Rabu, Februari 22, 2017

Bisness bakeri

Assalamualaikumndan selamat pagi. Pagi ini kita nak promosi buku 'bisnes bakeri'. ada tak kawan-kawan yang berminat nak buat perniagaan berasaskan bakeri.

Ini adalah buku panduan memulakan perniagaan bakeri dari rumah. Banyak kelebihan buat perniagaan dari rumah. selalunya ibu atau isteri mennghadapi dilema menguruskan rumahtangga dalam masa sama perlu fikir menambah pendapatan keluarga.

Insyalah, kalau ada buku ini. Kawan - kawan akan mudah menguruskan hal rumah tangga dan perniagaan. maklumat lanjut klik baner.

Sabtu, Februari 18, 2017

RESEPI PAU CENDAWAN

Bahan-bahan inti Pau Cendawan

1 bji bawang holand
5-7 cendawan shitake
1sudu butter utk tumis
2 cubit lada hitam yg serbuk
1/2 cawan susu cair
3 keping keju cheesedale (nx time nak letak)
1biji carrot parut jugak
Satu sudu kecil serbuk ayam knorr

Cara-Cara 

1. Tumis bawang sampai layu,
2. Masukkan ayam tggu separuh masak
3. Lepas tu masukkan susu cair tadi...tggu sampai pekat sikit masukkan keju tadi
5. Taburkan lada hitam, serbuk tumix,gula dn sedikit garam....

Untuk bancuhan coklat

2 sudu serbuk coklat
2 sudu tepung beras
Tambah sedikit air untuk bancuh, bancuh macam korang bancuh water colour tu. Tak pekat sangat  dan tak cair sangat.

Untuk Doh

2 cawan tepung pau/gandum
Sedikit garam..(gaulkan 2 bahan ni)
2 sudu yis
1 sudu besar shortening (ganti dgn minyak)
2 sudu besar susu pekat, 2 sudu besar gula kacau dalam setengah gelas air suam. Lepas tu masukkan serbuk yis dan tunggu 15 minit atau sampai yis kembang naik buih. Dah kembang yis masuk kan dalam tepung uli sekejap kemudian tambah shortening. Uli tepung sampai lembut, lepas tu rehat kan doh dalam 20 minit.
Dah rehat dan kembang tumbuk tumbuk sikit doh dan uli lagi sekejap. Bila doh dah lembut bahagikan doh kepada 10. Ambik sikit doh simpan untuk buat batang cendawan.
Doh yang korang bahagikan tadi boleh la isi dgn inti. Dah isi inti sapukan bahagian atas dengan coklat cair tadi dgn menggunakan berus. Tunggu 40 minit baru kukus.
Kukus dengn api besar selama 10minit dan penutup kukus tu balut dgn kain. Kukus batang pau yg telah digentel sekali. Bila dah masak buat lubang belakang pau, selepas itu celupkan batang pau dengan coklat cair tadi, baru masukkan batang cendawan dalam lubang bahagian bawah pau tu. Kemudian kukus lagi 5 minit dan siap untuk di makan.


Tempat Makan Sibu : YS Cafe

Mula-mula makan nasi arab dengan housemate masa kerja dekat KL. Sanggup kami ke cyberjaya sebab nak makan nasi arab yang dikatakan enak serta lazat oleh ramai orang. Beli nasi arab untuk berbuka. Sekali tengok, banyaknya nasi dia. Kami beli sebungkus kongsi dua orang. Lepas itu balik kampung ayah pun duduk bercerita pasal nasi arab mandi. 

Setelah pindah sibu, setiap kali rasa nak makan nasi arab kami tunggu peluang balik KL untuk makan. Satu kali kami jalan-jalan jumpa orang jual paket nasi arab, apa lagi beli lah beberapa paket. Dapat masak kat rumah beberapa kali. 

Tapi sekarang tak risau lagi nak makan nasi arab sebab kami tahu dah mana nak cari di sibu. Nasi arab dia memang sedap dan memenuhi selera kami sekeluarga. Dekat mana lagi kalau bukan YS Cafe.

Ada satu kali Mr.Y bawak balik nasi arab dari YS Cafe untuk kami dirumah makan. Kakak humaira suka sangat sampai berlaku dialog lebih kurang macam ini lah~

Humaira: Ummu tahu buat nasi macam ni tak?
Ummu: Tak tahu kakak
Humaira: Jangan cakap tak tahu, ummu kena cuba buat dulu.
Ummu: Ummu nak cuba macam mana, tak ada resepi.
Humaira: Kalau tak ada, ummu tanyalah orang kedai macam mana resepi.
Ummu: ok kakak.
Humaira: Ummu cuba tahu.Dah buat nanti kakak rasa sedap ke tak. 

Haa...nampak tak bertapa sukanya kakak humaira dengan nasi arab dari YS Cafe. Tapi sampai hari ini ummu masih belum buat lagi. Selain nasi arab, ada banyak menu lain lagi antara yang sedap adalah aiskrim gula apong.

Dekat bawah saya sertakan alamat dan waktu operasi.

Alamat
Lorong Kampung Nangka 8A, Sibu 96000

Business hour
Tuesday-saturday  (7.30 am - 5.00 pm)
Sunday (7.00am - 3.00pm)

 
Ini waktu lunch weekend, seronok kakak humaira dan kakak hana makan aiskrim gula apong. Yang berdiri gambar bawah adalah anak tuan kedai atau merangkap bekas pelajar praktikal Mr.Y



Isnin, Februari 13, 2017

Tips berpantang sendiri.

Assalamualaikum, baru-baru ini menjadi tular kisah ibu mengkelar leher anak. Ibu yang baru habis berpantang dikatakan telah mendengar bisikan halus. Apa pun anak yang terkorban pasti ahli syurga.

Maka heboh di media sosial pasal jenis meroyan dan ciri-ciri wanita yang terkena meroyan ini. Mula-mula memahami bahawa meroyan ada banyak jenis sewaktu berurut dengan seorang mak cik taman permain. Dia menceritakan meroyan urat dan meroyan angin.

Meroyan adalah hasil daripada tekanan perasaan dan kepenatan badan yang amat sangat. Apabila ibu baru lepas bertarung nyawa melahirkan anak, kepenatan yang amat dirasakan menyebabkan dia mudah mengalami tekanan perasaan terutama jika mempunyai anak yang kuat menangis. Saat ini sokongan orang sekitar amat penting terutamanya suami. Adakala kata-kata semangat cukup, tetapi adakala tindakkan lebih baik.

 Ini adalah perkongsian pengalaman berpantang sendiri sebanyak dua kali... (macam banyak sangat je kan). Untuk pengetahuan semua, setiap kali berpantang aku diserang demam yang agak tinggi bermula dengan pantang anak sulung sehingga anak ke-tiga. Alhamdulillah suami amat memahami, saat ini semua urusan rumah dia akan ambik alih kecuali susukan bayi. Berpantang sewaktu anak sulung banyak dijadikan panduan buat berpantang anak-anak seterusnya. Jom lihat tips berpantang sendiri oleh saya...

  1. Sentiasa berzikir, kita dah tak boleh solat dan baca quraan, maka surah hafazan dan zikir-zikir menjadi maianan di mulut.
  2. Kalau boleh sepanjang berpantang elakkan buat kerja rumah, biar suami buat semua. Ini masa kita jadi permaisuri bagi arahan dan duduk tengok sahaja, jika ada anak-anak yang atas dari bayi baru lahir pun biar suami uruskan. 
  3. Setiap masa kalau boleh pasang orang mengaji atau berzikir. Ini aku buat setiap hari setiap masa kecuali waktu tidur.
  4. Jaga pemakanan, jangan makan benda berbisa dan boleh jadi masalah kepada sistem penghadaman. Bukan penghadaman kita sahaja tetapi juga bayi. Penting juga jaga pemakanan anak-anak yang lain kerana kita tak nak waktu berpantang anak-anak lain jatuh sakit. Kalau dapat bagi supliment bagi.
  5. Jangan malas nak mandi walaupun berpantang, pastikan mandi air panas (seelok disediakan oleh suami) untuk 2 minggu pertama dan mandi bukan waktu malam. 
  6. Bertunku dan berbekung juga penting...memang apabila pantang sendiri kita terbatas untuk buat semua ini. terutama jika ada kanak-kanak. Apa pun cuba juga buat.(kadang aku dah tertidur skali rasa mcm panas2 kat tapak kaki...rupanya Mr.Y tolong tunku kan wife dia, mmg aktiviti panaskan tuku kerja Mr.Y)
  7. Pastikan cukup tidur kerana ia mengembalikan tenaga. (berpantang anak pertama, baby asyik nangis malam, aku dibiarkan tidur dengan lena, sementara anak yang menangis di layan oleh suami serta ibubapa).
  8. Memang saat berantang ibu tidak boleh buat aktiviti luar. Anak-anak pasti bosan, maka wujudkan lah aktiviti yang menyeronokan dirumah. 


Ahad, Februari 12, 2017

ShopBack

Salam semua, Hari ni kita bercerita pasal shopback malaysia. Shopback  adalah web shoping online yang agak baru dekat malaysia ni. Menggunakan konsep yang hampir sama dengan web affiliate lain tetapi yang membezakannya ialah web memberi pulangan semula wang atau cashback apabila pembelian dilakukan.
                                                  
selain itu, ia turut menghimpunkan barisan e-commerce players kegemaran ramai. Antara nama-nama besar yang boleh ada kat shopback seperti EnsogoRakutenE-BayASOSAgodaGrouponAli ExpressLazadaQoo 10 & Zalora

Berminat boleh cuba alami sendiri... kami dah mengalaminya...
klik sini untuk alaminya...

Pakaging 3 layer

Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

Kira-kira 2 minggu lepas dapat order  customer nak colour photo mugs. Selalu kalau order untuk photo mug,  saya akan order dari supplier dekat sibu sahaja, tetapi kali ini beliau nak colour photomugs. Maka saya pun buat design yang memuaskan hati beliau. Apabila beliau puas hati saya memasukkan design ke page 'designer' dekat printcious. Maka buat lah order...

Hasilnya macam ni...


  1. Barang sampai dalam keadaan seperti no.1. 
  2. Apabila buka ada kotak berbalut dengan plastik buble... maka buka lagi..ini kira lapisan kedua.
  3. Buka lapisan ke dua, iaitu kotak coklat yang agak keras ada lagi satu kotak. Alamak bagusnya packaging dia. 
  4. Buka lapisan ke tiga baru dapat tengok hasil. Colour mugs dibalut dengan plastik dan di sendal dengan kertas2. 

Menarikkan cara pembungkusan yang di buat oleh printcious. Saya suka kerana ini menambah nilai jaminan barang sampai dalam keadaan selamat. Maka hadiah hari jadi, hadiah 

Selasa, Februari 07, 2017

Anak bapak

Uwais & Mr.Y

Siapa ada part pengalaman anak nak bapak lebih dari mak. Selalu orang kata anak perempuan akan lebih suka dekat bapak dan anak lelaki akan lebih kepada mak. Berbeza sangat dengan situasi saya. anak perempuan sulung sahaja yang nak mak sentiasa tetapi anak perempuan ke dua dan anak lelaki sentiasa nak ayah dia. sampai tidur bawah ketiak ayah. Kadang-kadang berebut.

Mereka cari mak saat lapar dan dahaga. kadang2 kesian bapak nak lelap mata sebentar pun tak dapat lepas balik kerja. anak-anak pakat panjat badan. ajak main.

Jika abi kena pergi kerja luar kawasan maka beberapa hari sebelum berangkat kami akan bgtaw anak-anak. ini bertujuan mereka ada persedian mental dan rela pemergian abi mereka. 



Ahad, Februari 05, 2017

Cara cepat nak tingkatkan traffic visitor ke blog

Haa... ini adalah cara cepat beb! Nak up kan traffic korang tak? Tadi jenguk blog Yaty dan terbaca entry latest dia pasal macam mana nak upkan traffic blog kita. Maybe caranya kurang paham sikit tapi takpe saya nak cuba dulu. Jom kita pakat cuba ramai-ramai. Tak rugi pun kan kalau try cara ni. Kalau menjadi kiranya kita bertuah. Cara nya begini: 

1. Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda. 


  1. tengku nizam 
  2. mizz shizu 
  3. Myself V3 Me & 
  4. Blog Hanz  
  5. BeMie's WoRLd 
  6. Farah Shafiqah 
  7. Qila Razak 
  8. CekLa 
  9. Miss Yaty 
  10. Magrib Menjelma 
  11. The Simple Woman Day Book 
  12. AMRAFAHAN - Tripplet's Daddy 
  13. Kedai Dewasa Punya 
  14. Amsyarazi - Fikri Membantu Perkembangan IQ 
  15. Yamanaimy


PERATURAN!!! 
1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1. 
2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya. 
3. Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).
 ***So urutannya jadi mcm nie... 
  1. mizz shizu 
  2. Myself V3 Me & 
  3. Blog Hanz  
  4. BeMie's WoRLd 
  5. Farah Shafiqah 
  6. Qila Razak 
  7. CekLa 
  8. Miss Yaty 
  9. Magrib Menjelma 
  10. The Simple Woman Day Book 
  11. AMRAFAHAN - Tripplet's Daddy 
  12. Kedai Dewasa Punya 
  13. Amsyarazi - Fikri Membantu Perkembangan IQ 
  14. Yamanaimy
  15. NAMA BLOG ANDA 
4. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut: 

Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1 
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5 
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25 
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125 
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625 
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125 
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625 
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125 
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625 
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125 
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625 
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125 
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625 
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125 
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625 

Kita sama-sama cuba jaya okk…. 

Selamat mencuba!!! 

***Ingat...jangan menipu...tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak... 
Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. 
kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat... 
ingat lagi byk backlink kiter... lagi tinggi rating kiter kat google.. 
Kite cuba je ni,tak tahu macam mana result.Kite nak singgah semua link di atas.Korang tunggu apalagi? 

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*-- 

Sumber rujukan 

5 Killer Tactics to Increase Your Blog Traffic - VerveSearch
www.vervesearch.com › 
Blog As well as payment, you could also offer bloggers the following perks:• Offer to share content on their own site (but only if you have a large social following) • A link back to their website from every post they write for you • Give them free use of your products or services 

Boost Blog Traffic 
boostblogtraffic.com/ 
How to get more readers, become an authority in your niche, and get the attention you deserve. 

15 Cara Meningkatkan Trafik Blog - 
Denaihati denaihati.com/15-cara-meningkatkan-trafik-blog 
Translate this page Oct 19, 2011 - 
Berbagai cara dilakukan digunakan sehingga ada. ... Aku pernah berkongsi 5 cara meningkatkan trafik dalam entri “Cara Nak Popularkan Blog” dan .... dari KOZUMI lak –>> Tips rahsia traffic budak nakal blogspotHaa itu je ... 

AMRAFAHAN: Cara-cara untuk menaikkan traffic kat blog ... amrafahan.blogspot.com/.../cara-cara-untuk-menaikka... 
Translate this page Dec 30, 2010 - 
Nak up kan traffic korang tak? Tadi jenguk blog Yaty dan terbaca entry latest dia pasal macam mana nak upkan traffic blog kita. Maybe caranya ... 

Tips Meramaikan Pembaca dan Meningkatkan Traffic Blog adasya.blogspot.com/.../tips-meramaikan-pembaca-da... 
Translate this page Sep 3, 2011 - 
Hari saya nak kongsi tips macam mana meramaikan orang view blog kita dan menaikkan traffic blog. Selain entry yang menarik,cara penulisan ... 

Cara Meningkatkan Traffic Pengunjung Blog / Website ... 
www.maxmanroe.com › Blogging 
Translate this page 
Ada beberapa cara untuk meningkatkan traffic pengunjung blog / websiste yang saya rekomendasikan. Bebeberapa cara bisa dilakukan dengan gratis, tapi ... 

Cara Meningkatkan Traffic Ranking Website atau Blog bukainfo.com › Blogging › SEO › Tips Trik 
Translate this page 
Setiap pemilik blog atau website tentu sangat membutuhkan traffic yang baik di serp, namun bagaimana Cara Meningkatkan Traffic Ranking Website atau Blog ... 

Cara Mudah Meningkatkan Trafik blog:lengkap - StrukturKode 
strukturkode.blogspot.com › Blogger Tips › SEO 
Translate this page 
Disini diuraikan mengenai cara mudah meningkatkan trafik blog yang bisa kita lakukan. seperti apakah? 

cara cepat naikkan traffic visitor | Windows and ASP.NET ... blog.jaringanhosting.com/.../cara-cepat-naikkan-traffi... 
Translate this page Apr 21, 2015 - 
Salah satu cara untuk meningkatkan traffic visitor di website/blog Anda, salah satunya dengan terus blogging .. 1. Blogging Setiap Hari – AKTIF ...

Sabtu, Februari 04, 2017

Kos Mencari Hadiah


Assalamualaikum dan selamat petang.

Agak-agak berapa kos kita keluarkan setiap kali nak beli hadiah untuk seseorang? Agak-agak kita dapat tak rendahkan atau tidak kos tersebut?

Jawapan boleh. Secara umum bila nak beli hadiah kita akan keluar dari rumah. Jom ambil kira kos:
     Kewangan: Minyak kereta, tempat parking dan makan (selalunya ia masuk dalam pakej)
     Masa: perjalanan ke kedai hadiah dan masa menilik setiap hadiah di setiap kedai, masa nak menghantar atau memberi hadiah.
     Tenaga : berjalan dari satu kedai ke satu kedai, pening kepala memikirkan apa nak beri jika tak ada pilihan manakala mana satu nak beri jika terlalu banyak pilihan.

Jika dulu, saya akan buat keputusan awal-awal dirumah bagi mengurangkan kos mencari hadiah. Ini kerana pengiraan kos di atas tidak termasuk harga hadiah tersebut. Sekarang saya lebih suka cari apa-apa barang atas talian termasuklah hadiah. Melaluinya saya dapat jimat banyak benda:

Tidak perlu bayar minyak kereta
Tidak perlu bayar tempat letak kereta
Masa mencari hadiah boleh diganti dengan aktiviti keluarga yang lebih berkualiti
Jimat tenaga.
Hadiah boleh dibeli 24jam, bukan waktu kedai buka sahaja.

Maka jom lah kita beli hadiah di 



Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email