesaian bukan alasan.


Saya pilih topik Kejayaan adalah pilihan pada kali ini. Setiap insan menanam impian untuk berjaya tetapi tidak semua insan menjadikan kejayaan suatu pilihan. Antara faktor adalah semangat dan keyakinan akan kejayaan yang bakal diperolehi tidak ada dalam diri. Perasaan rendah diri dan meragui kemampuan diri menghalang kita untuk memilih kejayaan sebagai pilihan.

Berminat untuk baca lebih, boleh klik gambar buku kat atas. Buku ini saya beli dekat bookcafe.

Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email