Ahad, April 30, 2017

Bersiaran dari Mukah, Sarawak

Assalamualaikum dan salam subuh...

Selalu kalau duduk rumah jam 4 pagi kira lambat bangun. tapi bila duduk hotel, ajak mata tidur balik lepas terjaga jam 4pagi. mata tak nak tidur.  maka kita ambil peluang menikmati bacaan buku dengan tenang. almaklum lah laptop tak bawak. kalau bawak dapat buat designkan. tapi Mr.Y kata enjoy your holiday. hahahaha...

Selasa, April 25, 2017

Colour Mugs-Naimy Art gift shop.


Assalamualaikum... entry kali ni saya nak share design colour mug yang ada dekat Naimy Art Gift Shop

Sebahagian design boleh diperolehi dalam bentuk magic Mugs dan Full Colour Mugs.
Saya juga menerima tempahan design custom made. Maksudnya kalau ada yang nak design berbeza dari yang ada dalam store.





















Resepi: Ayam Panggang @ Ayam Percik Terengganu

Assalamualaikum, kali ini saya kongsikan resepi ayam panggang turun temurun keluarga saya. Bakar atas arang tempurun dan sabut kelapa memang sedap. Ada beberapa kaedah yang boleh digunakan tapi kali ini saya bagi yang paling senang dan tak banyak karenah.


Bahan-Bahan


  • Setengah ekor ayam (potong 2)
  • 1batang Serai (ketuk)
  • 2ulas bawang merah*
  • 1ulas bawang putih*
  • 1/2 " kunyit hidup*
  • 1/2 " halia *
  • sedikit Lengkuas
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • santan (guna 1/2 kotak santan segera yang kecik)
  • 1 keping asam keping/ sedikit air asam jawa
  • 2 sudu makan cili giling/kering kisar


Cara-cara 

  • Ayam dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-biar sekejab
  • Tumbuk semua bahan bertanda
  • Ayam dan serai masuk dalam kuali, letak air sedikit dan biarkan sehingga masak.
  • Setelah ayam masak, keluarkan dan letak pada pemanggang. 
  • Masukkan bahan tumbuk serta cili giling kedalam kuali yang masih ada air rebusan ayam dan serai tadi.
  • Biar didih  sebentar masukkan asam keping dan santan.
  • Perasankan, dah elok kuah pekat cantik boleh tutup api dan letak tepi.
  • Ayam dipanggang sehingga terbit minyak.
  • Curah kuah yang telah masak keatas ayam dan panggang lagi.
  • Ulangi langkah diatas sehingga dapat rupa ayam panggang ikut selera mata memandang. (pada aku nampak berminyak dan rangup sikit dan ok)
  • Akhir hidang  bersama kuah dan sedia untuk dimakan dengan nasi panas serta ulam timun.

Selamat mencuba...

Ahad, April 23, 2017

Giveaway Dior Miniature Perfume Mini

Assalamualaikum. Dengan rasa rendah hati Fiza menjemput semua pembaca blog Ourmemoria.my untuk sama-sama memeriahkan Giveaway yang dianjurkan sendiri oleh Fiza.
Copy dan klik banner untuk penyertaan
Giveaway Dior Miniature Perfume Mini bermula pada hari ini 18 April hingga 1 Mei 2017. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput untuk menyertainya.

Dior Miniature Perfume Mini Set mengandungi:
5 ml EDT Dolce Vita, 
5 ml EDP Miss Dior, 
5 ml EDT J'adore,
 5 ml EDT Midnight Poison,
 5 ml EDT Dior Addict
Ada 5 jenis Dior Miniature Perfume untuk dimenangi dan hanya 5 pemenang yang akan dipilih. Jemput semua blogger untuk memeriahkan giveaway ini.

Mini Giveaway By Wawa

7 April 2017 - 30 April 2017

Sabtu, April 22, 2017

Kejayaan Suatu Impian Atau Pilihan ~ 10 Tokoh Usahawan Muslimah



Assalamualaikum dan selamat pagi, alhamdulillah malam tadi sempat habiskan baca bab 1 dari buku 10 TOKOH USAHAWAN MUSLIMAH.
Bab 1 dengan tajuk MEMAHAMI KONSEP PERNIAGAAN DALAM ISLAM banyak menceritakan kisah Puan Zawti Ibrahim iaitu pemilik Jatimas Asia Sdn. Bhd. Antara yang menarik perhatian adalah Motivasi Pernigaan yang dapat diterbitkan dari kisah hidup Puan Zawati.

Motivasi Perniagaan

  • Kejayaan adalah pilihan
  • Ujian pemangkin semangat
  • Sanggup belajar
  • Melihat cabaran sebagai peluang
  • Tiada istilah serik atau berputus asa
  • Matlamat pemangkin semangat dan azam adalah teras kekuatan
  • Cari penyelesaian bukan alasan.


Saya pilih topik Kejayaan adalah pilihan pada kali ini. Setiap insan menanam impian untuk berjaya tetapi tidak semua insan menjadikan kejayaan suatu pilihan. Antara faktor adalah semangat dan keyakinan akan kejayaan yang bakal diperolehi tidak ada dalam diri. Perasaan rendah diri dan meragui kemampuan diri menghalang kita untuk memilih kejayaan sebagai pilihan.

Berminat untuk baca lebih, boleh klik gambar buku kat atas. Buku ini saya beli dekat bookcafe.

Khamis, April 20, 2017

GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR


GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR 


SOALAN UNTUK GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR

1. Berikan nama karakter POWERPUFF GIRLS

Blossom
Buttercup
Bubbles

2. Siapakah idola cilik (Malaysia) kepada POWFACTOR - POWERPUFF GIRLs?

Chef Cilik Danish Harraz Abd hafiz @ Abang Danish

3.Bilakah program POWFACTOR ini di tayangkan dan di mana akan di tayangkan?

Ditayangkan di Cartoon Network (Astro Channel 606), Jumaat 14, 21 dan 28 April 2017, Jam 4.00 ptg


4. Lengkapkan slogan ini "Saya ingin memenangi GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR kerana ............................" (tidak melebihi 50 patah perkataan)

Saya ingin memenangi GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR kerana saya ingin memperkenalkan kepada anak-anak saya rancangn kartun kegemaran saya ketika membesar. Hadiah yang ditawarkan amat menarik. 



klik BANNER untuk SERTAI



SYARAT-SYARAT GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR


1. Warganegara Malaysia

2. Jawab semua soalan diatas.

3. Buat satu entri blog yang bertajuk GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR dan jangan lupa sertakan jawapan di entri blog masing-masing ye.

4. Tinggalkan URL entri anda di ruangan komen entri ini.

5. Follow blog , G+ dan subscribe YouTube

6. Penyertaan GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR akan di tutup pada 28 April 2017 jam 11.59 malam (Jumaat)


HADIAH UNTUK GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR







2 pemenang dari FACEBOOK dan 2 pemenang dari BLOG ini di cari. Nak tahu ke apakah hadiah untuk KEMPEN POWFACTOR ini? Ha...hadiahnya agak ekslusif juga tau.

*4 set of Powerpuff Girls plush toys (Blossom, Bubbles, Buttercup)
*4 sets of UBS (Blossom, Bubbles, Buttercup)
*4 Powerpuff Girls notebook
*4 Powerpuff Girls stickers

Jom sertai ! Semoga Berjaya !

Selanjutnya untuk informasi, keterangan lanjut dan lain-lain pertandingan. Boleh lawati ke : Astro Circle website., www.PowerpuffYourself.com , CartoonNetworkAsia.com atau facebook.com/Asia.CartoonNetwork.











Ahad, April 16, 2017

Tutorial Picsart: Magic selfie with Sticker 'Splash Color'

Assalamualaikum dan salam semua, hari ini saya hendak berkongsi cara-cara untuk buat gambar magic selfie menggunakan aplikasi Picsart. Melalui kaedah ini anda hanya perlu satu aplikasi.

1.Muat turun aplikasi 'Picsart' dari 'Play Store'
Pastikan anda telefon anda telah di 'install' dengan applikasi 'PicsArt'. Boleh muat turun secara percuma di 'Play Store' Setrusnya klik icon PicsArt anda.
2. Klik icon '+' dalam bulatan merah jambu dan pilih 'edit'.
Apabila anda klik icon Picsart pada paparan telefon anda, anda akan dibawa ke skrin seperti di atas. Apa yang anda perlu lakukan adalah klik pada icon '+'  untuk memilih sama ada ingin 'edit', 'collage', draw, dan 'camera'. 
Pilih icon 'edit' dan anda akan dibawa ke ruang galeri gambar dalam telefon anda. Pilih mana gambar anda yang paling anda suka dan gemari.
3. Pilih 'Magic'
Apabila anda selesai pilih gambar, sila klik pada icon magic pada bar bahagian bawah seperti yang dalam bulatan. 
Langkah: 1) klik icon 'rainbow'   2) pilih blend 'screen'. Manakala bahagian 'fade' anda boleh ubaht ikut kesukaan anda.Seterusnga anda klik pada tanda '✓' bahagian atas sebelah kanan. Anda akan keluar kepaparan asal dengan gambar yang telah dimagickan. Cari icon draw pada bar di bahagian bawah.


4. Pilih Draw dan langkah berdasarkan nombor-nombor pada rajah.

 
1) Pilik icon pemadam dan padamkan bahagian yang anda tidak ingini. 2) Pindahkan layer ada gambar ke bahagian atas. Icon layer berada bahagian bar bawah sebelah kanan.
5. Tambah stiker pada gambar
1)klik layer yang telah dipindahkan tadi. 2) Pilih icon 'paint' dan akan keluar paparan untuk anda memilih warna, saya cadangkan warna putih, seterusnya klik tanda ✓, Hasilnya akan terlihat seperti diatas. 3) klik pada icon ini dan pilih 'new layer', klik layer yang terhasil. 4) klik icon ini dan pilih sticker.
Saya memilih sticker dari pakej Splash of Colour. Ada beberapa pakej stiker yang boleh didapati secara percuma atau berbayar di Picsart antaranya, fireworks, paint splash dan lain-lain. Klik pada stiker yang anda inginkan dan letakkan pada new layer tadi.
6. Ubah suai saiz dan kedudukan sticker
1) klik pada layer yang telah anda letak stiker pilihan tadi.  2) klik disini akan keluar beberapa menu pilihan, anda perlu pilih 'transform' untuk mengubah saiz stiker anda. seterusnya gerakkan 2 jari anda pada stiker tadi secara serentak anda akan dapat mengubah saiz dan kedudukan stiker. Saya tambah satu layer lagi untuk menambah stiker. 
7. Tambah ayat atau perkataan

Berdasarkan gambar pada langkah ke-enam,  3) Lagi sekali anda perlu tambah new layer. Klik pada new layer, klil pada icon pensil.  4) klik disini dan anda akan dibawa ke paparan seperti dibawah. 
Maukkan perkataan, pilih warna dan bentuk tulisan yang anda inginkan, Di picsart anda boleh menambah jenis tulisan yang anda inginkan. Tutorial menambah koleksi tulisan Picsart saya pernah berikan di sini . Setelah siap sila klik ✓. Seterusnya letak jari anda pada kedudukan mana anda ingin tulisan itu berada dan bawa ia kearah mana yang anda inginkan.  Setelah siap anda boleh pilih icon bertitik 3 bertindih yang terdapat disebelah icon  ✓. Akan keluar beberapa menu untuk anda pilih. Maka pilih lah 'save image'.

TAAAARRRRAAAA....

Inilah hasil yang berjaya saya buat....


Berikut saya kongsikan beberapa gambar 'magic selfie' yang telah saya hasilkan. 











Rabu, April 12, 2017

Kids & picsart

Setiap kali buka #picsart dan buat design dgn anak2.. dorg akan suruh hantar dkat abi dorg. Dorg suka sangat kalau abi dorg cakap cantik.

pagi tadi buat design dengan hana. mula2 nak bentuk love, lepas tu nak pistol, lepas tue nak love banyak, last skali nak api.

ummu: hana nak tulis apa?
hana: hana sayang abi
ummu: ummu?
hana: ye lah ye lah... hana sayang ummu, toki, nenek, kakak

siap tulis... cakap dkat hana, ummu nak pergi masak. tapi dia suh hantar dulu dkat abi.

petang ni pulak,

humaira: cantik gambar ni. kenapa ummu buat tak ajak kakak. kakak nak hantar kat abi boleh?
ummu: kenapa nak hantar kat abi?
humaira: ini kan dia kata i love u. kakak sayang abi.

Ini lah gambar yang dorg nak hantar sgt dkat abi

Hakikat sifat Kehambaan

Jaga diri agar sentiasa waspada dari melakukan dosa yang tak di sengaja. Apatah lagi dosa yang nyata. Segala yang kita lakukan hendak lah niat demi Allah yang Maha Pencipta.

Jiwa akan derita jika kita lupa menjaga sifat kehambaan. Hakikat jiwa yang derita tak akan lihat dengan mata kasar tetapi ia dirasai oleh hati. Apabila hati tidak merasa aman, maka kembali lah kepada Allah, merujuk dan merayu kepadaNya agar ditunjukkan jalan mana benar dan mana perlu diambil.

Malu sesama manusia tidak sepenting malu kepada Allah kerana kita meminta dan merasa nikmatnya setiap hari. Jika kita malu orang melihat penampilan kita yang selekeh, adakah kita turut merasa malu bertemu Allah dalam keadaan diri penuh titik-titik hitam?

Nafsu jangan dituruti, sebaliknya didiklah nafsu menurut kehendak imam dan keperluan. Nafsu jika dituruti tidak akan pernah surut tetapi akan makin bertambah dan membebankan.

Peringatan untuk diri kerdil yang bergelar insan lemah. Adakala timbul keinginan dan kemahuan yang sia-sia. Bersyukur dengan apa yang ada...Insyalah Allah akan tambah.

Hujan Diskaun @ Bookcafe

https://bookcafe.com.my/en/?idev_id=1880


Sekarang tengah berlangsung acara HUJAN DISKAUN @BOOKCAFE sehingga 13april2017.

Antara tajuk buku yang dapat diskaun

60%

Tuhan Aku Kembali (Sham Kamikaze)
Fitrah manusia, mereka akan sentiasa mahu kembali kepada Tuhan.Inilah kisah penuh inspirasi, penghijrahan Sham Kamikaze, yang kembali menemui fitrahnya.Persoalan bila, bagaimana, dan mengapa penghijrahan itu berlaku, diceritakan kisah demi kisah. Sehingga akhirnya, beliau hidup sejahtera dalam dunia dakwah.Kisah-kisah yang boleh dijadikan sebagai titik mula, kepada sebuah penghijrahan.
Hadiah Buat Suami (Roza Roslan)
"Pandanglah... rambut beruban, mata semakin kabur, kudrat berkurangan cucu-cucu berlarian, dan anak-anak beredar pergi. Hadiah Buat Suami mengingatkan khalayak betapa pusingan kehidupan berkeluarga kembali ketika usia awal perkahwinan. Hanya berdua. Lalu Roza melalui kisah-kisahnya bertanya, " Masih ada cinta tersisa? Bukankah kita mahu bahagia di dunia dan akhirat? Tidak mahukah bertemu kembali di Firdaus?"
Revolusi IQ/EQ/SQ (Taufik Pasiak)
Apakah faktor yang membezakan kecerdasan Albert Einstein, Mike Tyson dan Michael Ballack dengan Adnan Okhtar (Harun Yahya), Dr. Zakir Abdul Karim Naik dan Ahmadinejad? 
Penjelasan lengkap dan terperinci mengenai proses minda manusia bekerja dan bagaimana emosi dan spiritualiti menempatkan diri dalam struktur minda. 
Apakah yang dikatakan mukjizat bahasa Quran dan bagaimana ia berperanan dalam menjelaskan kecerdasan minda manusia? 
Jawapan kepada persoalan mengapa Fikir, Zikir, Ilmu dan Nadzar dikatakan sebagai medan semantik minda manusia. 
 (p/s: kami dah beli dan baca sedikit buku ini...buku ini best)

 

I Love Blogging With Sis Hawa & Her Sponsors

Asslamualaikum, kali ini nak join segment 'I LOVE BLOGGING with sis Hawa & her SPONSORS'. Segmen kali ini kena jawab soalan cepu mas iaitu :

Apa yang menyebabkan anda rasa seronok untuk terus menulis blog?

Antara perkara yang menyebabkan rasa seronok untuk terus menulis blog adalah dapat berkongsi pengalaman dengan pembaca, dapat rasa apa blogger lain kongsikan di blog mereka dan akhir sekali sebagai panduan dan tempat meluah rasa tanpa menyakiti mana-mana pihak. Adakala kita tak mampu bercerita untuk meluah rasa, tetapi jari-jemari amat pantas menaip meluahkan rasa.

Kepada yang nak join boleh klik banner atas ok. :-)

 

Anda Mungkin Berminat dengan....

Follow by Email